Παρακαλώ περιμένετε...

O "ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ"

  • 24/04/2018

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Αλεξάντερ Βολκόφ

 

Η θέση του Power forward - τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό μπάσκετ - θεωρώ ότι είναι αυτή που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου. Και τι εννοώ... Στη δεκαετία του 80 αρκετές ομάδες συνήθιζαν να παίζουν με "δίδυμους πύργους". Πολλές φορές αυτός που έπαιζε στο 4 το έκανε "αναγκαστικά" για να χωρέσει στην πεντάδα. Ως επί το πλείστον ήταν βαριά κορμιά και κινήσεις τους περιορίζονταν στο low post. Πολλοί λίγοι ήταν αυτοί που έδωσαν μία καινούρια διάσταση στο παιχνίδι τους, ανάμεσα τους ο Ισπανός Χιμένεθ, ο Στεφαν Οστρόφσκι και ο παίκτης που αποτέλεσε την αιτία για αυτό το αφιέρωμα, ο Αλεξάντερ Βολκόφ. Ένας μπασκετμπολίστας που πιστεύω ότι αποτελεί την επιτομή του σύγχρονου Power forward.

 

Προϊόν της σπουδαίας Σοβιετικής σχολής, ο "Λύκος" ήταν ένας παίκτης μπροστά από την εποχή  του, που όμως και αυτόν όπως πολλούς άλλους οι ύπουλοι τραυματισμοί ολοκλήρωσαν πριν την ώρα της την καριέρα του. Ο Βολκόφ ανήκει στη θρυλική για το πρώην Σοβιετικό μπάσκετ, γενιά του 1964 που έδωσε παίκτες όπως ο Σαμπόνις και ο Μαρτσουλιόνις. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων της Πάλμα ντε Μαγιόρκα το 1983 αυτή η τριάδα συνεπικουρούμενη από τον γνωστό μας Τίτ Σοκ και τον Τιχονένκο, θα παίξει στον τελικό με τους Αμερικανούς και θα τερματίσει στην δεύτερη θέση. Ο Βολκόφ θα εντυπωσιάσει τους αναλυτές που θα κάνουν λόγο για ένα καινούριο αστέρι της ΕΣΣΔ. Ήδη έχει αρχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην ομάδα του τη Σρόιτελ Κίεβο, μία από τις πολύ καλές ομάδες του πρωταθλήματος.

 

Οι εμφανίσεις του δεν περνάνε απαρατήρητες από τον "Συνταγματάρχη" Αλεξάντερ Γκομέλσκι και το 1985 στο Ευρωμπασκετ της Στουτγάρδης ο 21 ετών "Σάσα" θα είναι βασικό γρανάζι της εθνικής που θα ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Βολκόφ θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της περιφέρειας και του Σαμπονις, αφού ο τρόπος παιχνιδιού του ευνοεί αυτή τη συνύπαρξη. Παρόλο το ύψος του (2.08) κινείται με άνεση έξω από τη ρακέτα, σουτάρει από μακριά, είναι πολύ γρήγορος με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνεται αποδέκτης της πάσας αιφνιδιασμού. Για τα επόμενα χρόνια θα είναι με τον Αρβιντας το βασικό δίδυμο της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Λιθουανός θα τον θεωρεί πάντα έναν από τους καλύτερους συμπαίκτες που είχε ποτέ αφού δεν "μπερδευόταν" στα πόδια του και οι αντίπαλοι απέφευγαν τα double team. Η χημεία μεταξύ τους είναι ολοφάνερη και δεν θα αλλάξει ούτε στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Οι καλές εμφανίσεις του Βολκόφ εκτός του ασημένιου μεταλλίου θα του χαρίσουν και το νούμερο 134 του ντραφτ του 1986, επιλογή των Atlanta Hawks. Το ίδιο καλοκαίρι θα πάρει "υποχρεωτική" μεταγραφή στην CSKA κατόπιν απαιτήσεως του Γκομέλσκι που θέλει να σπάσει την κυριαρχία των Λιθουανών της Ζαλγκίρις. Είναι γνωστές οι ιστορίες για τα επίπονα στο όριο της σκληρότητας προπονητικά προγράμματα που ακολουθούσε ο "Συνταγματάρχης". Δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά ένα είναι σίγουρο. Εκείνη την περίοδο ο Βολκόφ θα εμφανίσει για πρώτη φορά τα προβλήματα στη μέση που θα τον ταλαιπωρήσουν για όλο το υπόλοιπο του μπασκετικού βίου του. Το πρωτάθλημα δεν θα έρθει μιας και η Ζαλγκίρις θα ξεπεράσει την απουσία του Σαμπόνις και θα κατακτήσει το τρίτο συνεχόμενο ενώ στο Ευρωμπάσκετ - η πρώτη διοργάνωση χωρίς το alter ego Άρβιντας- θα πέσει και αυτός θύμα του Γκάλη και των υπολοίπων παιδιών της Ελλάδας περιοριζόμενος στη δεύτερη θέση. Τελικά ο τίτλος του πρωταθλητή θα έρθει την επόμενη χρονιά μαζί με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, στη μεγάλη επιστροφή του "Σαμπας". Στη διάρκεια του τουρνουά θα συναντηθεί με τον Μάικ Φρατέλο που θα του εκφράσει την επιθυμία του να τον εντάξει στο δυναμικό των Hawks. Ο Βολκόφ θα αρνηθεί αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για το μέλλον.

