Παρακαλώ περιμένετε...
Γράφει ο Βασίλης Χρίστογλου
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πράγματα στο μπάσκετ είναι η σύμπραξη ‘’κοντών-ψηλών.’’ Συνήθως οι επιτυχίες των ‘’γιγάντων’’ του μπάσκετ, περνάνε από τα χέρια των κοντών. Ασφαλώς, από μόνοι τους μπορούν να είναι ταλαντούχοι και ιδιαίτερα ποιοτικοί, αλλά σπάνια στην ιστορία του αθλήματος ένα star ψηλός έχει καταφέρει να πάει αρκετά ψηλά χωρίς ένα πολύ ταλαντούχο ‘’κοντό’’ να τον συμπληρώνει. Εγκαινιάζοντας λοιπόν μία καινούργια στήλη, θα επικεντρωθούμε στις τελευταίες δύο δεκαετίες και διάφορα πράγματα που είδαμε στο ΝΒΑ, ξεκινώντας από τους ‘’κοντούς’’ superstars που ‘’μεγάλωσαν’’ το παιχνίδι των ψηλών τους.
5. DeAndre Jordan (Teammate superstar-Chris Paul)
Ο 32χρονος νυν σέντερ των Nets δεν ήταν πάντα το μεγάλο σκιάχτρο που ξέρουμε. Έχοντας γίνει επαγγελματίας το 2008 ως επιλογή των Clippers, πέρασε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως ένας αναπληρωματικός σέντερ που είχε ως ρόλο να βοηθήσει σε άμυνα και ριμπάουντ. Η έλευση του Chris Paul το καλοκαίρι του 2011 άλλαξε τη μοίρα του στον μπασκετικό κόσμο. Μπορεί να πέρασαν δύο χρόνια προσαρμογής μέχρι ο ίδιος να βελτιωθεί, είναι φυσιολογικό οι σέντερ να αναπτύσσουν το παιχνίδι τους πολύ πιο αργά από όλους τους υπόλοιπους, όμως για τα επόμενα χρόνια μέχρι και την φυγή του Chris Paul από τους Clippers, o Jordan έκανε φοβερές χρονιές. Από το 2014 μέχρι το 2017 είχε 11 πόντους, 14 ριμπάουντ και 2.2 τάπες ανά παιχνίδι κερδίζοντας έτσι τρεις επιλογές στις καλύτερες πεντάδες του ΝΒΑ, μία συμμετοχή σε All Star Game και δύο φορές τον τίτλο του κορυφαίου ριμπάουντερ του πρωταθλήματος. Μπορεί από εκεί και έπειτα η πορεία του να ήταν ελαφρώς πτωτική, σε συνδυασμό με τις κακές επιλογές του, όμως η καριέρα του δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την καθοδήγηση και τον μαεστρικό μυαλό του Chris Paul. Ο Jordan κατάφερε να εξελιχθεί από έναν άγουρο παίκτη, σε έναν από τους πιο ‘’τρομακτικούς’’ ψηλούς της δεκαετίας.
4. Chris Bosh (Teammate superstar-Lebron James)
Σίγουρα, ο LeBron δεν μπορεί να θεωρηθεί ‘’κοντός’’ όμως ο τρόπος που παίζει ανέκαθεν θύμιζε guard. Ο Chris Bosh ανήκει σε ένα από τα καλύτερα draft της ιστορίας. Σε αυτό το χρυσό draft του 2003, που μας έδωσε LeBron James, Dwayne Wade, Carmelo Anthony και φυσικά των πρώην star των Raptors και Heat. Στις χρονιές στον Καναδά, ο παλαίμαχος power forward είχε τις δικές του χρονιές καταξίωσης. Από το 2006 μέχρι το 2010 είχε πολύ καλές εμφανίσεις με 22.8 πόντους, 9.9 ριμπάουντ και 2.5 ασσίστς ανά παιχνίδι. Σε αυτά τα πέντε χρόνια κέρδισε ισάριθμες εμφανίσεις στο All-Star Game και μία επιλογή στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος το 2007. Με δύο συμμετοχές μόνο στα playoffs ως ‘’Καναδός’’, το 2010 θα μετακομίσει στο Miami και θα δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα Big3 στην ιστορία του αθλήματος. Παρόλο που τα στατιστικά του θα παρουσιάσουν μία κάθοδο, ο Bosh κατά την τετραετή του συνεργασία με τον LeBron James θα αποκτήσει αρετές που δεν γνωρίζαμε πως είχε. Ένας αρκετά clutch παίκτης και σε άμυνα και σε επίθεση, με μεγάλα παιχνίδια στα playoffs. Μία από τις μεγαλύτερες ατυχίες που είχε ο Chris Bosh, ήταν το γεγονός πως έπαιζε σε μία εποχή που υπήρχαν οι Tim Duncan, Kevin Garnett, Amare Stoudemire και φυσικά o Dirk Nowitzki. Μία από τις πιο γεμάτες εποχές στη θέση 4. Παρόλα αυτά έφτασε σε στο peak του την περίοδο 2011-2014 και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως αδικήθηκε σαν παίκτης.
