1955: Γεννιέται ο James Edwards. Ένας ψηλός με σχεδόν 20 χρόνια καριέρα στο ΝΒΑ και τρία πρωταθλήματα. Σε ένα εκ των οποίων μάλιστα - με τους Pistons το 1990 - ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας.
Παρακαλώ περιμένετε...
Γεννήθηκε στις 28 Ινουνίου του 1961, έχει ύψος 1.94 και αγωνιζόταν στην θεση του SG. Ο Τζεφ Μαλόουν είναι ίσως ο λιγότερος γνωστός από τους 3 Μαλόουν των δεκαετιών ’80 και ’90 στο NBA. Όμως, αν και υπολείπεται σε αναγνώριση των Καρλ και Μόουζες, δεν παύει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που πέρασαν ποτέ τον Ατλαντικό για να παίξουν μπάσκετ στην Ευρώπη. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι την κίνηση αυτή την έκανε ΒΑΟ της μιάς σεζόν στην Α1, καταλαβαίνεται για τι επιτυχία μιλάμε.
Ο Μαλόουν ξεκίνησε το μπάσκετ από το κολέγιο του Μισισίπι Στέιτ, όπου αγωνίστηκε από το 1979-80 έως και το 1982-83, όντας το αστέρι του κολλεγίου και σημειώνοντας μοναδικά νούμερα. Αυτό θα τον οδηγήσει το 1983 στο νούμερο 10 του ντραφτ. Στο ΝΒΑ σε 13 χρόνια είχε μέσο όρο 19 πόντους ανά αγώνα ενώ είχε για 5 συνεχόμενες σεζόν περισσότερους από 20 πόντους.
Ένας παίκτης με τέτοια διαπιστευτήρια φτάνει στον ΒΑΟ. Πριν να ασχοληθούμε με την μικρή ιστορία του στα γήπεδα της Ελλάδα να δούμε δύο ιστορίες της εποχής που συνδέονται με τον ερχομό του. Αρχικά η κλασσική ατάκα του Τζεφ όταν τον πήγαν στο κλειστό γήπεδο του ΒΑΟ στις Συκιές, το είδε, του άρεσε και είπε “Πολύ ωραίο το προπονητήριο, πάμε να δούμε και το γήπεδο τώρα?” . Που να φανταστεί ο άνθρωπος γήπεδο 500 θέσεων. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί βέβαια και με τους δημοσιογράφους της εποχής, που όταν ο πρόεδρος του ΒΑΟ τους είπε ότι πήραν έναν Μαλόουν, τα κεφάλια τους πήραν φωτιά. Ξέρετε τότε δεν ήταν ακόμη η εποχή του διαδικτύου, όλα να μαθαίνονται και να είναι συγκεκριμένα. Τελικά τους έλεγε αλήθεια ο άνθρωπος. Ο Τζεφ Μαλόουν είχε έρθει στα μέσα της σεζόν 1996-97, για να αντικαταστήσει τον Τζ. Μπ. Ρεφσνάιντερ για λογαριασμό του ΒΑΟ.
Η σχέση του Μαλόουν με την Ελλάδα δεν ξεκίνησε όταν ήρθε στον ΒΑΟ, αλλά νωρίτερα. Την περίοδο 1995-96 τον ήθελαν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, αλλά και ο Ηρακλής. Μάλιστα, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, τότε προπονητής του Ηρακλή (που εκείνη τη σεζόν είχε και τον Εξέιβιερ ΜακΝτάνιελ), τον είχε επιλέξει για να αντικαταστήσει τον Γιούρι Ζντοβτς, όταν το «ξανθό σκυλί» τραυματίστηκε και θα χρειαζόταν εγχείρηση. Η συμφωνία είχε σχεδόν επέλθει, αλλά ο Ηρακλής… ανακοίνωσε στον Σούμποτιτς ότι θα έπαιρνε τον Ρόι Τάρπλεϊ αντί για τον Μαλόουν.
Αυτή η κίνηση δεν τελεσφόρησε, ο Τζεφ Μαλόουν ξεκίνησε την σεζόν 1996-97 με τους Μαιάμι Χιτ, δεν τα κατάφερε, και στα μισά της σεζόν στην Ελλάδα ήρθε για να αγωνιστεί με τα χρώματα του Βυζαντινού. Όταν ήρθε η ομάδα του ΒΑΟ είχε ρεκόρ 0-13. Στο τέλος της σεζόν είχε 3-23 μη καταφέρνοντας να σώσει την ομάδα. Ωστόσο πρόλαβε να σημειώσει μερικά highlight σε αυτήν, όπως η νίκη επί του πρωταθλητή Ευρώπης εκείνη την χρονιά Ολυμπιακού με 80-79 ή μια φοβερή εμφάνιση όπως αυτή με τον Παπάγου όπου και σημείωσε 30 πόντους με 6/6 βολές, 9/13 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 1 κλέψιμο και 2 ασίστ. Συνολικά στην Ελλάδα είχε 14.6 πόντους (σε 9 ματς είχε διψήφιο αριθμό πόντων), 2.4 ριμπάουντ και 1.0 ασίστ μέσο όρο με 42% στα δίποντα και 76% στις βολές.
Το πιο «διάσημο» καλάθι του ήταν το buzzer-beater εναντίον των Ντιτρόιτ Πίστονς στις 3 Ιανουαρίου του 1984, όταν πέφτοντας εκτός γηπέδου στα αριστερά στην baseline σούταρε για τρεις πόντους, με την μπάλα να πηγαίνει πίσω από το ταμπλό, να περνάει από πάνω του και να καταλήγει στο καλάθι για το 103-102! Αυτό το καλάθι έχει ψηφιστεί ως ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του NBA !!!
Ο Τζεφ Μαλόουν ήταν ένας ακόμη από τους θρύλους που πέρασε τον Ατλαντικό για τα μάτια μας και μόνο, αφού μετά το πέρας της σεζόν με τον ΒΑΟ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.
(To βίντεο στο λήμμα είναι από το buzzerbeater του Malone απέναντι στους Pistons στις 3/01/1984)