Παρακαλώ περιμένετε...

ΟΤΑΝ ΤΑ "ΔΕΝΤΡΑ" ΝΕΥΡΙΑΖΟΥΝ

  • 18/06/2019

Του Γιώργου Καρούλια

Για να επιβιώσεις στην ομάδα των "Jail Blazers", όπου το κλίμα ήταν εκρηκτικό, έπρεπε είτε να είσαι ήρεμος και καλόκαρδος όπως ο Steve Kerr, είτε να ήσουν ήρεμη δύναμη ύψους 221 εκατοστών και με όγκο σαν δέντρο, όπως ο Sabonis. Μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες είναι αυτή που είπε ο Antonio Harvey , που έχει αγωνιστεί και στην Ελλάδα, στην εκπομπή "Who's the Ross", όταν ο Sabas ήταν έτοιμος να σκοτώσει τον Rasheed Wallace.

Στις 15 Απριλίου 2001, οι Blazers αντιμετώπιζαν τους Lakers στο Staples Center. Σε κάποια στιγμή, ο Shaq σπρώχνει τον Arvydas, εκείνος κάνει flopping και πέφτει πάνω στον Sheed, σπάζοντάς του ένα δόντι. Ο Sheed έξαλλος, καθώς ένα μήνα πριν ο Sabonis του είχε μαυρίσει το μάτι, πάλι κάνοντας flopping, σε ένα "ζντο" της ομάδας, του πετάει την πετσέτα στη μούρη και φεύγει. Ο Bill Walton, που ήταν τότε σχολιαστής και γνωστός για τις υπέροχες ατάκες του, είχε πει την εξής επική κουβέντα: "Ήταν μία από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της ζωής μου. Αν ήμουν άντρας, έπρεπε να σηκωθώ, να μπω στο γήπεδο και να ρίξω μπουνιά στον Wallace. Εκείνη την ημέρα ντρόπιασα τον Sabonis, το άθλημα και το ανθρώπινο είδος". 

Αλλά τα "ωραία" εκτυλίχτηκαν μετά. Στα αποδυτήρια, ο έξαλλος Rasheed ούρλιαζε ότι θα γ....ει τον Sabas και τον προκαλούσε. Ο Sabas, που κατά τον Harvey ήταν "χτιστός σαν δέντρο, με το μεγαλύτερο κεφάλι που έχεις δει", του λέει με μια ήρεμη φωνή, σαν άλλος Ivan Drago "θα τον σκοτώσω". Ο Harvey κατάλαβε ότι ο Λιθουανός ήταν απολύτως σοβαρός και άρχισε να φωνάζει με όλη του τη δύναμη στον Wallace να βγάλει το σκασμό, γιατί ήξερε ότι εάν τον έπιανε, δεν θα μπορούσε ολόκληρη η ομάδα να τον σταματήσει, και όλως παραδόξως για κάποιον που δεν ξέρει έχει δει τον Σαμπόνις, ο Rasheed σταμάτησε. Οι Blazers τιμώρησαν τον Sheed για το τελευταίο αγώνα της Regular Season, με τα media να νομίζουν ότι όλο αυτό έγινε για την πετσέτα, χωρίς περαιτέρω εξέλιξη. Δεν χρειαζόταν άλλωστε πολλά περισσότερα από το να μιλήσει ο Λιθουανός γίγαντας. Και αν τον έβλεπες καταλάβαινες. Ακόμη και αν ήσουν ο Rasheed…

Σαν Σήμερα

25/04/1950

1950: Ο Chuck Cooper γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός παίκτης που θα γίνει ποτέ draft από τους Boston Celtics στον δεύτερο γύρο. Παράλληλα οι New York Knicks θα υπογράψουν τον Nat "Sweetwater" Clifton, από τους Harlem Globetrotters και θα τον κάνουν έτσι τον πρώτο Αφροαμερικανό που θα παίξει ποτέ στο ΝΒΑ.