Παρακαλώ περιμένετε...

ΟΥΙΓΚΙΝΣ ΜΙΤΣΕΛ

HALL OF FAME
ΟΧΙ
Shooting guard
Small forward
195cm

Ο Μίτσελ Ουίγκινς (Mitchell Wiggins) είναι Αμερικανός πρώην μπασκετμπολίστας γεννημένος στις 28 Σεπτεμβρίου 1959 στη Βόρεια Καρολίνα. Αγωνιζόταν στη θέση του σούτινγκ γκαρντ με ύψος 1,95. cm. Αποφοίτησε από το κολλέγιο της Φλόριντα και το 1983 επιλέχθηκε στη 23 θέση του ντραφτ από τους Ιντιάνα Πέισερς( κάτι έχει από Ελλάδα του νούμερο 23 του draft, αφού σε αυτήν την θέση έχουν επιλεχθεί τόσο ο Ρετζιάς όσο και ο Κουφός).

O Μίτσελ Ουίγκινς κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1982 με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ . Αγωνίστηκε στο ΝΒΑ για 6 σεζόν απο το 1983 έως το 1992, με μία διακοπή στο ενδιάμεσο λόγω τιμωρίας για χρήση κοκαίνης. Στην μικρή αυτή καριέρα του στο ΝΒΑ σημέιωσε συνολικά 3877 πόντους, ενώ η πιο παραγωγική χρονιά του ήταν το 89-90 όταν και είχε μ.ο. 15.5 πόντους ανά αγώνα. Όλα αυτά είναι νούμερα, και στατιστικές. Τα νούμερα και οι στατιστικές όμως δεν κάνουν από μόνες τους παίκτες σύμβολα Τι εννοούμε?

Ο Μίτσελ Γουίγκινς ήρθε στην Έλλαδα πρωτίστως για λογαριασμο του Μίλωνα την σεζόν 1993-94. Εκείνη την χρονιά – όπως και την επόμενη βέβαια- αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Α1. Η πραγματική όμως ιστορία γράφεται από την επόμενη χρονιά και έχει φόντο το κλειστό των Πατησίων. Έτσι μετά τους 31,4 πόντους την πρώτη του σεζόν (αριθμοί ανάλογοι των Ινγκραμ και Γκάλη, συγγνώμη που το αναφέρουμε), έρχεται η σεζόν που τον καθιερώνει στις καρδιές των φιλάθλων του Σπορτινγκ με 29,1 πόντους.

Αυτή ακριβώς είναι και η σημαντικότερη διετία της συγχρονης ιστορίας της ομάδας οπότε και ο γερο-Μίτσελ με το νωχελικό στυλ, θα την οδηγήσει σε μεγάλες νίκες απέναντι σε ομάδες όπως οι ΠΑΟ, Άρης, ΑΕΚ, Ολυμπιακός αλλά και η μεγάλη Ευρωπαία Φενέρ την οποία και κέρδισαν με χαρακτηριστική ευκολία με 106-90 στις 22/11/1995.

Ο Γουίγκινς έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας απο τους κορυφαίους ξένους που αγωνίζονται σε εκείνη την Α1 ( μαζί με πολλούς από τους προαναφερθέντες), ενώ την περίοδο εκείνη και πιο συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου του 1995 γεννιέται στο Τορόντο του Καναδά ο Andrew Wiggins, ο μετέπειτα νούμερο 1 στο draft του 2014. (Αλήθεια μας έχει δώσει κανένας άλλος την ευκαρία να μπορούμε να πούμε ότι το νούμερο 1 του draft ξεκίνησε την καριέρα του από την Ελλάδα?). Ο Wiggins ,θα περάσει 2 ακόμη μαγικά χρόνια για αυτόν και για εμάς στην Ελλάδα αγωνιζόμενος στον Πανιώνιο 96-97 ενώ την επόμενη σεζόν θα γυρίσει εκ νέου στον Σπόρτινγκ όπου και θα κλείσει την εν Ελλάδι καριέρα του, όντας πλέον 39 χρονών και έχοντας πίσω του μια γεμάτη πενταετία στην Ελλάδα, κατά την οποία κατέκτησε δυο τίτλους πρώτου σκόρερ.

 

Άλλα κείμενα για τον Μίτσελ Ουίγκινς στο basketbook.gr:

ΕΝΑΣ ΝΒΑΕΡ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ

Σαν Σήμερα

27/04/1950

1950: Ο Red Auerbach αναλαμβάνει προπονητής στους Boston Celtics. Μερικά χρόνια και 9 πρωταθλήματα αργότερα θα αποσυρθεί απο την προπονητική για να αναλάβει GM της ομάδας των Κελτών.