Παρακαλώ περιμένετε...

ΑΜΙΤΣΙ ΤΖΟΝ (AMAECHI JOHN)

HALL OF FAME / Ελληνικό πρωτάθλημα - Ξένοι
ΟΧΙ
26/11/1970
Power forward
Center
206cm

Γεννηθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1970. Έχει ύψος 2,08 και αγωνιζόταν στις θέσεις των ψηλών.Άγγλος στην καταγωγη, στα κολλεγιακά του χρονια αγωνίστηκε αρχικά με την φανέλα του Vanderblitt (1990-91) και έπειτα του Penn State (1992-95). Εκεί ήταν που ανέβασε επίπεδο το παιχνίδι του και ξεχώρισε, σκοράροντας τις δύο τελευταίες του σεζόν πάνω από 16 πόντους ανά αγώνα, μαζί με πάνω από 9 ριμπάουντ.

Στο draft του 1995 δεν άκουσε το όνομά του, ωστόσο αυτό δεν τον απέτρεψε από το να υπογράψει συμβόλαιο με τους Cleveland Cavaliers (1995-96) και να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ ο οποίος ξεκινάει βασικός χωρίς να εχει γίνει ποτε draft. Η πρώτη του χρονιά με την φανέλα των Cavs δεν θα είναι κατι ιδιαίτερο και έτσι στο τελείωμα της σεζόν 1995-96 θα μεταγραφεί στην Γαλλικη Σολέ (1996). Το καλοκαίρι του ιδίου έτους θα έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναικού (1996-97), ο οποίος τότε είχε προπονητή τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Ο Αμίτσι αργότερα δήλωνε ότι είχε πρόταση και από τον Ολυμπιακό ωστόσο προτίμησε τους «Πράσινους» οι οποίοι ήταν και πρωταθλητές Ευρώπης. Κι όμως, η χρονιά εκείνη έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πλέον απογοητευτικές σεζόν της σύγχρονης ιστορία του Παναθηναικού και ο Άγγλος ψηλός αν και ξεκίνσε πολύ καλα, δεν ξέφυγε από την μετριότητα, ενώ πολλοί είχαν το παράπονο ότι ήταν πολύ soft για το μέγεθός του. Η πιο πλήρης αλήθεια μπορούσε να σκοράρει με πολλούς τρόπους, έβαζε μέχρι και τρίποντα, ήταν αποτελεσματικός στην επίθεση, αλλά η τελική αίσθηση έχει να κάνει περισσότερο με τον αποκλεισμό απο την τετράδα του πρωταθλήματος αλλά και από τον τελικό του κυπέλλου όταν ο Απόλλων Πατρών προεξαρχόντος του Χρήστου Μυριούνη έκανε την μεγάλη έκπληξη.

Το 1997 ξεκίνησε την σεζόν στην Kinder Bologna (1997) αλλά στην συνέχεια αγωνίστηκε στην Αγγλία και την Sheffield Sharks (1997-98) ενώ το 1998 βρέθηκε στην Γαλλία και την Λιμόζ (1998-99). Το καλοκαίρι του 1999 θα επιστρέψει στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ πιο έτοιμος και πιο ώριμος από την πρώτη απόπειρά του. Η ομάδα που θα του δώσει την ευκαιρία θα είναι οι Ορλάντο Μάτζικ(1999-2001) και ο 30άρης πλέον Τζον δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Την πρώτη του σεζόν με την ομάδα του Ορλάντο θα μετρήσει πάνω από 10 πόντους ανά αγώνα ενώ γύρω στους 8 θα έχει την επόμενη σεζόν. Αυτό βέβαια που έχει «μείνει στην ιστορία» από αυτο το πέρασμα του Αμίτσι από το ΝΒΑ, είναι ότι το καλοκαίρι του 2000 αρνήθηκε πρόταση των Lakers για 4ετες συμβόλαιο αξίας 17 εκατομμυρίων (!!!), για να επιλέξει να ενεργοποιήσει την οψιόν των Magic με απολαβές μόλις (τηρουμενων των αναλογιών) 600,000 τον χρόνο. Μετά από μία καλή σεζόν στους Ματζικ, θα κλείσει την καριέρα του περνώντας μία διετία στους Utah Jazz (2001-03) από την οποία δεν έχει και πολλά πράγματα για να θυμηθουμε.

 

Τελειώνωντας την επαγγελματική του καριερα ασχολήθηκε με την ψυχολογία, ως επάγγελμα. Εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Man in the middle και το 2007 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, πρώην παίκτης, που δήλωσε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος. Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τους star του ΝΒΑ με κάποιους να τον στηρίζουν αλλά και κάποιους να τον κατακρίνουν και να δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν να τον έχουν στα αποδυτήριά τους. Όπως βέβαια γίνεται σε κάθε θέμα ηθικής στο ΝΒΑ όπου οι μεριές διχάζονται. Όχι γιατι μεροληπτούμε αλλά οι γνωστοί πλακατζήδες Σακ και Sir Charles, αμφότεροι δημόσια δηλωσαν ότι δεν θα είχαν κανένα απολυτώς πρόβλημα να παίζουν συμπαίκτες του. Μετά από αυτην την δήλωση άρχισαν να γίνονται γνωστές, ανεπιβεβαίωτες επίσημα ιστορίες, ότι κατά την θητεία του στον Παναθηναικό έμενε μόνος του στο δωμάτιο. Ο κόσμος πάντα ξέρει...

 

Σαν Σήμερα

23/04/1969

1969: Ο Jerry West θα σκοράρει 53 πόντους στην νίκη των Lakers επί των Celtics με 120-118. Θα γίνει έτσι ο γκαρντ με τους περισσότερους πόντους σε τελικούς μέχρι την εφμάνιση του MJ, ο οποίος θα σπάσει αυτό το ρεκόρ το 1993.