Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ PATTERSON

  • 31/07/2019

Του Γιώργου Καρούλια

Η αλήθεια είναι ότι o Ruben Patterson δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με μια λέξη, θέλει πολλές. Παικταράς, θεαματικός, δύστροπος, ταραχοποιός, Jail Blazer, ο αυτοαποκαλούμενος Kobe Stopper, και άλλα πολλά. Ελέω του lockout του 1998, ο Patterson ξεκίνησε την καριέρα του στη χώρα μας, με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ένας απίστευτα θεαματικός παίκτης που ξεσήκωνε τα πλήθη και ήταν αγαπητός στον κόσμο της. Κι αυτός τους συμπαθούσε. Όμως μόνο αυτούς, καθώς θεωρεί ότι ο προπονητής Γιώργος Καλαφατάκης και η διοίκηση του φέρθηκαν άδικα και άτιμα, μην πιστεύοντας ότι είχε τραυματισμό.

 

Το 1999 ο Βασίλης Σκουντής ταξίδεψε στην Πόλη των Αγγέλων, και μπήκε στα αποδυτήρια των Lakers, που είχαν μεταξύ άλλων το δίδυμο Kobe-Shaq, τον Dennis Rodman στην πρώτη του σεζόν μετά τους Bulls, τον νεοαποκτηθέντα Glenn Rice και τον "ρούκι" Ruben Patterson, ο οποίος ομολογουμένως δεν χάρηκε που τον είδε: «Πάνω που είχα αρχίσει να ξεχνάω αυτή την περιπέτεια, σε βλέπω και μου ανεβαίνει πάλι το αίμα στο κεφάλι». Ο Shaq για να ελαφρύνει το κλίμα και να "ψαρώσει" τον μικρό είπε: «Ρώτα τον Έλληνα δημοσιογράφο να σου πεί πόσο μεγάλη φίρμα είμαι στην Αθήνα. Δήμαρχος βγαίνω εκεί, αν βάλω υποψηφιότητα. Εσένα δεν σε ξέρει κανένας και ας έμεινες τόσο καιρό. Έτσι δεν είναι, φίλε;». Η αλήθεια είναι ότι αισθανόταν αδικημένος: «Εμένα, φίλε, με κορόιδεψαν. Δεν είπαν την αλήθεια για τον τραυματισμό μου και γενικά έπαιξαν ένα άσχημο παιχνίδι εις βάρος μου. Όλοι τους ­ και θέλω να το γράψεις για να το διαβάσουν. Όλοι τους εκτός από τους φιλάθλους, που με αγαπούσαν και φώναζαν το όνομά μου σε κάθε αγώνα. Και ο προπονητής και η διοίκηση με κορόιδεψαν και δεν μου φέρθηκαν τίμια. Άργησα να επιστρέψω στην Αθήνα, όχι για να κάνω διακοπές, αλλά για να φροντίσω τον τραυματισμό στο χέρι μου. Να, κοίταξε, ακόμη έχω το σημάδι από την εγχείρηση. Δεν σεβάστηκαν την υγεία μου και αυτό με πείραξε πολύ». Ο Glenn Rice από την άλλη δήλωσε αστειευόμενος ότι αν δεν θέλει να επιστρέψει ο Ruben, θα έρθει αυτός!

 

 

Η μετέπειτα καριέρα του βασίστηκε πάνω στην άμυνα και το καλό σουτ. Όμως διέπραξε την ύψιστη ύβρη. Αποκάλεσε τον εαυτό του "The Kobe Stopper", πιστεύοντας ότι μπορεί να τον σβήσει. Υπάρχουν δύο εκδοχές της ιστορίας. Η πρώτη βρίσκεται σε ένα άρθρο του Tim Kawakami το 1999 που αναφέρει ότι το είπε στην προπόνηση, ενώ η δεύτερη έγινε σε ένα post του 2015 στο ExNBA, όπου ο ίδιος ο Patterson δήλωσε ότι ο Shawn Kemp ξεκίνησε να τον αποκαλεί έτσι, όταν ήταν συμπαίκτες στους Portland TrailBlazers. O Kobe ωστόσο ήταν καυστικός και σκληρός: "Νομίζω ήταν μια απόφαση που είχε να κάνει με business για αυτόν. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα "Ruben, αν ήθελες να κάνω δηλώσεις και να πω ότι ο Ruben Patterson παίζει την καλύτερη άμυνα εναντίον μου από όλους, θα το έλεγα για σένα. Θα σε βοηθούσα να πάρεις νέο συμβόλαιο. Απλά πες το μου". Όμως δεν του το είπε ποτέ..."Αντ'αυτού έπρεπε να τον διαλύσω. Αλλά αν μου το έλεγε, θα τον βοηθούσα".

 

Η συνέχεια της καριέρας του ήταν...εκρηκτική. Έγινε ένας από τους λόγους που αποκαλούσαν τους Portland TrailBlazers "Jail Blazers". Έφαγε μπουνιά από τον Zach Randolph, παρεμβαίνοντας σε καβγά μεταξύ του Patterson και του άλλου δικού μας γνώριμου, Qyntel Woods. Παράλληλα καταδικάστηκε για απόπειρα βιασμού κατά της νταντάς του παιδιού του, για πρόκληση σωματικής βλάβης σε έναν που του γρατζούνισε το αμάξι, για ενδοοικογενειακή βία, και άλλα πολλά..

 

Αποσύρθηκε το 2009. Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο λησμονείται για αυτά που έκανε και είπε περισσότερο από τη μπασκετική του αξία, ένα "μαύρο πρόβατο" της ιστορίας. Δεν παύει ωστόσο να ήταν ένας θεαματικός παίκτης, καλός αμυντικός και ικανός σουτέρ που κόσμησε τα ελληνικά παρκέ.

 

Σαν Σήμερα

29/04/1970

1970: Jerry West θα σκοράρει ένα θρυλικο καλάθι πίσω από το κέντρο του γηπέδου για να στείλει το παιχνίδι με τους Knicks στην σειρά των τελικών στην παράταση. Μία παράταση όμως πους τελικά δεν απεδείχθη νικηφόρα για του Λιμνανθρώπους.