Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΙΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

  • 22/11/2019

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Συνήθως με τον όρο "Σταχτοπούτα" στον αθλητισμό περιγράφουμε τις ομάδες που ήρθαν σχεδόν απο το πουθενά και κατάφεραν να ζήσουν το δικό τους παραμύθι είτε κατακτώντας τίτλους είτε φτάνοντας μέχρι το σημείο που κανείς δεν πίστευε πως μπορούσαν. Όπως ακριβώς συνέβη και με τον κύριο της φωτογραφίας που το 1991 ήταν πραγματικά η "Σταχτοπούτα" του ευρωπαϊκού μπάσκετ αφού ήρθε άγνωστος μεταξύ αγνώστων και έστω για μία βραδιά έγινε όπως διατεινόταν ο ίδιος "ο καλύτερος Αμερικανός που παίζει μπάσκετ στην Ευρώπη".

 

Ο Άιβι Λέστερ λοιπόν ήταν η επιλογή της πρωταθλήτριας Γιουγκοπλάστικα εκείνο το καλοκαίρι του 90 που οι Γιουγκοσλάβοι βγήκαν στην αγορά προς αναζήτηση του πρώτου ξένου παίχτη στην ιστορία της ομάδας με την προοπτική να αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα προς άλλες πολιτείες Ντίνο Ράτζα. Φυσικά με 15.000 δολλάρια που ήταν το μπάτζετ για το συμβόλαιο, ουδείς απο τα πρώτα ονόματα των Αμερικανών ενδιαφέρθηκαν για να ενταχθούν στο ρόστερ της ομάδας που είχε μείνει σχεδόν μισή αφού εκτός του Ντίνο, Μάλκοβιτς και Ιβάνοβιτς μετακόμισαν στην Ισπανία και ο Σομπιν στην Θεσσαλονίκη για τον Άρη. Εδώ που τα λέμε με αυτά τα χρήματα οι Γιουγκοσλάβοι ήταν αναγκασμένοι να κοιτάξουν προς τον πάτο της μεταγραφικής λίστας και κάπου εκεί τσίμπησαν τον ήρωα μας που μετά απο μία καλουτσικη κολεγιακή καριέρα με το North Carolina State του Τζίμι Βαλβάνο που σημαδεύτηκε απο ακαδημαϊκά προβλήματα και είχαν ως συνέπεια να μείνει εκτός για μία ολόκληρη σεζόν, έψαχνε τον νέο επαγγελματικό προορισμό του με την προοπτική του ΝΒΑ φυσικά να είναι ανύπαρκτη για τον ύψους 2.08 power forward.

 

Ο Λέστερ δέχτηκε να υπογράψει συμβόλαιο με την Ποπ 84 αλλά απο τις πρώτες εμφανίσεις του στο Σπλίτ φάνηκε πως το επίπεδο του ήταν πολύ χαμηλό. Στάθηκε τυχερός όμως γιατί χρήματα δεν υπήρχαν για την αντικατάσταση του και οι δύο πλευρές πορεύθηκαν μαζί μέχρι το Παρίσι. Στην Πόλη του Φωτός και το Φάιναλ Φορ του 1991 ο Άιβι θα μεταμορφωνόταν απο "κολοκύθα", στον πρίγκιπα του παραμυθιού και στο τέλος θα στεφόταν βασιλιάς. Γιατί είπαμε, απο μπάσκετ λίγα πράγματα αλλά ο Αμερικανός ήταν μεγάλος μαχητής, πραγματικό "σκυλί του πολέμου" με τρομερά φυσικά προσόντα, άλμα μέχρι τον Θεό και γεμάτος ενέργεια που την κατέθετε στο γήπεδο.

 

Στον ημιτελικό με την Σκαβολινι έστειλε το πρώτο μήνυμα και στον μεγάλο τελικό με την Μπαρτσελόνα αν κάποιος δεν ήξερε τους παίχτες των δύο ομάδων θα πίστευε πως ο Λέστερ κόστιζε τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της αξίας του. Με 11 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 κοψίματα αλλά κυρίως σκυλίσια άμυνα πάνω στον Όντι Νόρις, ο άσημος Αμερικανός έγινε ο ήρωας της μιας βραδιάς για την ομάδα του και μας χάρισε ένα απο τα πιο όμορφα παραμύθια στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης. Ο Λέστερ προσπάθησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Γηραιά Ήπειρο αλλά το μόνο που κατάφερε να βρει ήταν συμβόλαιο στην Α2 της Γαλλίας και την ομάδα ονόματι Κονιάκ. Αγωνίστηκε εκεί για δύο σεζόν αλλά γρήγορα αντιλήφθηκε πως η βραδιά του Παρισιού δεν θα ξαναγυρνουσε και αποσύρθηκε εκεί γύρω στα 25 του. Και ποιος ξέρει; Ίσως κάποια μέρα διηγείται στα εγγόνια του παραμύθια για "Σταχτοπούτες" που βρήκαν το γυάλινο γοβάκι και όταν το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα ήταν ακόμα βασιλιάδες...

Σαν Σήμερα

15/05/1982

1982: Οι Los Angeles Lakers θα περάσουν στους τελικους "σκουπίζοντας" τους San Antonio Spurs. Προηγουμένως είχαν περάσει με sweap και από τους Phoenix Suns, και έγιναν έτσι η πρώτη ομάδα στην ιστορία με back to back sweap σε Best of 7 series.