1955: Γεννιέται ο James Edwards. Ένας ψηλός με σχεδόν 20 χρόνια καριέρα στο ΝΒΑ και τρία πρωταθλήματα. Σε ένα εκ των οποίων μάλιστα - με τους Pistons το 1990 - ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας.
Παρακαλώ περιμένετε...
Με αφορμή την 26η επέτειο του θανάτου του, παρουσιάζουμε μια μικρή αναφορά στα όσα ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος έκανε για το μπάσκετ,
Ο Συμεών Μαυροσκούφης ήταν ένας από αυτούς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του μπάσκετ, αλλά και στην διάδοσή του τα δύσκολα πρώτα χρόνια.. Γεννήθηκε το στις 29/04 του 1909 στη Χάλκη και σε ηλικία 12 ετών, ήρθε το 1922 μαζί με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.
Υπήρξε αθλητής της ομάδας της ΧΑΝΘ στο μπάσκετ, αλλά και διαιτητής, ενώ διετέλεσε και τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ. Ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο στην Θεσ/νίκη, πάνω από τον κινηματογράφο “Διονύσια”. Σαν άνθρωπος που ακολουθούσε τα προγράμματα της ΧΑΝΘ και βοηθούσε την διάδοση του αθλητισμού και του μπάσκετ στην Ελλάδα επιλέχθηκε να μεταβεί στο εξωτερικό με υποτροφία για να σπουδάσει τις αρχές της Φυσικής Αγωγής. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η στενή του σχέση με τον διευθυντή σωματικής αγωγής της ΧΑΝΘ, Λιούις Ρις. Το 1932 θα επιστρέψει από το εξωτερικό και θα αναλάβει την θέση του Διευθυντή του τμήματος Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ, θέση που θα διατηρήσει μέχρι και το 1940 (την θέση δηλαδή που προηγουμένως διατηρούσε ο καθηγητής Ρις).
Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας διεθνής διαιτητής, μαζί με τον Αντώνη Σκυλογιάννη, ενώ ήταν αυτός που μετέφραζε του κανονισμούς του μπάσκετ στην Ελλάδα, ως συνεχιστής του Ρις, και βοηθούσε στην διάδοσή τους. Αναμεταξύ πολλών έργων, αναμφισβήτητα το σπουδαιότερο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, δηλαδή της FIBA. Χαρακτηριστικό είναι βέβαια το γεγονός ότι την συγκεκριμένη διακήρυξη υπέγραψαν 8 μόλις χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα κάτι που δείχνει ότι η χώρας μας ξεχώριζε στο μπάσκετ από τότε. Μαζί του στην υπογραφή της διακήρυξης ήταν και ο τότε καλαθοσφαιριστής του Ηρακλή, Γιάννης Αμπατζόγλου.
Με την πολύπλευρη και ουσιαστική του προσπάθεια συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση του αθλήματος στην χώρας μας αλλά και στον κόσμο. Πέθανε στις 20 Ιουλίου του 1991.
Η αναγνώριση της προσπάθειάς του και της συμβολής στην ανάπτυξη και τελικώς την άνθηση του μπάσκετ στην Ελλάδα, αναγνωρίστηκε και εντός, αλλά κυρίως εκτός συνόρων, αφού στις 3 Φεβρουαρίου του 2000, το Naismith Μemorial Basketball Hall of Fame αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στο Hall of Fame του μπάσκετ.
Ήταν ο πρώτος Έλληνας για τον οποίο έγινε αυτή η τιμητική ενέργεια.
Κάθε χρόνο από το 1991 και μετά διοργανώνεται προς τιμήν του το τουρνουά “Μαυροσκούφεια” με συμμετοχή ομάδων από όλη την Ελλάδα αλλά και διεθνών.
(Οι πληροφορίες είναι από τα βιβλία Θεσσαλονίκη: Η πόλη του μπάσκετ, από την GBA αλλά και το εξαίρετο ιστορικό βιβλίο για την εξέλιξη του αθλήματος, "Ιστορίες μέσα από το καλάθι" του Σωτήρη Θεολογίδη.)
Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Άννας Μαυροσκούφη