Παρακαλώ περιμένετε...

Η ακριβη εσωστρεφεια και ο κακος γκρουπιερης

  • 13/11/2020 -
    ΑΠΟΨΕΙΣ / EΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / Euroleague
    /
    BB TEAM

by Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

by Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η φετινή ευρωλίγκα μπορεί να εξελιχθεί στο πρωτάθλημα των εκπλήξεων, μιας κι ακόμα και τα μεγάλα φαβορί στα χαρτιά, όπως η υπερηχητική Barcelona, η εξαιρετικά στημένη και προπονημένη CSKA, η άτρωτη την περσινή σεζόν Efes, καθώς και η γερασμένη και εξαρτημένη από τον φευγάτο Cambazzo Real Mardid δεν δείχνουν προκαλούν δέος και τρόμο με τις μέχρι σήμερα εμφανίσεις τους.

Επιπλέον, οι ιδιαιτερότητες που έφερε στην καθημερινότητα και την αθλητική ζωή ο κορονονοϊός με τις δυσκολίες στις μετακινήσεις, τις απουσίες λόγω ασθένειας παικτών από τις προπονήσεις καθώς την πνευματική καθίζηση των παικτών σε ανθρώπινο επίπεδο επηρεάζουν τις ομάδες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για εκπλήξεις και ανατροπές. 

Μπαρτζώκας

Ομάδες όπως η Maccabi Tel Aviv (κυρίως), ο Ολυμπιακός και η Fenerbahçe (κατά δεύτερο λόγο), που έχουν δομηθεί με βασικές αρχές την προστασία των διαδρόμων προς το καλάθι αλλά και του ζωγραφιστού, το εύκολο αμυντικό rebound και την επίθεση στο transition, καθώς και τη δημιουργία κι εκτέλεση από τον κεντρικό διάδρομο στoυς guards, θα βάλουν δύσκολα στα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης διεκδικώντας τις πιθανότητες τους στο όνειρο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία στο final 4 κι εκεί όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο Ολυμπιακός ξεκινά από την έβδομη θέση των φαβορί τόσο λόγω roster όσο (κυρίως) και κακών αντανακλαστικών του κόουτς Μπαρτζώκα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Παρά το γεγονός πως σε κάθε αγώνα ο προπονητής των Πειραιωτών παρουσιάζει νέα plays και σχήματα, βάζοντας παράλληλα νέους παίκτες στο rotation, αδυνατεί να ανακατέψει την τράπουλα παραπάνω από μια φορά κατά τη διάρκεια του αγώνα όταν αυτός στραβώνει ή όταν οι παίκτες του κουράζονται ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα φάουλ.

Για να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τον προπονητή κατά τη διάρκεια των αγώνων καθώς κι έναν αρχηγό εντός και κυρίως εκτός παρκέ μιας.
Ο Βασίλης Σπανούλης δείχνει "κρύος" στο να μιλήσει σαν αρχηγός, συμβουλεύοντας ή βάζοντας μια φωνή στους συμπαίκτες του, ο Πρίντεζης ποτέ δεν είχε αυτό το ρόλο, ο Παπανικολάου παραμένει η ψυχάρα που θα χαρεί σαν μικρό παιδί και θα φωνάξει πρώτος το μπράβο αλλά ως εκεί και τέλος... που θα έπρεπε να είναι η αρχή... ο επόμενος αρχηγός του κλαμπ, ο Κώστας Σλούκας είναι μαγκωμένος σαν να φοβάται να πάρει το locker του Kill Bill και να δείξει σε όλους πως εκείνος κρατάει τα ηνία της ομάδας.

Σλούκας


Μικρό μπλοκάκι σήμερα μιας και τα όσα δεν είδαμε είχαν μεγαλύτερη σημασία...

✓✓✓ Για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα το σχήμα με 2 τεσσάρια λειτούργησε εξαιρετικά, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην επίθεση της ομάδας, τόσο σε καταστάσεις αιφνιδιασμού όσο και σε σετ παιχνίδι. 

✓✓✓ O Vezenkov παίζει σταθερά σε υψηλό επίπεδο δείχνοντας πως πρέπει να τον λογίζουμε σαν τον επόμενο βασικό PF του Ολυμπιακού. Σήμερα ήταν εξαιρετικός στην άμυνα παίρνοντας 3 αμυντικά rebounds, κλέβοντας 2 φορές την μπάλα και φτάνοντας τα 9 deflections. Δικαιολογημένα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προπονητή του ακόμα κι όταν είναι άστοχος επιθετικά (4/12 σουτ εντός πεδιάς).

