Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΦΑΟΥΛ ΤΩΝ 90s ΚΑΙ Η DREAM TEAM

  • 22/09/2019

Στις 14 Δεκεμβρίου του 1991, ο Karl Malone καταφέρει μία τρομακτική αγκωνιά στον Isiah Thomas. Ποιός όμως ήταν ο λόγος που ο έτσι κι αλλιώς σκληρός στο παιχνίδι του Malone, κινήθηκε με αυτόν τον τρόπο?

Σαν χθες ανακοινωνεται η ομάδα της Dream Team. Βασικά οι δέκα από τους δώδεκα. Για κάποιο λόγο είχα σημειωμένο στα χαρτιά μου ότι ήταν 21 Ιανουαρίου και όχι Σεπτεμβριου αλλά αυτό είναι ξεκάθαρα δικό μου πρόβλημα. Και θα μου πείτε φυσικά τι σχέση έχει αυτό με την φωτογραφία? Όλα έχουν ενα παρασκήνιο και όλα γίνονται για κάποιον λόγο, οπότε ας μπούμε λίγο πιο βαθειά στην ουσία της φωτογραφίας.

 

Βλέπουμε στην εικόνα λοιπόν τον Chuck Daly, τον θρυλικό προπονητή των Pistons αλλά και της Dream Team να σκύβει πάνω από έναν παίκτη. Θα μπορούσαμε να βάλουμε το βίντεο αλλά το αποφεύγουμε για σήμερα καθώς είναι άσκοπη βία. Ο πάικτης που είναι στο έδαφος και δεν φαίνεται είναι ο Isiah Thomas. Λίγη ώρα πριν, ο άνθρωπος με τους ίσως φονικότερους αγώνες στην ιστορία του ΝΒΑ, ο Karl Malone, του έχει δώσει ένα σχεδόν δολοφονικό χτύπημα. Λίγη ώρα αργότερα ο σκληρός Isiah θα κάνει 40!!! ράμματα πάνω από το φρύδι του. Στις δηλώσεις του αργότερα ο «ταχυδρόμος» θα πει ότι «Ηθελε να τον χτυπήσει αλλά όχι τόσο άσχημα», ενώ η τιμωρία του γι αυτό θα είναι ποινή ενός αγώνα!!! και 10,000 δολλάρια. Άλλες εποχές τότε για το ΝΒΑ, και η σκληράδα που αναπολούμε έχει ένα τέτοιο τίμημα. Γιατί όμως ο Karl να θέλει να χτυπήσει τον Isiah? Και εδώ είναι που έρχεται η dream team. Η καλύτερη ομάδα που πάτησε ποτέ το πόδι της στα παρκέ αυτού του κόσμου....

 

Τον Σεπτέμβριο του 1991, ανακοινώνονται οι 10 παίκτες της ομάδας. Σε αυτήν βρίσκονται ο σχεδόν σε απόσυρση Larry Bird αλλά και ο ήδη συνταξιοδοτημένος λόγω HIV, Magic Johnson. Επίσης βρίσκεται ένας λευκός play maker και μετρ του pick n roll, ο οποίος όμως δεν έχει καμία απολύτως ομαδική επιτυχία ακόμη, ο John Stockton. Αντίθετα σε αυτήν την ομαδα δεν βρίσκεται ο καλύτερος PG εκείνη την στιγμή στην λίγκα, ο Isiah Thomas που μετράει πρόσφατα δύο τίτλους αλλά και μία παρουσία στους τελικούς. Αυτό προξενεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση αν σκεφτείς ότι «εκλέκτορας» της ομάδας είναι ο προπονητής του Thomas στους Pistons, Chuck Daly.

 

Ο Thomas ήταν περίεργος χαρακτήρας και πολύ ανταγωνιστικός, και αυτό πλήρωνε με αυτήν του την ηχηρή απουσία. Η πιο απλή επεξήγηση είχε να κάνει με το γεγονός του “Freeze Out” που είχε επιβάλλει στο πρώτο All Star Game του Jordan. Οι πιο βαθειές αναλύσεις μιλάνε για τον τρόπο για τον οποίο μιλούσε για τον Malone αλλά και για τον Pippen. Ακόμη και τόσα χρόνια μετά, ο Isiah, δηλώνει ότι ο Malone ήταν ο αδύναμος κρίκος των Jazz, ενω ευθαρσώς έκανε trashtalking στον Pippen στους μεταξύ τους αγώνες των playoff αφού τον θεωρούσε τον πνευματικά πιο αδύναμο. Τρεις από τους δέκα τον θέλαν ήδη εκτός. Αν σε αυτούς βάλουμε τον «πρώην φίλο» του Magic Johnson, με τον οποίο αν και χρόνια κολλητοί τα είχαν σπάσει μετά τις δηλώσεις του για το HIV, μαζεύονται πολλοί.

 

Ο Chuck Daly αγαπούσε τον Isiah. Ήταν δικό του παιδί και τον ήξερε καλά. Ήξερε όμως εξίσου καλά ότι θα μπορούσε να είναι σαν μια σταγόνα λάδι μέσα σε μία δεξαμενή νερό, καθώς όπως λένε, μία μόνο σταγόνα αρκεί για να χαλάσει αρκετές χιλιάδες λίτρα πόσιμου νερού. Έτσι δέχτηκε να μην είναι σε αυτήν την ομάδα ο “Zeke”. Ο Thomas όμως φάνηκε να μην συμφωνεί. Ήταν καλύτερος του Stockton και ήθελε να το αποδυκνύει σε κάθε περίπτωση. Εκείνο το βράδυ του Δεκέμβρη του 1991 ήταν το δεύτερο κοντινό παιχνίδι ανάμεσα σε Pistons και Jazz. Στο πρώτο, είχε ήδη κάνει τα πάντα για να εκθέσει τον Stockton, σκοράρωντας κατά ριπάς. Με την ίδια λογική ξεκίνησε και το δεύτερο. Ο Malone δεν ήθελε να βλέπει τον συμπαίκτη του να εκτίθεται και έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το καλύτερο του όπλο. Τους αγκώνες του. Το αποτέλεσμα το έχουμε ήδη αναλύσει παραπάνω.

 

Κάπως έτσι, ο Τόμας έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, ο Μαλόουν απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι δεν ήταν να παίζεις μαζί του, ενώ και μεις έχουμε μία ακόμη αποδυτηριακή ιστορία να σας πούμε.....

 

Σαν Σήμερα

19/04/1965

1965: Για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ 5 παίκτες από μία ομάδα σκοράρουν πάνω από 20 πόντους ο καθένας. Αυτό συνέβη στην νίκη των Celtics επί των Lakers , ενώ για να ξανασυμβεί περάσαν 27 ολόκληρα χρόνια μέχρι τους τελικούς του 1982, όταν και ξαναέγινε με συμμετέχοντες τις ίδιες ακριβώς ομάδες.