Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΑΤΣΙΓΙΑΟΥΣΚΑΣ ΑΡΒΙΝΤΑΣ (MACIJAUSKAS ARVYDAS)

HALL OF FAME / Ελληνικό πρωτάθλημα - Ξένοι
ΟΧΙ
19/01/1980
Shooting guard
193cm

Γεννήθηκε τις 19/11/1980, έχει ύψος 1.90 και έπαιζε στη θέση του shooting Guard . Ξεκίνησε τη μεγάλη μπασκετική του καριέρα από την ιστορική Neptunas Klaipeda (1997-1999) το 1997 σε ηλικία μόλις 17 ετών. Το 1999 θα πάει μεταγραφή στην κραταιά δύναμη του λιθουανικού μπάσκετ τότε, την Λιέτουβος Ρίτας (1999-2003) στην οποία θα αγωνιστεί από το 1999 έως το 2003 και θα κατακτήσει με τη φανέλα της δύο πρωταθλήματα (2000. 2002).

 

Το 2003 οι πολύ καλές του εμφανίσεις θα του δώσουν τη δυνατότητα να μεταγραφεί στο πολύ ανεβασμένο εκείνη την περίοδο Ισπανικό Πρωτάθλημα και πιο σγκεκριμένα στην Ταού Κεράμικα, η οποία βέβαια έχει αλλάξει κατά καιρούς πάρα πολλά ονόματα και και είναι σήμερα γνωστή ως Βaskonia (Ωστόσο ιστορικά οι περισσότεροι την θυμούνται ως Ταουγκρες). Την πρώτη του χρονιά με την Ισπανική ομάδα θα έχει σχεδόν 20 πόντους μέσο όρο, ενώ και τη δεύτερη του θα είναι αντίστοιχα καλός, καθώς θα μετρήσει σχεδόν 18. Με τη φανέλα της Ταού θα κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας του 2005.

 

Τότε είναι που θα κάνει και την προσπάθεια για να κάνει το άλμα στο μαγικό κόσμο του NBA αφού τη σεζόν 2005-2006 να αγωνιστεί με τη φανέλα των New Orleans Hornets. Pαρόλα αυτά η προσπάθειά του αυτή δεν θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς σε σύνολο 19 αγώνων αγωνίστηκε μόλις 7,5 λεπτά μέσο όρο. Οι φτωχές του εμφανίσεις όμως στο ΝΒΑ δεν είναι αρκετές για να σβήσουν από τη συνείδηση του κόσμου τα όσα καταπληκτικά πράγματα έκανε πιο φύγει για την Αμερική. Έτσι το καλοκαίρι του 2006 ,σε μία κίνηση που σκόρπισε θύελλα ενθουσιασμού στους οπαδούς ομάδας τους, ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας θα «πιάσει λιμάνι» και για τα επόμενα δύο χρόνια θα αγωνίζεται με την φανέλα του Ολυμπιακού . Τα άσχημα νέα είναι ότι από πολύ νωρίς θα έρθει αντιμέτωπος με έναν μεγάλο τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα του, ο οποίος θα είναι και αυτός που ουσιαστικά θα του στοιχίσει την καριέρα του.

Ετσι η πρώτη του σεζόν με τα κόκκινα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως πάρα πολύ κακή . Στη δεύτερη του σεζόν φάνηκε να βρίσκει λίγο τον εαυτό του και αυτή την ικανότητα στο σκοράρισμα από τον έκανε να ξεχωρίζει.  Θα τελειώσει με 15 πόντους ανά αγώνα με 38% στο τρίποντο και σχεδόν 60% στα σουτ εντός πεδιάς, ενώ παράλληλα ήταν πρώτος στα κλεψίματα στην Ευρωλίγκα . Αυτή θα είναι και η τελευταία σεζόν του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας στο υψηλότερο επίπεδο αφού ποτέ δεν κατάφερε να επανέλθει από τον τραυματισμό του στον αχίλλειο τένοντα. Έτσι αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 29 ετών.  Το 2014 η πρώτη του ομάδα, Neptunas Klaipeda, θα αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 7 προς τιμήν του.

 

Μεγάλες ήταν και οι επιτυχίες του με την εθνική ομάδα, την οποία ακολούθησε για όσα χρόνια μπορούσε από άποψη υγείας. Με το εθνόσημο στο στήθος κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket του 2003. Οι εμφανίσεις του σε εκεινο το Πανευρωπαικό πρωτάθλημα ήταν ο βασικός λόγος που την ίδια χρονιά πήρε και τον τίτλο του καλύτερου Ευρωπαίου καλαθοσφαιριστή. Επίσης το 2005 βγήκε μέσα στην καλύτερη πεντάδα της Euroleague.

 

Άλλα κείμενα απο το basketbook.gr για τον Αρβίντας Ματσιγιάουσκας

Ο ΚΑΤΑΡΡΑΜΕΝΟΣ ΜΕΣΣΙΑΣ

Σαν Σήμερα

04/05/1968

1968: Οι Pittsburg Pacers θα κατακτήσουν το πρώτο τίτλο στην ιστορία του ΑΒΑ κερδίζοντας τους New Orleans με 122-113.