✓✓✓ Ο Charles είναι εξωτικός παίκτης που το σκαρί του το συναντάμε σε γαλλικές και ισπανικές ομάδες κι όχι στα ελληνικά παρκέ. Είναι εξαιρετικός τακτικά σε άμυνα κι επίθεση, τρέχει καλά το γήπεδο και γνωρίζει τα fundamentals του αθλήματος. Από την άλλη όμως δείχνει πως κάτι του λείπει προκειμένου να ανέβει επίπεδο. Δεν είμαι στο μυαλό του κόουτς Μπαρτζώκα, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος πως στα μάτια του είναι ένας μικρός Chris Singleton και προς αυτό το αγωνιστικό προφίλ τον δουλεύει κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

✓✓✓ When the goings get tough, the toughs get going... κι ο McKissik ήταν εκείνος που κράτησε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι όταν οι συμπαίκτες του ήταν εκτός ρυθμού αγώνα. Φρόντισε η διαφορά και η ψυχολογία να μείνει σε επίπεδα ανατροπής αποτελώντας τον σιωπηλό ηγέτη των ερυθρολεύκων.

Εύχομαι ο GM και ο κόουτς του Ολυμπιακού να επενδύσουν σε ένα πρόγραμμα ατομικής προπόνησης και βελτίωση τεχνική ακόμα κι αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στην παρουσία του παίκτη στους αγώνες. Αν ο McKissik βελτιώσει τον χειρισμό της μπάλας με το αριστερό και το μακρινό σουτ θα βρεθεί στο επίπεδο των De Kolo, Llull και Fernadez. 

McKissik

✓✓✓ Η φετινή παρουσία του Παπανικολάου περνάει στα ψηλά, παρά το γεγονός είναι σταθερά καλός σε άμυνα, δημιουργία, εκτέλεση και rebounds. Σήμερα τελείωσε τον αγώνα με  8 πόντους, 6 rebounds, 4 assists και 3 κλεψίματα αποτελώντας έναν από τους καταλύτες της νίκης.

 

❌❌❌❌ Θα αποφύγω να επαναλάβω τα όσα είπα για τον κόουτς Μπαρτζώκα αλλά δεν θα κάνω το ίδιο για το πρόβλημα της εσωστρέφειας των αρχηγών του Ολυμπιακού και της ανάγκης αναπτέρωσης της ψυχολογίας του Κώστα Σλούκα. Ο Σλούκι Λουκ πρέπει να νιώσει πως είναι ο ηγέτης της ομάδας κάτι που θα τον βοηθήσει να αποδώσει ανάλογα και να μην παρουσιάζεται φοβισμένος κι άτολμος.  

❌❌❌  Οι φορές που οι ερυθρόλευκοι ακούμπησαν την μπάλα στο ζωγραφιστό είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην εξαιρετική λειτουργία του σχήματος με τους δύο  PF και το διαρκές motion, αλλά από την άλλη δημιούργησε επιθετική ανισορροπία, αχρήστευσε δύο από τα μεγαλύτερα ατού του φετινού Ολυμπιακού (Ellis και Martin) και κούρασε τα πόδια των παικτών, κάτι που περίοδο διαβολοβδομάδας μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.

❌❌  Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος παρουσιάστηκε σε χειρότερη σωματική κατάσταση σε σχέση με την περσινή σεζόν. Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται καλύτερους μέντορες και αθλητικούς ψυχολόγους προκειμένου τα νεαρά παιδιά να μένουν συγκεντρωμένα στον στόχο τους. Ο Βασίλης πρέπει να κάνει ευαγγέλιο το work ethic του Vezenkov και του Μήτογλου και να ακολουθήσει τα χνάρια τους.
Αγωνιστικά δεν θα τον κρίνω μιας και τις πρώτες τέσσερις φορές που δέχτηκε την μπάλα, πάσαρε στον διπλανό παίκτη σε ένα με δύο δευτερόλεπτα, χωρίς καν να προσποιηθεί ή να τριμπλάρει. Μετά τα πρώτα λεπτά έδειξε να παίρνει ρυθμό ευστοχώντας σε κάποια σου. Χρειάζεται δουλειά στις προπονήσεις και λεπτά συμμετοχής στους αγώνες.


ΥΓ. Να αγαπάτε τους μπασκετανθρώπους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος, δέρματος, φανέλας, θρησκείας κι εθνικότητας.

Σαν Σήμερα

28/03/1944

1944: Γεννιέται ο Rick Barry. O μοναδικός παίκτης που έχει στο παλμαρέ του τίτλο πρώτου σκόρερ σε ΝΒΑ, ΑΒΑ αλλά και NCAA ενώ έχει κατακτησει και πρωταθλήματα τόσο στο ΝΒΑ όσο και το NCAA.