Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΙΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΧΤΕΝΑ

  • 01/02/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Ο εικονιζόμενος δεν είναι μόνο ο πρωταγωνιστής ενός απο τα πιο ευφάνταστα συνθήματα που ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα προκαλώντας γέλιο, αλλά και ένας απο τους καλύτερους γκαρντ των τελών της δεκαετίας του 80 και αρχών του 90.

 

Ο Σταύρος Ελληνιάδης μας συστήθηκε ως ένας εξαιρετικός σκόρερ με την φανέλα του Πειραϊκού κερδίζοντας επάξια το παρατσούκλι "Γκάλης της Α2". Οι τριαντάρες και οι σαραντάρες έδιναν και έπαιρναν για τον μικρό το δέμας (είναι δεν είναι σκάρτα 1.82μ) αλλά πολύ αλτικό "Σταύρακα" - για του λόγου το αληθές κυκλοφορεί στο διαδίκτυο φωτογραφία που έχει καρφώσει στο αντίπαλο καλάθι-.

 

Το καλοκαίρι του 88 αποτέλεσε μία απο τις μεταγραφές του Κοσκωτά και έγινε μέλος εκείνης της ομάδας του Ολυμπιακού με προπονητή τον Στιβ Γιατζόγλου και συμπαίχτες τον παιχταρά αλλά θεόμουρλο Κάρεϊ Σκαρι, τον Αργύρη Καμπούρη και τον Βαγγέλη Αγγέλου μεταξύ άλλων. Ήταν ο βασικός play maker των Ερυθρόλευκων μέχρι και την έλευση του Ιωαννίδη και πάντα μέσα στην πρώτη δεκάδα των παιχτών με τις περισσότερες τελικές πάσες. Τον ρόλο του βασικού τον κράτησε και την πρώτη χρονιά του Ξανθού στον πάγκο όταν και "τάιζε" με άφθονες ασίστ τον Ζάρκο. Η χρονική συμμετοχή του περιορίστηκε την περίοδο 92-93 εξαιτίας της έλευσης του Μίλαν Τόμιτς αλλά το τέλος της τον βρήκε για πρώτη φορά στην καριέρα του πρωταθλητή Ελλάδος.

Το καλοκαίρι μετακόμισε στο Παγκράτι αφού ήταν ανάμεσα στα ανταλλάγματα που έδωσαν οι Πειραιώτες για την μεταγραφή του Θύμιου Μπακατσιά. Στο Μετς ο Σταύρος πήρε ξανά την μπαγκέτα του οργανωτή στα χέρια του και με τις εμφανίσεις του έστειλε μήνυμα στον Ιωαννίδη πως πολύ πιθανόν να τον αδίκησε με την έλλειψη εμπιστοσύνης. Πρωτιά στον πίνακα των ασίστ μπροστά απο τον Νίκο Γκάλη - την εποχή που αυτές μετριόντουσαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο- και άνετη παραμονή για το Παγκράτι στην πολύ ισχυρή Α1 της περιόδου 93-94.

 

Τελικά Σταύρο Ελληνιάδη δεν ξέρω αν η χτένα σου ήταν παρθένα όπως τραγουδούσαν εν χορώ για να σε πικάρουν οι αντίπαλοι οπαδοί αλλά ήσουν σίγουρα ένας αξιόλογος μπασκετμπολίστας που έγραψε την δική του σελίδα στο βιβλίο που ονομάζουμε " Τα καλύτερα μας χρόνια" του ελληνικού μπάσκετ...

Σαν Σήμερα

29/03/1945

1945: Γεννιέται ο Walt Frazier. O επονωμαζόμενος και Clyde the Glyde. Ένας από τους καλύτερους guard όλων των εποχών, που οδήγησε τους Knicks στα δύο μοναδικά μέχρι σήμερα πρωταθλήματά τους στις αρχες της δεκαετίας του 70'.