Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΑΡΤΣΟΥΛΙΟΝΙΣ ΣΑΡΟΥΝΑΣ

HALL OF FAME / Ευρώπη / ΝΒΑ και κόσμος
ΟΧΙ
Shooting guard
196cm

Γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου του 1964. Έχει ύψος 1,96 και αγωνιζόταν στην θέση του SG. Θεωρείται από τους κορυφαίους παίκτες που έβγαλε η Ευρώπη, ενώ ήταν επίσης από τους πρώτους που μπόρεσαν να καταλάβουν μια ανταγωνιστική θέση σε ρόστερ στο ΝΒΑ. Μάλιστα δύο συνεχόμενες χρονιές (1992,1993) βγήκε δεύτερος στην ψηφοφορία για 6ος παίκτης της χρονιάς. 

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Σοβιετική Ένωση και πιο συγκεκριμένα την Statyba το 1981. Εκεί αγωνίστηκε για 8 σεζόν μέχρι το 1989. Παράλληλα ήταν τακτικό μέλος της εθνικής ομάδας της Σοβετικής Ένωσης. Σε ένα παιχνίδι για φιλανθρωπικό σκοπό, ο Μαρτσουλιόνις θα γνωριστεί και θα συνάψει σχέσεις με τον Donnie Nelson. Ο Nelson θα μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για αυτόν στους Golden State και αυτοί θα τον επιλέξουν στο νούμερο 127 του draft του 1987. Ωστόσο η φυγή του από την Σοβιετική Ένωση και η ένταξή του στο ΝΒΑ θα γίνει ένα μικρό σήριαλ. 

Πιο συγκεκριμένα οι Hawks θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα της επιλογής του στο draft του 1987, καθώς ο Μαρτσουλιόνις θα ήταν μεγαλύτερος από το επιτρεπόμενο όριο. Θα προσπαθήσουν να κλέψουν τον παίκτη αλλα τελικά θα επικρατήσουν οι γνωριμίες και το δίκιο των Warriors

Έτσι ο Marculionis περνάει τον Ατλαντικό το 1989 για λογαριασμό των Golden State. Εκεί θα προσαρμοστεί γρήγορα αφού από την πρώτη χρονιά (1989-90) θα συμμετέχει σε 75 παιχνίδια και θα σημειώνει 12,1 πόντους ανά αγώνα. Ωστόσο η πραγματικά καλές του χρονιές είναι το 1991-92 που θα τελειώσει με 18,9 πόντους μέσο όρο αλλά και το 1992-93 που θα κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός θα τον αφήσιει έξω για το υπόλοιπο της σεζόν. Και τις δύο παραπάνω σεζόν έρχεται από τον πάγκο και βγαίνει δεύτερος στην ψηφοφορία για 6ος παίκτης της σεζόν. Το 1994, μετά τον τραυματισμό του, θα πάει στους Sonics, το 1995 στους Kings, ενώ η σεζον 1996-97 στους Nuggets είναι και η τελευταία της καριέρας του. Όλες αυτές τις σζόν θα είναι αξιοπρεπείς αλλά ποτέ δεν θα πλησιάσει τα επίπεδά που ήταν πριν τον τραυματισμό του. Συνολικά στο ΝΒΑ θα αγωνιστεί 363 φορές με μ.ο. πόντων 12,8.

Με την εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, αγωνίζεται από τις μικρές ηλικίες και είναι βασικό μέλος της ομάδας που κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Σεούλ το 1988.

 

(Βλέποντας το βίντεο θα καταλάβετε αυτό που λέμε για τα πολύ τεχνικά τελειώματά του και το μπάσιμο με αλλαγή κατεύθηνσης που ψάρωννε ακόμη και τον Τζόρνταν)

 

Σαν Σήμερα

23/07/1957

1957: Γεννιέται ο Νίκος Γκάλης, ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους παίκτες όλων των εποχών. Είναι η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής.