Παρακαλώ περιμένετε...

ΣΤΕΡΝ ΝΤΕΙΒΙΝΤ (STERN DAVID)

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ/ΛΟΙΠΟΙ / HALL OF FAME
22/09/1942

Γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1942 στην Νέα Υόρκη. Μεγαλώνοντας σπούδασε ως δικηγόρος και η πρώτη του πραγματική επαφή με τον κόσμο του ΝΒΑ, ήταν όταν εκπροσώπησε την λίγκα απέναντι στον Oscar Robertson, η οποία αφορούσε την δυνατοτητα των παικτών να γίνονται free agents. Ως πρόεδρος της ένωσης των παικτών, ο Robertson μπορούμε να πούμε ότι κέρδισε την δίκη, ωστόσο το ΝΒΑ κέρδισε πολλα περισσότερα, καθώς με το τέλος της δίκης ξεπεράστηκαν τα νομικά κολλήματα για την ένωση του ΝΒΑ με την ΑΒΑ, καθώς η ύπαρξη δύο διαφορετικών πρωταθλημάτων έβλαπτε ξεκάθαρα την λίγκα. Η δίκη ολοκληρωθηκε το 1976, οπότε και έγινε η ένωση.

Αυτή ήταν η πρώτη αποφασιστική συμβολή του Stern στο ΝΒΑ, ακόμη και ως εξωτερικός συνεργάτης, αλλά θα ακολουθούσαν κι άλλες. Το 1980 ορίζεται ως αντιπρόεδρος, πίσω απο τον θρυλικό Larry O Bryen, και εκεί ξεκινάει το ατελείωτο έργο του. Μέσα στα πρώτα χρόνια θα καθιερώσει το drug test, σε μία εποχή που ίσως και πάνω από το 50% των παικτών ήταν χρήστες κοκαίνης. Αυτό μπορεί σήμερα να φαντάζει ως αυτονόητο βήμα, αλλά τότε δεν ήταν, καθώς το ΝΒΑ έγινε η πρώτη λίγκα η οποία εφήρμοσε τον έλεγχο. Επόμενο βήμα, ήταν η καθιέρωση του Salary Cap, το οποίο έδινε στους παίκτες το 53% των εσόδων της λίγκας, αλλά και βοηθούσε τους ιδιοκτήτες στο να υπάρχει ένα ξεκάθαρο ταβάνι εξόδων για τους παίκτες.

Το 1984, την 1η του Φεβρουαρίου, γίνεται πρόεδρος της λίγκας, και πολύ σύντομα θα γίνουν πράγματα που θα την αλλάξουν για πάντα. Πέρα από την ξεκάθαρη στροφή του μαρκετινγκ γύρω από πρόσωπα που συγκέντρωναν θετική δημοσιότητα όπως ο Magic Johnson και ο Larry Bird, στο draft του 1984 θα επιλεγεί ο Michael Jordan. Και αυτός θα είναι το πρόσωπο γύρω από το οποίο θα χτίσει ο Stern, την εικόνα του ΝΒΑ για τα επόμενα χρόνια. Δημιουργει διανομή του ΝΒΑ παντού και προσπαθεί να κατακτήσει όλες τις αγορές του κόσμου, και σιγά σιγά το μπάσκετ μετατρέπεται σε ένα πλήρως δημοφιλές προιόν (στα 70ς ακόμη και οι τελικοί ήταν κονσέρβα και όχι ζωντανά).

Στις αρχες του 1990, είναι αυτός που μαζί με τον Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, θα συλλάβουν την ιδέα των επαγγελματιών παικτών στου Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποτέλεσμα αυτού του οράματος θα είναι η Dream Team, η οποία πέρα από το μπασκετικό μας θερμόμετρο, στα εκτοξεύσει και την δημοτικότητα του ΝΒΑ στον κόσμο. Πριν ακόμη από αυτό,θα βρεθεί αντιμέτωπος με την περίπτωση του Magic Johnson, ο οποίος θα δηλώσει ότι είναι θετικός στον ιό του HIV. Παρόλο τον πανικό, ο Stern, βασιζόμενος σε ιατρικές έρευνες, θα επιτρέψει στον Magic να παίξει στο All Star Game του 1992, δίνοντας έτσι μία κατεύθυνση προς την γνώση και όχι τον πανικό και τον σκοταδισμό πάνω σε ένα τόσο σοβαρό για την εποχή ιατρικό θέμα. Αργότερα θα είναι αυτός που θα επιβάλλει την αλλαγή των παικτών που αιμορραγούν, καθώς έως τότε παίζανε κανονικά με ανοιχτή πληγή.

Στην πορεία του, πέρα από τα σημεία σταθμό που αναφέραμε παραπάνω, είναι αυτός που δημιούργησε την αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ αλλα και το WNBA, καθιέρωσε την λοταρία για το draft ενω έχει επίσης βρεθεί αντιμέτωπος και με κάποια αρνητικά περιστατικά όπως το lock out του 1999, ή την άρνηση της ανταλλαγής του Chris Paul στους Lakers. Και όταν λέμε για αρνητικά περιστατικά, μιλάμε ξεκάθαρα σε επίπεδο φήμης καθώς δεν κρίνουμε την ίδια την απόφαση εάν ήταν εν τέλει ωφέλιμη ή όχι για το ΝΒΑ.

Αποσύρθηκε από την θέση του κομισαρίου στις 31/01/2014, παραδίδοντας την λίγκα στα χέρια του Adam Silver, ως ένα παιδί που όταν το παρέλαβε δεν ήξερε να περπατάει, και όταν το παρέδωσε στην χειρότερη των περιπτώσεων πετούσε ήδη. Συμπλήρωσε έτσι 30 χρόνια στην διοίκηση της λίγκας όντας ο μακροβιότερος κομισάριος σε όλα τα μεγάλα αθλήματα των ΗΠΑ. Την 1η του Ιανουαρίου, στο άνοιγμα του 2020, απεβίωσε, ίσως θέλωντας να δείξει ένα πρελούδιο για τα όσα άσχημα θα συνέβαιναν μέσα στην χρονιά. Μπορεί λοιπόν όλοι να θυμούνται πρόσωπα όπως ο Larry, o Magic, ο LeBron ή ο MJ αλλα αυτός που κρυβόταν για πολλά χρόνια πίσω από αυτά τα προσωπα ήταν αυτή η θρυλική μορφή, η οποία το δίχως άλλο πρέπει να συγκαταλέγεται ομόφωνα στους σημαντικότερους μπασκετανθρώπους όλων των εποχών.

 

 

 

Σαν Σήμερα

20/04/1986

1986: Στην καλύτερή του παράσταση σε playoff , o Michael Jordan θα σημειώσει 63 πόντους, όμως οι Bulls θα ηττηθούν από τους Celtics με 135-131 μετά από 2 παρατάσεις.