Παρακαλώ περιμένετε...

Ο πριγκιπας και το χαβιαρι

  • 10/03/2018

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

 

Οι νεότεροι σε ηλικία αναγνώστες ίσως αναρωτηθούν "ποίος είναι πάλι αυτός", ενώ οι μεγαλύτεροι θα αναφώνησουν "που τον θυμηθήκατε"; Και όμως , ο "Πρίγκιπας"  -όπως ηταν το παρατσούκλι του λόγω του αρχοντικού τρόπου παιχνιδιού του-, υπήρξε ενας από τους καλύτερους και πληρέστερους Ευρωπαίους μπασκετμπολιστες όλων των εποχών. 

Γεννήθηκε στo Sverdlovsk Oblat της τότε ΕΣΣΔ, μια περιοχή κοντα στα Νοτιοδυτικά Ουράλια Όρη και εντάχθηκε στην ομάδα της Ural Sverdlovsk. Σύμφωνα με το ισχύον σοβιετικό αθλητικό σύστημα, ο Μίσκιν υποβλήθηκε σε διάφορα εργομέτρικα τεστ ώστε οι αθλητικοί κομισάριοι να διαπιστώσουν τις προοπτικές του. Και δεν επεσαν καθόλου έξω στις προβλέψεις τους. Από το 1970 που ξεκίνησε την καριέρα του εκανε ιδιαίτερη αίσθηση στα μπασκετικά δρωμενα. Με ύψος 2.06 ο Μίσκιν διέθετε απιστευτη πλαστικότητα στις κινήσεις του, εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας απο τα 6 μέτρα (δεν υπηρχε τρίποντο εκείνη την εποχή), ενω ηταν ιδιαίτερα αλτικός σε μία περιόδο που το παιχνίδι πανω απο τη στεφάνη στην Ευρώπη ηταν σε εμβρυακό στάδιο. 

Θεωρητικά έπαιζε στο 3 αλλά ουσιαστικά δεν είχε θέση στο γήπεδο, ανατρέποντας τα τότε δεδόμενα του ευρωπαικού μπάσκετ όπου παίχτες με το ύψος του έπαιζαν μόνο κατω απο το καλάθι. Τα miss match που δημιουργούσε πονοκεφάλιαζαν τους αντίπαλους προπονητές αφού τον κοντύτερο αντίπαλο τον πηγαινε κοντα στη ρακέτα, ενώ ο ψηλότερος δεν μπορουσε να τον ακολουθήσει στην περιφέρεια. 

Ο Γκομέλσκι που τον ειχε καλέσει στην εθνική ήδη απο το 1973, τον πήρε το 1976 στην CSKA και μαζί θα κατακτήσουν 8 πρωταθλήματα αλλά ποτέ την κορυφή της Ευρώπης αφού θα πέσουν στην εποχή της κυριαρχίας της Ignis Varese και της Real. Τις μεγάλες στιγμές δόξας θα τις ζήσει με τη φανέλα της Σοβιετικής Ένωσης με μετάλλια σε όλες τις σπουδαίες διοργανώσεις. Σε Ευρωμπασκετ θα βρεθει 5 φορές στο βάθρο (2 χρυσά), 2 σε Μουντομπάσκετ (1 χρυσό) και 2 χάλκινα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν πια σε ηλικία 29 χρονών ένας απο τους κορυφαίους Ευρωπαιους.

Όλα αυτά όμως μεχρι το 1984 και το προολυμπιακό τουρνουά της Γαλλίας. Οι Σοβιετικοί έχουν ταξιδέψει ως το μεγαλο φαβορί για την πρόκριση με τον Μίσκιν να ειναι το μεγάλο τους αστέρι. Και ξαφνικά ο σπουδαίος αυτός παίχτης βρίσκεται εκτός ομάδας ,επιστρέφοντας άρον άρον στη Μόσχα. Η CSKA επίσης θα τον αποδεσμέυσει και ο Μίσκιν θα εξαφανιστεί απο τον παγκόσμιο μπασκετικό χάρτη. Η Σοβιετική Ομοσπονδία δεν έδωσε ποτέ επίσημη εξήγηση για την αποπομπή του κορυφαίου της μπασκετμπολίστα. Ο ίδιος ακόμα και μετα την κατάρρευση της ΕΣΣΔ δεν τοποθετήθηκε ποτέ. Οι φήμες της εποχής ανέφεραν τον Μίσκιν ως τον εγκέφαλο κυκλώματος που διακινούσε χαβιάρι. Λέγεται οτι μεγάλες ποσότητες εντοπίστηκαν στις αποσκεύες του μετά απο έρευνα της ΚGB. Αλήθεια ή ψέματα, κανείς ποτέ δεν έμαθε και έτσι απλά το παγκόσμιο μπασκετ στερήθηκε έναν μεγάλο παίχτη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Μίσκιν θα μείνει κοντά στο μπασκετ απο τη θέση του προπονητή, κυρίως σε γυναικείες ομάδες και θα κατακτήσει και εκεί αρκετά τρόπαια. Μάλιστα απο το 2013 μέχρι το 2015 ήταν ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Ρωσίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία τον τίμησε για την προσφορά του το 2000 ενώ το 1991 η FIBA τον συμπεριέλαβε στους 50 καλύτερους παίχτες όλων των εποχών.

Σαν Σήμερα

20/04/1986

1986: Στην καλύτερή του παράσταση σε playoff , o Michael Jordan θα σημειώσει 63 πόντους, όμως οι Bulls θα ηττηθούν από τους Celtics με 135-131 μετά από 2 παρατάσεις.