Παρακαλώ περιμένετε...

ΣΑΝ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΧΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ (SAN EPIFANIO JUAN ANTONIO)

HALL OF FAME / Ευρώπη
ΟΧΙ
Small forward
201cm

Γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1959. Έχει ύψος 2,01 και αγωνιζόταν στην θέση του Small Forward. Στο ευρύ Ευρωπαικό κοινό είναι γνωστός με το προσωνύμιο “Έπι”.

Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ από την ομάδα της Σαραγόσα, με την οποία έπαιξε στις χαμηλότερες κατηγορίες. Το 1974 ο αδερφός του , Herminio, πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα με την απαίτηση ο μικρός Juan Antonio να πάει μαζί του στην Βαρκελώνη. Κάπως έτσι εκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Μπαρτσελόνα το 1977, σε ηλικία 18 ετών, και την ολοκλήρωσε στην ίδια ομάδα 18 χρόνια μετά. Ο προπονητής που πρώτος του εμπιστεύτηκε μία θέση στην αντρική ομάδα ήταν ο Ράνκο Ζεραβίτσα. Σε αυτά τα 18 χρόνια έχτισε τον θρύλο του που τον έκανε έναν από τους μεγαλύτερους Ισπανούς παίκτες όλων των εποχών. Παράλληλα κατέκτησε 7 πρωταθλήματα Ισπανίας, 10 κύπελλα Ισπανίας, 2 κύπελλα Σαπόρτα (1985,1986), ένα κύπελλο Κόρατς (1987) αλλά και έφτασε 3 φορές στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κατακτήσει ποτέ τον τίτλο.

Με την εθνική ομάδα της Ισπανίας αγωνίστηκε 239 φορές ενώ συμμετείχε σε 4 Ολυμπιάδες και για αρκετά χρόνια ήταν ο μόνος που το πέτυχε αυτό για την Ισπανία. (Σήμερα ο Ναβάρο έχει αγωνιστεί σε 5). Σίγουρα η κορυφαία του στιγμή με την εθνική ήταν η κατάκτηση του ασημένιου Ολυμπιακού μεταλλίου το 1984, ενώ την ίδια θέση είχε καταλάβει με την εθνική Ισπανίας και στο eurobasket του 1983.

Είναι μέλος των 50 κορυφαίων προσωπικοτήτων της FIBA αλλά και της Euroleague.

 

 Άλλα κείμενα για τον Σαν Επιφάνιο στο basketbook.gr

ΧΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ "Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ"

ΧΧΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ "Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ"ΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ "Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ"

ΧΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ "Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ"

ΧΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ "Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ"

Σαν Σήμερα

29/03/1945

1945: Γεννιέται ο Walt Frazier. O επονωμαζόμενος και Clyde the Glyde. Ένας από τους καλύτερους guard όλων των εποχών, που οδήγησε τους Knicks στα δύο μοναδικά μέχρι σήμερα πρωταθλήματά τους στις αρχες της δεκαετίας του 70'.