 

Στην τελευταία του σεζόν στο Σοβιετικό πρωτάθλημα και αφού έχει επιστρέψει στην Στρόιτελ, θα ειναι ο κύριος υπεύθυνος της κατάκτησης του τίτλου. Θα πραγματοποιήσει την καλύτερη σεζόν του και μαζί με τον άλλο μεγάλο ψηλό της εποχής, τον Αλεξάντερ Μπελοστένιν θα οδηγήσουν την ομάδα τους στο τελευταίο παιχνίδι των τελικών με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις. Στα 14" πριν το τέλος ο Γκιντάρας Κράπικας θα ισοφαρισει με τρίποντο για το 87-87. Στην τελευταία επίθεση ο Βολκόφ θα βρεθεί με την μπάλα λίγο κάτω από τη σέντρα και σχεδόν με τη λήξη θα ευστοχήσει και θα σημειώσει το 90-87 για τη Στρόιτελ. Οι διαιτητές όμως θα ακυρώσουν το καλάθι  θεωρώντας το εκπρόθεσμο. Το παιχνίδι θα οδηγηθεί στην παράταση με νικήτρια τη Ζαλγκίρις. Αλλά δεν τελείωσε εκεί. Οι Ουκρανοί θα υποβάλλουν ένσταση και μετά από δύο ημέρες συσκέψεων και παρασκηνιακών διεργασιών το τρίποντο από τα 8 μέτρα εν τέλει θα μετρήσει και ο τίτλος θα αλλάξει χέρια καταλήγοντας στην ομάδα του Βολκόφ. Με το βραβείο του MVP ο "Σάσα" θα ταξιδέψει στο Ζαγκρεμπ για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εκπληκτικές εμφανίσεις και εκεί, 2ος σκόρερ των Σοβιετικών αλλά θα φύγει μόνο με το χάλκινο μετάλλιο αφού ο Γκάλης ήταν σε δαιμονιώδη κατάσταση στον ημιτελικό.

 

Ο Βολκόφ είναι μόλις 25 χρονών, είναι στην καλύτερη του φόρμα και αποφασίζει πως ήρθε η στιγμή να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στον Φρατελο ένα χρόνο πριν και ναα κάνει το άλμα για το ΝΒΑ. Οι Hawks της εποχής είναι μία ομάδα που χορεύει στον ρυθμό του Ντομινίκ και παλεύουν για την είσοδο τους στα play off. Οι Αμερικανοί περιμένουν πολλά από τον Βολκόφ. Εντυπωσιαζονται από το δυναμικό στυλ παιχνιδιού του χαρακτηρίζοντας τον ως "The Ukrainian train". Δε θα καταφέρει όμως να βρει ρόλο στην ομάδα και να μπει σφήνα στους αναντικατάστατους Μόουζες Μαλόουν και Κέβιν Γουίλις. Στο τέλος της σεζόν 89-90 και αφού κατακτήσει άλλο ένα αργυρό στο Μουντομπάσκετ στην τελευταία εμφάνιση του με την ΕΣΣΔ, θα μπει στο χειρουργείο εξαιτίας των προβλημάτων στη μέση. Θα μείνει εκτός όλη τη χρονιά, επιστρέφοντας για την τρίτη και τελευταία του στο ΝΒΑ το καλοκαίρι του 1991. Είναι η καλύτερη του στο πρωτάθλημα, οι Hawks του προσφέρουν νέο συμβόλαιο αλλά η ταλαιπωρημένη του μέση δεν αντέχει τον εξοντωτικό ρυθμό αγώνων. Η επιστροφή στην Ευρώπη είναι μονόδρομος.

