Παρακαλώ περιμένετε...

ΕΡΒΙΝΓΚ ΤΖΟΥΛΙΟΥΣ (ERVING JULIUS)

HALL OF FAME / ΝΒΑ και κόσμος
ΟΧΙ
22/02/1950
Small forward
201cm

Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1950. Έχει ύψος 2,01 και αγωνιζόταν στην θέση του Small Forward. Από πολύ νωρίς φάνηκε ότι θα ήταν ξεχωριστός. Παρόλο που σε νεαρή ηλικία έσπασε το πόδι του και οι γιατροί του είπαν ότι ίσως να μην περπατήσει ποτέ ξανά κανονικά, αυτός τους αψήφησε. Ή μαλλον τους επιβεβαίωσε, αφού δεν περπάτησε ποτέ κανονικά. Αντίθετα έδειξε πως είναι το να περπατάς στον αέρα.

Στα κολλεγικά του χρόνια αγωνίστηκε με την φανέλα του UMass (1969-71), όπου έκανε πασιφανές ότι πρόκειται για εναν μελλοντικό σταρ του αθλήματος. Κόσμος μαζευόταν για να τον δει μόνο και μόνο να προπονείται. Στα δε παιχνίδια στις δύο του σεζόν στο κολλέγιο μέτρησε 26,3 πόντους ανά αγώνα και 20,2 ριμπάουντ. Καθόλου άσχημα έ? Την εποχή που ο Julius αποφάσισζε να αφήσει το κολλέγιο το ΝΒΑ είχε κατώτερο ηλικιακό όριο για την συμμετοχή στην λίγκα. Όμως δεν ήταν η μοναδική λίγκα που υπήρχε στις ΗΠΑ το υψηλότερο επίπεδο. Έτσι, ο Dr. J εκμεταλλεύτηκε την παρουσία της ΑΒΑ και βρέθηκε από το 1971 ακόμη στους Virginia Squires (1971-73). Άλλαξε αρκετές πολείς, όχι όμως και ομάδες, αφού μετά τους Squires βρέθηκε στους Nets (1973-76), και εξελήχθηκε στον παίκτη σύμβολο για την λίγκα με την χρωματιστή μπάλα. Οι ιστορίες που κυκλοφορούν για να μαγικά του καρφώματα είναι ατελείωτες και μπορούν εύκολα να μείνουν αιώνιες αφού δυστυχώς η ΑΒΑ ήταν μία λίγκα με περιορισμένη τηλεοπτική κάλυψη. Έτσι τα καμώματά του κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα. Όπως από στόμα σε στόμα είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ένα νεαρό παιδί έκανε εκπληκτικά πράγματα στην Μεκκα του Steetball της Νέας Υόρκης, το Rucker Park, και χιλιάδες κόσμο κρεμόταν από τις στέγες για να τον δει να παίζει.

Το 1976, μετά από 2 τίτλους στο ΑΒΑ (1974,1976) έρχεται η ωρα της ένωσης των δύο πρωταθλημάτων. Ο Dr J μπάινει στο ΝΒΑ έχοντας αρχίσει να έχει προβλήματα με τα γόνατά του και αντιμετωπίζοντας μεγάλη αμφισβήτιση καθώς το ΑΒΑ θεωρούνταν μία πιο εύκολη λίγκα από το ΝΒΑ. Ήταν οι επικρίσεις αρκετές για να κόψουν τα φτερά του ιπτάμενου γιατρου? Σίγουρα όχι. Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε μόνο με μία φανέλα, αυτή των 76ers (1976-1987) και έδειξε ότι η θέση του είναι χωρίς καμία αμφισβίτηση ανάμεσα στους κορυφαίους. Δεν σκόραρε τους 28 πόντους ανά αγώνα που είχε στο ΑΒΑ, αλλά σκόραρε σταθερά πάνω από 20 για αρκετά χρόνια, ενώ την σεζόν 1979-80 μέτρησε 26,9 πόντους ανά αγώνα. Στην παρουσία του στο ΝΒΑ, κατέκτησε ακόμη έναν τίτλο (1983) αλλά και το βραβείο του MVP που έλειπε από το παλμαρέ του το 1981. Παράλληλα αγωνίστηκε σε 11 All Star Game, τα οποία προστέθηκαν στα ήδη 5 που μετρούσε από το ΑΒΑ. Συνολικά στην καριέρα του μέτρησε 30,026 πόντους, 10,525 ριμπάουντ αλλά και 5,176 ασίστ. Αρκετοί πριν από αυτόν ήταν αθλητικοί και θεαματικοί, κανείς όμως δεν είχε καταφέρει να κάνει το κάρφωμα και τα ακροβατικά ένα αυτονόητο μέρος του παιχνιδιού. Ναι, ο Julius Erving ήταν ένας σούπερ σταρ του μπάσκετ, όταν ακόμη αυτοί δεν υπήρχαν.

 

 

Άλλα κείμενα για τον Julius Erving στο basketbook.gr:

ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ STREETBALL ( ΜΕΡΟΣ 2ο)

DR J. ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ RUCKER PARK (ΜΕΡΟΣ 1Ο)

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΡ

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΥΟ ΘΡΥΛΩΝ

 

Σαν Σήμερα

25/04/1950

1950: Ο Chuck Cooper γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός παίκτης που θα γίνει ποτέ draft από τους Boston Celtics στον δεύτερο γύρο. Παράλληλα οι New York Knicks θα υπογράψουν τον Nat "Sweetwater" Clifton, από τους Harlem Globetrotters και θα τον κάνουν έτσι τον πρώτο Αφροαμερικανό που θα παίξει ποτέ στο ΝΒΑ.