Παρακαλώ περιμένετε...

ΧΑΡΙΣ ΛΟΥΣΙΑ (HARRIS LUSIA)

HALL OF FAME / ΝΒΑ και κόσμος
ΟΧΙ
10/02/1955
Power forward
Center
191cm

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1955. Έχει ύψος 1,91 και αγωνιζόταν στις θέσεις των ψηλών. Θεωρείται από τις γυναίκες που άνοιξαν τον δρόμο για την καθιέρωση του φύλου τους στο άθλημα αν και το μπάσκετ ήταν από την πρώτη του κιόλας στιγμή άθλημα και των δύο φύλλων. Στην κολλεγιακή της καριέρα (που τότε ήταν σχεδόν συνόνυμη με την κανονική) αγωνίστηκε στο Delta State (1973-77). Με την φανέλα του κολλεγίου της, έφτασε 3 φορές στην κορυφή της Αμερικής (1974-77), στον θεσμό που τότε ονομαζόταν AIAW και ήταν ο πρόδρομος του γυνακείου NCAA. Και τις 3 αυτές χρονιές αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια της διοργάνωσης αλλά και κορυφαία γυναικα της χρονιά στο άθλημα του μπάσκετ.

 

Τελειώνωντας το κολλγειακό βρέθηκε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα, όταν άκουσε το όνομά της στα draft του 1977 στο νούμερο 137, για λογαρισαμό των New Orlean Jazz. Ήταν η δεύτερη γυναίκα που επιλέγεται ποτέ στο draft αλλά η μοναδική της οποία το pick ήταν νόμιμο και ίσχυσε. Ωστόσο, αρνήθηκε να παρευρεθεί στο καμπ προετοιμασίας των Jazz και έτσι δεν έγινε η μοναδική γυναίκα στην ιστορία που θα αγωνιζόταν ποτέ με φανέλα ομάδας ΝΒΑ. Για την ιστορία, στο ίδιο ντραφτ επιλέχθηκαν πάνω από 30 άντρες κάτω από αυτήν. Αργότερα αποδείχθηκε πως ο πραγματικός λόγος που δεν παρευρέθηκε ποτέ στο καμπ ήταν ότι εκείνη την περίοδο ήταν έγκυος.

 

Το 1979 αγωνίστηκε για μία χρονιά με την φανελα των Houston Angels (1979-80) στην WBL, το αντίστοιχο WNBA.

 

Με την φανέλα της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, αγωνίστηκε σε δύο μεγάλες διοργανώσεις. Τους Παναμερικανικούς αγώνες του 1975, όταν και η ομάδα της κατέκτησε το χρυσό αλλά και τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες που έγινε ποτέ πρωτάθλημα γυναικών μπάσκετ, το 1976 στο Μόντρεαλ. Σε αυτήν την διοργάνωση οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν δεύτερες χάνοντας στον τελικό από την Σοβιετική Ένωση. Η Harris ήταν η καλύτερη παίκτρια της ομάδας της και τότε.

 

Το 1992, έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που μπήκε στο Naismith Hall of Fame, μαζί με την Nena White.

Σαν Σήμερα

03/05/1968

1968: Μία μέρα μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, οι St. Louis Hawks ανακοινώνουν την μετακόμισή τους στην Ατλάντα. Πλέον και από τότε θα ονομάζονται Atlanta Hawks.