Παρακαλώ περιμένετε...
Του Αντρέα Τσεμπερλίδη
"Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την μεταγραφή του Καράσεφ. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε"... Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε το καλοκαίρι του 2000 ο τότε προπονητής του Ηρακλή, ο αείμνηστος Μάκης Δενδρινός την είδηση της απόκτησης απο τον Γηραιό του Ρώσου play maker με την σπουδαία καριέρα στην CSKA.
Ο "Βούδας" στράφηκε στην περίπτωση Καράσεφ μετά το ναυάγιο με τον Αμερικανό Σον Ρέσπερτ που αποτελούσε τον πρώτο στόχο για την θέση του πρώτου ξένου και μετά απο ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις, ο Βασίλι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στα τέλη Αυγούστου για να βάλει την υπογραφή του σε διετές συμβόλαιο αξίας 500.000 δολλαρίων.
Ο Καράσεφ ήταν σπουδαίο όνομα, σε εξαιρετική ηλικία παρόλο που η έλλειψη των μαλλιών του έδινε την εντύπωση πως ήταν μεγαλύτερος απο 29 χρονών και με περγαμηνές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ απο την θητεία του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με την CSKA και την εθνική ομάδα της Ρωσίας.
Ένας ψηλός και διορατικός άσσος, καταπληκτικός στην οργάνωση και πολύ καλός σουτέρ ως γνήσιος εκπρόσωπος της ρωσικής σχολής, ο Βασίλι έκανε γνωστό το όνομα του στα μέσα της δεκαετίας του 90 με την φανέλα της μόνιμης πρωταθλήτριας Ρωσίας όπου βρέθηκε σε ηλικία 19 χρονών απο την Σπαρτάκ. Γρήγορα κέρδισε την θέση του βασικού play maker μετά την φυγή του Μπαζαρεβιτς κερδίζοντας τίτλους και συμμετοχές στα σαλόνια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Σε έναν τέτοιο αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού το 1995 θα πετύχει το δεύτερο -μεχρι τότε- τριπλ νταμπλ στην ιστορία του θεσμού με 21 πόντους 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Ήταν το πρώτο ματς των πλέι οφ για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της Σαραγόσα αλλά η ρωσική ομάδα απέτυχε να βρεθεί στην πρωτεύουσα της Αραγωνίας αφού γνώρισε στην συνέχεια δύο ήττες στο Φάληρο και αποκλείστηκε, με τον Καρασεφ να μη δίνει το παρόν στον δεύτερο αγώνα αφού ήταν ένα απο τα θύματα της περιβόητης δηλητηρίασης των παιχτών της CSKA.
Η κακή παράδοση του Βασίλι με τις ελληνικές ομάδες συνεχίστηκε και στο Παρίσι την επόμενη χρονιά όπου γνώρισε την ήττα στον ημιτελικό απο τον Παναθηναϊκό και μετά απο ένα ακόμα πρωτάθλημα με την CSKA πήγε στην Τουρκία για την Εφές Πίλσεν.
Οι επόμενοι σταθμοί ήταν η Άλμπα Βερολίνου, με επιστροφή στην Μόσχα μέχρι να έρθει η ώρα του Ηρακλή. Η χρονιά ξεκίνησε με φιλοδοξίες για τον Γηραιό και τον Καρασεφ αλλά στην πορεία τα πράγματα στράβωσαν και δεν μπορούμε να πούμε πως ο Καράσεφ έθελξε με την απόδοση του στα κυανόλευκα. Το θετικό της υπόθεσης για τον Ηρακλή και το ελληνικό μπάσκετ ήταν πως εξαιτίας της απογοητευτικής σεζόν του Ρώσου, της φυγής του Σανταντζελο και του τραυματισμού του Χάρη Μαρκοπούλου, η ομάδα "αναγκάστηκε" να αναβαθμίσει τον τέταρτο play maker της ιεραρχίας, ένα παλληκάρι απο την Καστοριά που τον έλεγαν Δημήτρη Διαμαντίδη.
Στον Ηρακλή δεν έμειναν ικανοποιημένοι απο την παρουσία του Καράσεφ και έτσι δεν ενεργοποιήθηκε ο όρος της ανανέωσης για την δεύτερη χρονιά. Η πάντα φιλόξενη αγκαλιά της πατρίδας του άνοιξε ξανά και ο έμπειρος play maker αγωνίστηκε σε ομάδες της Ρωσίας σχεδόν μέχρι τα 40 του, ρίχνοντας αυλαία στην καριέρα του το 2009.
Με την εθνική ομάδα αποπειράθηκε δύο συνεχόμενες φορές να βρεθεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου αλλά στο μεν Ευρωμπάσκετ του 93 η Γερμανία έκανε την έκπληξη -ο Καράσεφ ήταν αυτός που αστόχησε στο σουτ της απελπισίας απο την σέντρα που θα χάριζε τη νίκη στην Ρωσία και το τρόπαιο- στο δε Μουντομπάσκετ του Τορόντο την επόμενη χρονιά, η Αμερική απλά δεν παιζόταν. Χρυσό μετάλλιο δεν φόρεσε στον λαιμό του ούτε το 97 στη Βαρκελώνη (χάλκινο) ούτε στο Παγκόσμιο της Αθήνας το 98 με την Γιουγκοσλαβία να είναι αυτή τη φορά το εμπόδιο για την κορυφή.
Ο Καράσεφ δοκίμασε τις δυνατότητες του και στην προπονητική περνώντας και απο τον πάγκο της εθνικής με την Ρωσία να αποτυγχάνει παταγωδώς στο Ευρωμπάσκετ του 2013 κατατασσόμενη στην 21η θέση. Καλύτερη ήταν η θητεία του στον πάγκο της Ζενίτ μέχρι το 2018 με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης να τερματίζει στην πρώτη τετράδα αλλά να πληρώνει τελικά το μάρμαρο της αποτυχίας στην Ευρώπη.
Μπορεί λοιπόν στα μερη μας να ξεδίπλωσε το πλούσιο ταλέντο του μόνο ως αντίπαλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε μεγάλη αξία ως παίκτης. Και οι μεγάλοι παίκτες δίνουν αξία στα μεγάλα πρωταθλήματα...