1955: Γεννιέται ο James Edwards. Ένας ψηλός με σχεδόν 20 χρόνια καριέρα στο ΝΒΑ και τρία πρωταθλήματα. Σε ένα εκ των οποίων μάλιστα - με τους Pistons το 1990 - ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας.
Παρακαλώ περιμένετε...
Του Αντρέα Τσεμπερλίδη
Το καλοκαίρι του 91 ο Μάκης Δενδρινός έβλεπε συνεχώς στο βίντεο κασέτες με παίχτες που του είχαν προταθεί, ψάχνοντας ένα λαβράκι που θα βοηθούσε τη νεοφώτιστη Δάφνη να παραμείνει στην Α1.Ο "Βούδας" γρήγορα ξεχώρισε έναν νεαρό Αμερικανό power forward που μετά την κολεγιακή του θητεία στον αμερικανικό νότο με το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, έπαιρνε μέρος στο summer league των Σιξερς προσπαθώντας να κάνει πραγματικότητα το όνειρο όλων των συμπατριωτών του και να παίξει στο ΝΒΑ.
Ο περί ου ο λόγος Μέλβιν Τσίτουμ είχε ξεχωρίσει με την παρουσία του στη Φιλαδέλφεια με όπλο τα αθλητικά του προσόντα αλλά δεν είχε την υπομονή να περιμένει τους επικεφαλής των οργανισμών και έτσι ειδοποίησε τον μάνατζερ του να αποδεχθεί την πρόταση της Δάφνης.Ο Μέλβιν ήρθε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 91 και προσαρμόστηκε αμέσως, προσφέροντας στο σύνολο του Δενδρινού 25 πόντους και 11 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, αριθμοί που επέτρεψαν στη Δάφνη να σώσει την κατηγορία και στον ίδιο να βρει νέο συμβόλαιο με καλύτερες οικονομικές απολαβές στην ισπανική Μούρθια.
Το πεπρωμένο του όμως ήταν στην Ελλάδα έστω και λίγο πιο βόρεια απο τις αθηναϊκές γειτονιές. Ο Τσίτουμ επέστρεψε στη χώρα μας το 1993 για την Λάρισα του Βαγγέλη Αλεξανδρή που έψαχνε το καλύτερο δυνατό δίδυμο ξένων παιχτών. Ο "Τίγρης" αφού απέρριψε γνωστά ονόματα όπως τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Παρτιζάν Ζόραν Στεπανοβιτς και τον Ντάρεν Μορνινγκσταρ, κατέληξε στην δοκιμασμένη λύση του Τσίτουμ και στο κολεγιοπαιδο Μπρεντ Σκότ που μόλις είχε απορριφθεί απο τον Πανιώνιο για χάρη του Εντ Στόουκς.
Τσίτουμ και Σκότ ήταν ένα απο τα καλύτερα ζευγάρια ψηλών της κατηγορίας, με τον Μέλβιν να είναι σταθερός στους αριθμούς του και τα δύο χρόνια παραμονής του στον θεσσαλικό κάμπο. Το κοντέρ έγραψε 22 πόντους και 12 ριμπάουντ και ήταν το διαβατήριο του για να μεταπηδήσει σε πιο υψηλό επίπεδο, σε ομάδα που συμμετείχε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στο Περιστέρι έμεινε άλλες δύο σεζόν και στο κλειστό της Τζων Κέννεντυ ακόμα θυμούνται τα βροντερά του καρφώματα. Στους "Πρίγκηπες" δεν ήταν το πρώτο βιολί στο σκοράρισμα εξαιτίας της παρουσίας του Κορωνιού αλλά ακόμα και αν οι αριθμοί σημείωσαν κάθοδο με 15 πόντους και 9 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, η προσφορά του ήταν σίγουρα μεγάλη και δικαίως θεωρείται ένας απο τους καλύτερους ξένους στην ιστορία των Περιστεριωτών.
Με την διετία στα δυτικά προάστια έκλεισε και ο αγωνιστικός κύκλος του Μέλβιν στην Ελλάδα. Το 1997 ο 29χρονος Αμερικανός μετακόμισε στη Γαλλία για την Ρασιγκ Παρί του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Με τον Σέρβο "δικτάτορα" τα χνώτα τους δεν ταίριαξαν ποτέ και γρήγορα ο Μέλβιν αποδεσμεύθηκε για να βρει νέα επαγγελματική στέγη στην Τουρκία και την Ούλκερ. Παραδόξως και ενώ ήταν σε καλή ηλικία, δεν κατάφερε να βρει καλά συμβόλαια σε κάποιο απο τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και περιπλανήθηκε ανά την υφήλιο περνώντας απο χώρες οπως ο Άγιος Δομήνικος, οι Φιλιππίνες, η Βενεζουέλα και η Κύπρος. Παραλίγο να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ελλάδα αλλά "κόπηκε" τον Νοέμβριο του 98 απο τον Απόλλωνα και τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς υπεγράψε ένα τρίμηνο συμβόλαιο με την Ουέλβα. Αποσύρθηκε απο την ενεργό δράση το 2001 μετά απο μόλις δύο αγώνες με την βελγική Ατομικ Μπρουσελς εξαιτίας των σοβαρών ενοχλήσεων που είχε στο χέρι του όταν τραυματίστηκε σε αυτό στην θητεία του στην Κύπρο.
Απίστευτα αλτικός, τεράστια χέρια, έφεση στο ριμπάουντ και τρομερή επαφή με το καλάθι, ο Μέλβιν Τσίτουμ ήταν ένας πολύ μοντέρνος φόργουορντ με πολύπλευρη προσφορά και στις δύο άκρες του παρκέ και διαχρονικά ένας απο τους καλύτερους ξένους που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα. Είναι κρίμα που δεν τον είδαμε με την φανέλα κάποιας εκ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων για να διαπιστώσουμε τι ψάρια μπορούσε να πιάσει στο υψηλότερο επίπεδο πρωταθλητισμού. Το σίγουρο είναι πως θα ξεσήκωνε την εξέδρα με το θεαματικό παιχνίδι του...