 

Θα εμφανιστεί ξανά στα ευρωπαϊκά παρκέ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης με , την "Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών". Αποτελούμενη από παίχτες των  κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αυτή η  μιας χρήσης ομάδα εξαιτίας καθαρά του ατομικού ταλέντου των παικτών της θα καταφέρει να φτάσει παραλίγο στον τελικό. Αλλά μία αστοχη βολή του Βολκόφ - ίσχυε ακόμα ο κανονισμός της 1+1- στα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιτελικού με την Κροατία  και αντίστοιχα δύο ευστοχες του Ντράζεν θα στείλουν τους πάλαι ποτέ Σοβιετικούς στον μικρό τελικό και στα νύχια του Σαμπόνις. Με το τέλος των Ολυμπιακών θα ξεκινήσει η αναζήτηση ομάδας για τον Ουκρανό πια power forward.  Πρώτος σταθμός για τον "Σάσα" - οι παλιότεροι ίσως το θυμούνται - θα είναι η Θεσσαλονίκη και ο ΠΑΟΚ. Ο "Λύκος" θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, θα φωτογραφηθεί με κασκόλ του Δικέφαλου του Βορρά αλλά τελικά δεν θα τα βρει στο οικονομικό με τον Βεζυρτζή και θα ταξιδέψει για την γειτονική Ιταλία και την Ρετζιο Καλάμπρια. Το πεπρωμένο του όμως ήταν στην Ελλάδα.

 

Το καλοκαίρι του 93 ο Παναθηναϊκός ψάχνει τον αντικαταστάτη του Κόμαζετς και στο τραπέζι πέφτει το όνομα του Βολκόφ. Ο Παβλισεβιτς είναι επιφυλακτικός λόγω των ιατρικών θεμάτων αλλά τελικά πείθεται και ο Ουκρανός υπογράφει διετές συμβόλαιο. Η προσαρμογή δε θα είναι καθόλου εύκολη για τον "Σάσα". Ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει άλλον αξιόπιστο σκόρερ πίσω από τον Γκάλη και όταν ο Νικ δυσκολεύεται, όλοι περιμένουν από αυτόν  να βοηθήσει στην επίθεση. Ποτέ όμως στην καριέρα του δεν ήταν το μεγάλο επιθετικό όπλο και φυσικά δεν θα γίνει τώρα. Στον ατυχή αγώνα με την Εφές Πίλσεν που θα έχει ως αποτέλεσμα την φυγή του Παβλίσεβιτς, ο Βολκόφ θα αποδοκιμαστεί έντονα και οι οπαδοί θα φωνάξουν το όνομα του Αριαν Κόμαζετς. Κάποια στιγμή θα συζητηθεί και η αποπομπή του αλλά το βαρύ συμβόλαιο και η πρόσληψη του Πολίτη θα απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο. Μέσα στη χρονιά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και ο Βολκόφ θα σταθεί επάξια δίπλα στον Γκάλη στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τη Λιμόζ. Ο Βρανκοβιτς στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι βρίσκεται στα πιτς με πρόβλημα στη μέση και ο Αλεξάντερ θα παίξει 5αρι  κυριαρχώντας  στον αέρα. Στο Τελ Αβίβ θα είναι ο κορυφαίος παίκτης του Τριφυλλιού στον "εμφύλιο" ημιτελικό αλλά οι 32 πόντοι του δεν θα είναι αρκετοί αφού ο Σιγάλας θα εγκλωβίσει τον "Γκάνγκστερ" και ο Ολυμπιακός θα περάσει στον τελικό. Ο Παναθηναϊκός θα αποτύχει και στο ελληνικό πρωτάθλημα με μόνο έπαθλο την έξοδο στο Πρωταθλητριών. Η γενική εικόνα του Βολκόφ δεν έχει  ξετρελάνει τους "Πράσινους", η μέση του δεν θεραπεύθηκε ποτέ ουσιαστικά και ψάχνουν τρόπο να ξεφορτωθούν τον παίκτη. Ήδη έχουμε φτάσει Αύγουστο, οι φήμες για την απόκτηση του Πασπαλι από τον Παναθηναϊκό φουντώνουν, αλλά δεν υπάρχει ελεύθερη θέση ξένου.

 

Και τότε εμφανίζονται οι Nets που "προσφέρουν" συμβόλαιο στον Βολκόφ. Οι Γιαννακόπουλοι "έφαγαν" το παραμύθι και ανακουφισμένοι έδωσαν 750.000 δολάρια  στον "Σάσα" ως αποζημίωση και τον "ξαπόστειλαν" στην αγκαλιά του New Jersey. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν... Λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου θα στείλουν και το περιβόητο letter of clearance και ο παίκτης είναι και τυπικά ελεύθερος να υπογράψει οπουδήποτε επιθυμεί. Ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Ζάρκο πιστεύοντας ότι έχει πετύχει και μία μεγάλη επικοινωνιακή νίκη. Όλα αυτά μέχρι τις 24 Αυγούστου που ο Βολκόφ φωτογραφήθηκε με την φανέλα του....Ολυμπιακού!!!!!!!!! Σε μια καλοστημένη "απάτη" και εκμεταλλευόμενοι το "παραθυράκι" στο συμβόλαιο που προέβλεπε αποζημίωση  για απευθείας μεταγραφή μόνο σε ευρωπαϊκή ομάδα, οι Ερυθρόλευκοι με την άγαστη συνεργασία των Nets - με το αζημίωτο- θα πάρουν τη ρεβάνς από τον Παναθηναϊκό και θα αποκτήσουν σχεδόν τζάμπα τον παίκτη αφού το μεγαλύτερο μέρος του αξίας 1.1 εκατομμυρίων δολαρίων συμβόλαιο του το έχει ήδη προπληρωθεί από τους "Πράσινους". Οι Γιαννακόπουλοι το φυσανε και δεν κρυώνει αλλά η διαδικασία της μεταγραφής είναι καθόλα νόμιμη. Η σεζόν ξεκινάει με τον Βολκόφ να "κολλάει" άμεσα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, με αποκορύφωμα το εκπληκτικό τριπλ νταμπλ με αντίπαλο τους Αμπελόκηπους (31 πόντοι 13 ριμπάουντ 10 ασίστ).

 

Όμως τα γνώριμα προβλήματα στο μέση του εμφανίζονται ξανά στα μέσα της χρονιάς. Παίζοντας με ενέσεις ο "Λύκος" θα καταφέρει να δώσει το παρόν στο Φάιναλ φορ της Σαραγόσα. Στον ημιτελικό με τον ΠΑΟ δε θα βοηθήσει ουσιαστικά, σε αντίθεση με τον τελικό που θα είναι ο καλύτερος της ομάδας του αλλά για άλλη μια φορά ο Αρβιντας θα τον νικήσει. Ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει στην Ελλάδα θέλοντας να κρατήσει τα σκήπτρα του πρωταθλήματος. Σε αυτή του την προσπάθεια όμως δεν θα έχει αρωγό τον "Σάσα" που προδομενος από τη μέση θα αγωνιστεί μόνο σε δύο από τους πέντε αγώνες των τελικών με τον Παναθηναϊκό, πανηγυριζοντας ωστόσο τον τίτλο. Αυτή θα είναι και η τελευταία του πλήρης χρονιά σε κορυφαίο επίπεδο. Ενώ πρακτικά έχει αποσυρθεί ήδη από το 1996 θα αποδεχθει την πρόταση της Ουκρανίας και θα αγωνιστεί σε τρία παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 99 δείχνοντας ότι δεν έχει ξεχάσει το μπάσκετ. Λόγω της καθολικής αποδοχής στον χώρο του αθλητισμού θα αναλάβει καίριες θέσεις στην Ουκρανική Ομοσπονδία  υπηρετώντας την ως πρόεδρος ενώ θα εκλεγεί και μέλος του Κοινοβουλίου.

 

Συνοψίζοντας για τον "Λύκο", θεωρώ ότι ήταν από παίκτες με πολύ υψηλό μπασκετικό iq και αν δεν είχε τον υπουλο τραυματισμό θα κατάφερνε πολλά περισσότερα στην καριέρα του. Ακόμα και έτσι μνημονευεται ως ένα από τα καλύτερα 4αρια στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 

Σαν Σήμερα