Παρακαλώ περιμένετε...

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ 1982

  • 27/08/2019

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Πριν απο 37 χρόνια στο Κάλι της Κολομβίας διεξαγόταν το 9ο Μουντομπάσκετ με την συμμετοχή πολύ δυνατών ομάδων. Ξεχώριζαν φυσικά οι πρωταθλητές Ευρώπης Σοβιετικοί με την τρομακτική γραμμή ψηλών τους (Τκατσένκο, Μισκιν, Μπελοστένιν και ο νεανίας Σαμπόνις), οι χρυσοί Ολυμπιονίκες του 80 Γιουγκοσλάβοι με τους περιφερειακούς φωτιά και οι πάντα υπολογίσιμοι Αμερικανοί των Γκλεν "Ντοκ" Ρίβερς, Αντουάν Καρ και του μετέπειτα δικού μας Μίτσελ Ουίγκινς. Αυτά ήταν τα τρία φαβορί για τον τελικό και τα μετάλλια και οι δύο πρώτες αγωνιστικές κύλησαν με άνετες νίκες.

 

Όμως στις 17 Αυγούστου 1982 οι Αμερικανοί τα βρήκαν σκούρα απέναντι στο εξαιρετικό σύνολο των Ισπανών του Αντόνιο Ντίαζ. Οι Furias Rojas ήταν μία πλήρης ομάδα με σπουδαίους περιφερειακούς σαν τον Κορμπαλάν, τον Έπι και τον Σιμπίλιο και εξίσου δυνατή front line όπου ξεχώριζε το νέο αστέρι, ο Φερνάντο Μαρτίν συνεπικουρούμενος απο τον Χιμένεθ, τον Ρομάϊ και τον Ντε Λα Κρουζ. Ανάμεσα τους η μορφή του μεγάλου Γουέϊν Μπράμπεντερ στο τελευταίο τουρνουά της ένδοξης καριέρας του. Οι πάντοτε αθλητικοί Αμερικανοί εγκλωβίστηκαν στην ζώνη του Ντιάζ ενώ στην άμυνα δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τους γρήγορους γκαρντ των Ισπανών. Ο Κορμπαλαν έδινε διαβολεμένο ρυθμό και όταν το παιχνίδι ηρεμούσε αναλάμβαναν ο Σαν Επιφάνιο με τον Σιμπίλιο. Αυτός όμως που έκανε την μεγαλύτερη ζημιά ήταν ο 20χρονος Μαρτίν που κυριάρχησε στις δύο ρακέτες, πέτυχε 24 πόντους με σχεδόν τέλεια ποσοστά (όπως όλη η ισπανική ομάδα που αστόχησε μόνο σε 4 σουτ σε ολόκληρο τον αγώνα) και δημιούργησε τεράστια προβλήματα στον μετέπειτα επαγγελματία Καρ και τον Μαρκ Γουέστ.

 

Κάπως έτσι φτάσαμε στο τελικό 109-99 και μια μεγάλη νίκη για τους Ισπανούς που έστειλαν ηχηρό μήνυμα στους υπόλοιπους διεκδικητές των μεταλλίων. Για τους Αμερικανούς αυτή η ήττα δεν τους κόστισε πολύ αφού κατάφεραν να την ρεφάρουν με την νίκη επι της Γιουγκοσλαβίας φτάνοντας στον άτυπο τελικό με το αντίπαλο δέος τους Σοβιετικούς και κατακτώντας τελικά το αργυρό μετάλλιο. Απο την άλλη, οι Furias Rojas πάλεψαν στον ημιτελικό με την "Αρκούδα" αλλά ο Γκομέλσκι τους χτύπησε με τα δικά τους όπλα και τελικά αγωνίστηκαν για το χάλκινο μετάλλιο σε έναν απο τους καλύτερους αγώνες στην ιστορία του θεσμού, χάνοντας στις λεπτομέρειες απο τους Πλάβι. Ιστορίες Μουντομπάσκετ...

 

Υ.Γ. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για την κακή ποιότητα της φωτογραφίας αλλά όσο και αν ψάξαμε δεν καταφέραμε να βρούμε κάποια καλύτερη.

Σαν Σήμερα

29/03/1945

1945: Γεννιέται ο Walt Frazier. O επονωμαζόμενος και Clyde the Glyde. Ένας από τους καλύτερους guard όλων των εποχών, που οδήγησε τους Knicks στα δύο μοναδικά μέχρι σήμερα πρωταθλήματά τους στις αρχες της δεκαετίας του 70'.