Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΠΕΡΝΤ ΛΑΡΙ ( BIRD LARRY)

HALL OF FAME / ΝΒΑ και κόσμος
ΟΧΙ
07/12/1956
Small forward
Power forward
206cm

Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβριου του 1956. Έχει ύψος 2,06 και αγωνιζόταν στην θέση του Forward.  Τα παιδικά του χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα οικονομικά και αυτό του έδινε κίνητρο σε όλη την καριέρα του έτσι ώστε ναα γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Στο τοπικο high school του Springs Valley την τελευταια του χρονιά θα μετρήσει 31 πόντους, 21 ριμπάουντ και 4 ασίστ ανά αγώνα, δείχνοντας από πολύ νωρίς ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Στα κολλεγικά του χρόνια θα παραμείνει στην αγαπημένη του Ιντιάνα, και με τα χρώματα του Indiana State (1976-79) θα αφήσει όλη την Αμερική με το στόμα ανοιχτό με τις επιδόσεις του. Σε τρία χρόνια οι μέσοι όροι του θα είναι 30,3 πόντοι, 13,3 ριμπάουντ και 4,6 ασίστ, ενώ το 1979 θα ανακυρηχθεί καλύτερος παίκτης του κολλεγιακού στις ΗΠΑ.

Η ιστορία του στο ΝΒΑ όμως δεν ξεκινάει αφού τελειώσει με το κολλέγειο. Αντίθετα, ήδη από το 1978 θέλωντας να προλάβει τους πιθανούς συνδιεκδικητές του, ο Red Aurerbach, θα επιλέξει τον Larry στο νούμερο 6 του draft του 1978 αλλά θα τον αφήσει ακόμη μια χρονιά στο κολλεγιο. Αυτη ήταν μία από τις μαγικές κινήσεις του Red που άλλαξε την ιστορία τόσο των Celtics όσο και του ΝΒΑ. Το 1979 ο Larry Bird μπήκε στο ΝΒΑ και τίποτα πια δεν ήταν το ίδιο. Σημαία των Celtics (1979-92) για πάνω από δέκα χρόνια, έκανε μία καταπληκτική τριπλέτα με τους Robert Parish και Kevin McHale, ενώ σιγοντάριζε τα πρώτα χρόνια και ο John Havlicek. Από κοντά και ο Dave Cowens ενώ κάπου στην πορεία εμφανίστηκε για λίγο και ο Bill Walton. Γενικά είναι δύσκολο να αναφέρουμε όλους τους παίκτες που περάσαν από τους Κελτες αυτά τα χρόνια, αλλά χωρίς αμφιβολία το σημείο αναφοράς ήταν ο Larry Bird. Στα 13 χρόνια παρουσίας του θα κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (1981,1984,1986), δύο MVP τελικών (1984,1986), τρία MVP (1984-1986), τρεις τίτλους σε διαγωνισμούς τριών πόντων στο all star game, θα βρεθεί δύο σεζόν στο πολύ κλειστό κλάμπ των 50-40-90 και θα συμμετάσχει σε 12 All Star. Αυτά όσον αφορά τα νούμερα, γιατί σε αυτά που δεν μετριώνται με αριθμούς θα σημειώσει πάνω από 30 πόντους σε έναν αγώνα σκοράρωντας μόνο με το αριστερό, θα πετύχει αρκετά triple double, θα μοιράσει απίστευτες πάσες, θα κάνει αντιπάλους πολύ πιο αθλητικούς από αυτόν να φαίνονται χαζοί ενώ θα είναι εκεί για να πετύχει τα πιο δύσκολα clutch καλάθια στην ιστορία του ΝΒΑ.

 

Το 1992, αφού αγωνιστεί με την φανέλα της Dream Team ,και κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, θα αποσυρθεί μετά από μεγάλη μάχη με τα χρόνια προβλήματά του στην μέση. Χωρίς να είναι ταχύς ή αλτικός, μαζί με τον Magic Johnson, κατέκτησαν και σημάδεψαν το ΝΒΑ την δεκαετία του 1980, και κατά πολλούς με την λάμψη τους και τον χαρακτήρα τους έσωσαν την υπόληψη μίας λίγκας που είχε στιγματιστεί από σωρεία καταχρήσεων. Ίσως οι σημερινοί υπεραθλητές να νομίζουν ότι ο Larry θα ήταν ένας εύκολος αντίπαλος γι αυτούς. Ίσως πλέον να μην μπαίνει στην συζήτηση για τον κορυφαίο παίκτης όλων των εποχών αλλά σίγουρα είναι από τους πιο αγαπητούς και ίσως ο κορυφαίος λευκός. Φυσικά είναι μέλος του Naismith Hall of Fame, ενώ η φανέλα με το νούμερο 33 έχει αποσυρθεί από τους Boston Celtics.

Σαν Σήμερα

29/03/1945

1945: Γεννιέται ο Walt Frazier. O επονωμαζόμενος και Clyde the Glyde. Ένας από τους καλύτερους guard όλων των εποχών, που οδήγησε τους Knicks στα δύο μοναδικά μέχρι σήμερα πρωταθλήματά τους στις αρχες της δεκαετίας του 70'.