1955: Γεννιέται ο James Edwards. Ένας ψηλός με σχεδόν 20 χρόνια καριέρα στο ΝΒΑ και τρία πρωταθλήματα. Σε ένα εκ των οποίων μάλιστα - με τους Pistons το 1990 - ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας.
Παρακαλώ περιμένετε...
Του Αντρέα Τσεμπερλίδη
Στις 6 Ιουλίου του 1988, Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία συναντήθηκαν στο Ρότερνταμ στο πλαίσιο του Προολυμπιακού τουρνουά.
Το παιχνίδι ήταν κρίσιμο για την πρόκριση στη Σεούλ και πραγματικό ντέρμπι όπως επέβαλε η ιστορία και η ποιότητα των δύο αντιπάλων. Και οι δύο προέρχονταν από άνετες νίκες απέναντι σε υποδεέστερες ομάδες όπως ήταν η Δυτική Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία και η μεταξύ τους αναμέτρηση θα έδινε τεράστιο προβάδισμα στον νικητή για την πρώτη θέση του ομίλου.
Κάποια στιγμή προς την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και σε επίθεση των Γιουγκοσλάβων, Πάσπαλι και Βολκόφ άρχισαν την κοκορομαχία λίγο έξω απο το τρίποντο και ο Ζάρκο έριξε μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα στο πρόσωπο του Σάσα.
Ο Μπελοστένι έτρεξε προς υπεράσπιση του συμπαίχτη του και η γροθιά του προσγειώθηκε δύο φορές στη μύτη του Γιουγκοσλάβου προτού αυτός προλάβει να αντιδράσει. Με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων η κατάσταση εκτονώθηκε χωρίς το παρκέ να μετατραπεί σε ροντέο και η κατάληξη ήταν η αποβολή και των δύο συν μία σπασμένη μύτη για τον Ζάρκο.
Οι εκδηλώσεις αγάπης όπως βλέπετε και στην φωτογραφία συνεχίστηκαν εκατέρωθεν, ο Σοβιετικός με την πασίγνωστη χειρονομία και ο Γιουγκοσλάβος εκτοξεύοντας τα "ου πιτσκου ματερινου" με ρυθμό πολυβόλου για όσο διάστημα συνεχίστηκε ο αγώνας που βρήκε νικητές τους δευτεραθλητές Ευρώπης του 1987 με 86-83 χάρη σε ένα σουτ τριών πόντων του Χομίτσιους 7" πριν από τη λήξη.
Στο δύο επόμενα ραντεβού στην Κορέα, πρώτα στον όμιλο και μετά στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, οι δύο πρωταγωνιστές του Ρότερνταμ απέφυγαν τις στενές επαφές και οι νίκες μοιράστηκαν με τους Πλάβι να κερδίζουν στην πρεμιέρα αλλά την "Αρκούδα" να επικρατεί στον αγώνα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα, αυτόν για το χρυσό μετάλλιο.
Σοβιετικοί και Γιουγκοσλάβοι δεν συμπάθησαν ποτέ ο ένας τον άλλον και εκείνη η αψιμαχία στο Ρότερνταμ ήταν απλά η επιβεβαίωση στον κανόνα...