Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΧΕΖΟΥΣ ΧΙΛ

  • 18/09/2020

Του Γιώργου Καρούλια

Το ντεμπούτο του Walter Berry στην Ισπανία με την Ατλέτικο Μαδρίτης - Βιγιάλμπα απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών. 52 πόντοι (24/38 σουτ, 4/6 βολές), 15 ριμπάουντ και 2 τάπες! Αλλά το παρασκήνιο ήταν αυτό που βρήκαμε σουρεαλιστικό! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν υπάρχει Ατλέτικο στο μπάσκετ? Υπήρχε, και μάλιστα προσπάθησε πολλές φορές να αναγεννηθεί. Μόνο που την τελευταία φορά την ανέλαβε ο Χεσούς Χιλ, ένα όνομα που όσοι ασχολείστε με ποδόσφαιρο σίγουρα τον ξέρετε. Λέμε για τους δικούς μας, αλλά ήταν κι αυτός...

 

8 Οκτωβρίου 1990. Το πρώτο "ποδοσφαιρικό ντέρμπι" στην ιστορία της ACB, με τον Χιλ να έχει ήδη προσλάβει τον θρύλο της Ρεάλ Clifford Luyk και να του ζητάει "δύο μαύρους (σ.σ δεν το είπε ακριβώς έτσι...)που να πηδάνε ψηλά, όχι σαν τα μωρά που φέρνουν οι άλλες ομάδες". Τελικά έκλεισε τον Berry για 180 εκατομμύρια (!) πεσέτες, ένα εξωφρενικό ποσό για την εποχή. Κάντε εικόνα το εξής: Ο πρόεδρος της ομάδας να μπαίνει στα αποδυτήρια με στρατιά από σωματοφύλακες για να πάει στην τουαλέτα, ο προπονητής να είναι σιωπηλός και να μην ξέρει πως να αντιδράσει και ο Χιλ να βγαίνει έξω λέγοντας "Εχ...ζα. Λοιπόν, κάντε ό,τι θέλετε, αλλά νικήστε τους μπάσταρδους." Για να μην αναφερθούμε καν στην συνέντευξη που έδωσε στο ημίχρονο, όπου μιλούσε μόνο για ποδόσφαιρο και επίσης για την διαφθορά!!!

 

Στα αγωνιστικά η Ρεάλ πήρε την νίκη με 99-107, και ο Χιλ αποχώρησε από το γήπεδο. Και επειδή για τον Χεσούς Χιλ προπονητής που να τελειώνει την σεζόν είναι ανέκδοτο, ο Luyk απολύθηκε μερικά παιχνίδια μετά.

 

Η Ατλέτικο πάλι, κράτησε ακόμα έναν χρόνο. Αλλά για αυτά θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή...

 

 

Σαν Σήμερα

25/04/1950

1950: Ο Chuck Cooper γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός παίκτης που θα γίνει ποτέ draft από τους Boston Celtics στον δεύτερο γύρο. Παράλληλα οι New York Knicks θα υπογράψουν τον Nat "Sweetwater" Clifton, από τους Harlem Globetrotters και θα τον κάνουν έτσι τον πρώτο Αφροαμερικανό που θα παίξει ποτέ στο ΝΒΑ.