Παρακαλώ περιμένετε...

ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΝΤΟΥΣΚΟ ( IVANOVIC DUSKO)

HALL OF FAME / Ευρώπη
ΟΧΙ
01/09/1957
Shooting guard
Small forward
196cm

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1957. Έχει ύψος 1,96 και αγωνιζόταν στις θέσεις των πλαγίων (SG/SF). Γεννημένος στο Μαυροβούνιο ήταν γνήσιο τέκνο της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβικής σχολής με ικανότητα τόσο στην πάσα όσο και στο σουτ. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Μπούντουσνοστ (1980-1987) με την φανέλα της οποίας αγωνίστηκε για 7 σεζόν χωρίς ποτέ να πέσει κάτω από τους 22 πόντους με εξαίρεση την κουτσουρεμένη γι αυτόν χρονιά του 1984-85 όταν και υπηρετούσε την στrατιωτική του θητεία. Το 1983 μάλιστα κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της λίγκας με 27,4 πόντους ανά αγώνα, μπροστά από τον Ντράζεν Πέτροβιτς που τότε ήταν 18 χρονών.

 

Το «Άγιο Χέρι» όπως τον λέγαν στο Μαυροβούνιο είχε αποκτήσει την φήμη ενός ικανοτατου σκόρερ αλλά μέχρι το 1987 έπαιζε μόνο σε ομάδες δεύτερης ταχύτητας. Όταν το 1987 βρέθηκε στην αρμάδα του Μάλκοβιτς, στην Γιουγκοπλάστιγκα, είχε έρθει η ώρα του να αποδείξει ότι ήταν πάρα πολύ αποδοτικός ακόμη και ως σκόρερ μεταξύ ίσων με παίκτες θρύλους. Στην Γιουγκοπλάστικα βρέθηκε λοιπόν συμπαίκτης με τον Κούκοτς, τον Ράτζα αλλά και τον Περάσοβιτς και δεν ήταν λίγες οι βραδιές που το όνομά του ξεχώριζε στην λίστα με τους σκόρερ πάνω από αυτούς. Τα νούμερά του ήταν εμφανώς πεσμένα σε σχέση με την ομάδα της Ποντγκόριτσα αλλά και πάλι ηταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του χωρίς ποτέ να πέσει κάτω από τους 17 πόντους ανά αγώνα σε μία σεζόν. Φυσικά στην Γιουγκοπλάστιγκα (ή ΠΟΠ84) ήταν και το μέρος όπου γεύθηκε το νέκταρ της επιτυχίας αφού η ομάδα με έμβλημα τον ασπάλαθο στα τρία χρόνια παρουσίας του εκεί κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1988-90) αλλά και δύο Πρωταθλητριών (1989, 1990) με τον ίδιο πάντα πρωταγωνιστή αλλά και αρχηγό της ομάδας από το 1989.

 

Φεύγωντας από την ΠΟΠ84, και βαδίζοντας πια στα 32 του χρόνια, αποφασίζει να μετακομίσει τα ταλέντα του στην Ισπανία και την Τζιρόνα (1990-92) μία ομάδα μεσσαίου βελενηκούς σε ένα όμως σίγουρα πολύ δυνατό πρωτάθλημα. Ο λύκος και αν εγέρασε λένε δεν αλλάζει συνήθειες, και κάπως έτσι ο Ντούσκο σημεώνει 27,1 πόντους ανά αγώνα στην πρώτη του σεζόν στην Ισπανία, πίσω μόνο από τον Ουόλτερ Μπέρι. Την επόμενη σεζόν η παραγωγικότητά του θα πέσει στους 19,8 πόντους ανά αγώνα με την ίδιο βέβαια να σουτάρει 44,7% !!! από την γραμμή του τριπόντου. Έχει ήδη αρχίσει να έχει προβλήματα με την μέση του και το τρίποντο είναι ο πιό εύκολος τρόπος να σκοράρει. Το 1992 θα ξεκινήσει την σεζόν του στην Λιμόζ (1992) όπου θα αγωνιστεί μόλις 5 παιχνίδια μετρώντας κοντά στους 15 πόντους ανά αγώνα ,μέχρι ουσιαστικά η Τζιρόνα (1992-93) να τον καλέσει πίσω βεβαιωμένη ότι η επέμβαση που ο Ντούσκο έκανε το καλοκαίρι στην μέση δεν του είχε στερήσει σχεδόν καθόλου από την αποτελεσματικότητά του. Θα κλείσει την καριέρα του στην Γερμανία και την Fribourg Olympic (1993-94) όπου ως παίκτης-προπονητής θα μετρήσει 18,8 πόντους ανά αγώνα. Το «Άγιο Χέρι» ήταν σίγουρας ένας πολύ μεγάλος παίκτης, τόσο μεγάλος που τα αρκετά που έχουν γραφτεί γι αυτόν κατά κάποιον τρόπο τον υποτιμούν αφού είναι λιγότερα από όσα του αξίζουν.

Σαν Σήμερα

03/05/1968

1968: Μία μέρα μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, οι St. Louis Hawks ανακοινώνουν την μετακόμισή τους στην Ατλάντα. Πλέον και από τότε θα ονομάζονται Atlanta Hawks.