Παρακαλώ περιμένετε...

ΡΟΤΖΕΡΣ ΓΚΑΙ (RODGERS GUY)

HALL OF FAME / ΝΒΑ και κόσμος
ΟΧΙ
01/09/1935
Point guard
183cm

Γεννήθηκε στη 1 Σεπτεμβρίου του 1935. Έχει ύψος 1,83 και αγωνιζόταν στην θέση του Point Guard. Ίσως βέβαια για τον συγεκριμένο να ήταν καλύτερος χαρακτηρισμός το play maker καθώς ήταν ο ορισμός της θέσης.

 

 Από το 1955 έως το 1958 βρέθηκε στο ιστορικό Temple (1955-58), ακριβώς πριν εισχωρήσει στην λίγκα ως territorial pick ( η κάθε ομάδα είχε κάποιες επιλογές από την περιφέρειά της). Και σαν γέννημα θρέμα της περιοχής τον επέλεξαν οι Philadelphia Warriors (1958-66). Στους Warriors αγωνίστηκε για 8 χρόνια και πρόλαβε να αλλάξει ήδη μία πόλη δίχως να αλλάξει ομάδα, αφού στην 8ετία αυτήν οι Warriors βρέθηκαν στο San Fransisco. Βέβαια σε αυτήν του την πορεία, δεν θα πρέπει να παραλέιψουμε ότι βρέθηκε συμπάικτης με τον πιο dominant ψηλό όλων των εποχών, τον Wilt Chmberlain. Ότι ρεκόρ έκανε ο Wilt, σχεδόν πάντα είχε από πίσω τον βραχύσωμο Guy να τον «ταίζει». Μαζί φτάσανε στους τελικούς του 62, στους 100 πόντους του Wilt είχε 20 ασίστ, ενώ στις 14 Μαρτίου του 1963 σημείωσε προσωπικό ρεκόρ με 28 ασίστ.

Βέβαια δεν ήταν όλα ρόδινα και μοναδικά για τον Guy σε εκείνη την περίοδο. Παρόλο ο ίδιος από πολλούς χαρακτηριζόταν ως το καλύτερο guard της κατηγορίας, αυτός που μονοπωλούσε το ενδαφέρον, λόγω hype αλλά και λόγω της ομάδας που αγωνιζόταν ήταν ο Bob Cousy. Κάπως έτσι θεωρήθηκε τιμητικό για τον Guy να αποκαλείται ως ο «δεύτερος Cousy”.

 

Το 1966 οι Chicago Bulls (1966-67) μπαίνουν στην ζωή μας και φυσικά στον κόσμο του ΝΒΑ. Και αυτοί σαν expansion pick θα διαλέξουν τον Guy. Ο ίδιος θα αποτελέσει δηλαδή τον πρώτο play maker της ομάδας και κατά πως φαίνεται τον πιο αποτελεσματικό. Στο τέλος της σεζόν το κοντέρ του θα δείχνει 908 σημειώνοντας έστι στην πρώτη χρονιά του franchise ένα ρεκόρ που ακόμη δεν έχει σπάσει. Φυσικά με αυτήν την επίδοση κατάκτησε για δεύτερη φορά την πρώτη θέση στον  πίνακα των πασέρ (η πρώτη ήταν το 1963).

 

Το 1967 θα βρεθεί στο Cincinnati και τους Cincinatti Royals (1967-68), ενώ το 1968 θα μπουν και οι Milwaukee Bucks στην ζωή μας. Την δεκαετία του 60’ λοιπόν, κάθε καινούργια ομάδα που σεβόταν τον εαυτό της έπρεπε να διαλέξει έναν καλό άσσο. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Guy Rodgers. Ίσως λοιπόν είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που κατά την διάρκεια της καριέρας του επιλέχθηκε σε δύο expansion draft. Στο Milwaukee (1968-70) θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν του 1969-70 οπότε και θα κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 35 ετων. Πριν από αυτό όμως θα προλάβει να παίξει συμπαίκτης και με τον Lew Alcindor ( μετέπειτα Kareem Abdul Jabaar) στα πρώτα του χρόνια στο άθλημα. Έτσι μπορεί να περηφανεύεται ότι έπαιξε συμπαίκτης με τους δύο καλύτερους παίκτες της εποχής του.

 

Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου του 2001, σε ηλικία μόλις 65 ετών. Όμως αν και άγνωστος , η κληρονομιά που άφησε πίσω του είναι μεγάλη. Και γι αυτό δεν θα μιλήσουμε εμείς αλλά οι παίκτες που παίξαν στην εποχή του, πολλοί εκ των οποίων, όπως ο Chamberlain, τον θεωρούσαν καλύτερο του Bob Cousy. Ενώ και ο ίδιος ο Bob Cousy τον σεβόταν απεριόριστα.

 

Ο Guy Rodgers ήταν ένας καλλιτέχνης. Καλλιτέχνης του αιφνιδιασμού και καλλιτέχνης της δημιουργίας του παιχνιδιού. Ως καλλιτέχνης αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατό του, και η πλάκέτα με το όνομά του βρίσκεται στο Naismith Hall of Fame από τις 8 Αυγούστου του 2014. Εκεί που ίσως θα έπρεπε να μπει και η θρυλική καρέκλα, την οποία είχε ονομάσει Bill Russell για να βρίσκει τρόπους να περνάει την μπάλα πάντα στον Wilt, αποφεύγοντας τον αιώνιο αντίπαλό του.

Σαν Σήμερα

29/04/1970

1970: Jerry West θα σκοράρει ένα θρυλικο καλάθι πίσω από το κέντρο του γηπέδου για να στείλει το παιχνίδι με τους Knicks στην σειρά των τελικών στην παράταση. Μία παράταση όμως πους τελικά δεν απεδείχθη νικηφόρα για του Λιμνανθρώπους.