3. Yao Ming (Teammate superstar- Tracy McGrady)
Ο Yao Ming είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του Ασιατικού μπάσκετ. Η κληρονομιά του στο μπάσκετ της Κίνας και της Ασιατικής Ηπείρου είναι ανεκτίμητης αξίας και ο ίδιος συνεχίζει ως πρόεδρος της Κινεζικής ομοσπονδίας, περνά τις γνώσεις του. Στα πρώτα δύο χρόνια στο ΝΒΑ, ο Yao είχε μία διαρκής βελτίωση προς το υψηλότερο επίπεδο. Ακόμα όμως δεν ήταν αυτό που λέμε elite ψηλός, παρά το γεγονός πως είχε ήδη δύο εμφανίσεις σε All Star. Με τον TMac όμως πήγε στο άλλο επίπεδο και με την παράλληλη πτώση του Shaquille O’Neal, ο Yao έγινε ο καλύτερος Center του πρωταθλήματος. O TMac εκείνη την εποχή πάλευε με τον Kobe Bryant για τον τίτλο του καλύτερου SG του πρωταθλήματος και προερχόταν από ακόμα μία φοβερή χρονιά. Ο τρόπος σκοραρίσματος του αλλά και η αρκετά καλή πάσα για τη θέση του, έφερε νέες προοπτικές στον Κινέζο γίγαντα, δίνοντας του τον χώρο να μεγαλώσει έτσι όπως πρέπει. Κατά την περίοδο σύμπραξης τους, ο Yao είχε 21 πόντους, 9.6 ριμπάουντ και σχεδόν 2 τάπες ανά αγώνα. Εκείνη την περίοδο ήταν για πολλούς το καλύτερο δίδυμο κοντού-ψηλού στο πρωτάθλημα. Οι συνεργασίες του έδωσαν πολλά highlights στους φίλους των Rockets όμως δεν ήταν αρκετό. Μόνο το 2009 με τον McGrady εκτός λόγω τραυματισμών, ο Yao κατάφερε να προχωρήσει στα playoffs πέρα του πρώτου γύρου. Οι τραυματισμοί δεν άφησαν τη χημεία τους να εξελιχθεί περαιτέρω. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν ένα εξαιρετικό δίδυμο και πως ο TMac ήταν καταλύτης στην εξέλιξη του Yao.
2. Αmar’e Stoudemire (Teammate superstar- Steve Nash)
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαμε να πούμε πως ουσιαστικά, οι δύο επί χρόνια συμπαίκτες στους Suns, ‘’μεγάλωσαν’’ μπασκετικά μαζί. Όμως στις πρώτες δύο χρονιές του Nash στους Suns, o παλαίμαχος ψηλός και νυν βοηθός προπονητή των Nets έξελίχθηκε από ένας ταλαντούχος ψηλός, σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς των τελευταίων 20 ετών. Οι συνεργασίες του με τον Steve Nash για περίπου έξι χρόνια θύμισαν στους φίλους των 80’s και των 90’s τις μεγάλες συνεργασίες των Stockton-Malone. Ο Steve Nash είναι ίσως ένας από τους τρεις καλύτερους πασέρ στην ιστορία του πρωταθλήματος. Κατάφεραν μαζί να φτάσουν σε τρεις τελικούς Δύσης όπου και βρήκαν μπροστά τους, τους Spurs, Mavericks και Lakers αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της εξαετίας αυτής, ο Stoudemire θα μετρήσει 23.2 πόντους και 9.3 ριμπάουντ όντας πέντε φορές All Star και τέσσερις φορές σε μία από τις καλύτερες πεντάδες στο ΝΒΑ. Μπορεί μετέπειτα οι τραυματισμοί να του στέρησαν τη σωματική κορύφωση ως παίκτη, αλλά όπως και ο Bosh στην προηγούμενη θέση, έτσι και ο Amare κατάφερε να μπει σφήνα σε μία εποχή που πρωταγωνιστούν οι Garnett, Duncan και Nowitzki. Δεν το λες και λίγο αυτό.
1. Pau Gasol (Teammate superstar- Kobe Bryant)
O Pau Gasol είναι ένας θρύλος του παγκοσμίου μπάσκετ. Παρά το γεγονός πως είχε ήδη χτίσει ένα πολύ δυνατό όνομα με τις επιτυχίες της εθνικής Ισπανίας, μέχρι τo 2008 δεν είχε κάνει πολλά πράγματα στο ΝΒΑ. Ένα βραβείο Rookie της χρονιάς και μία All Star συμμετοχή το 2006. Μέχρι το διάστημα της ανταλλαγής του στους Lakers, o Pau ήταν ένας ελίτ ψηλός αλλά πολύ πίσω από τα υπόλοιπα μεγάλα τεσσάρια του πρωταθλήματος. Η ανταλλαγή του στους Lakers άλλαξε την καριέρα του και διαμόρφωσε τον σύγχρονο μπασκετικό του θρύλο. Τις πρώτες τρεις χρονιές, θα γίνει All Star, και θα συμμετάσχει σε τρεις τελικούς όπου θα κερδίσει τους δύο, κάνοντας φοβερές εμφανίσεις στους τελικούς του 2009 και του 2010. Με τον Kobe θα γίνουν αδελφικοί φίλοι και παράλληλα ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών κοντών στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο Pau κατάφερε το 2010 να θεωρείται ένας από τους δέκα καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ. Οι συνεργασίες του με τον Κοbe μυθικές και στις περισσότερες περιπτώσεις αλάνθαστες. O Kobe έχοντας μία άμεση εμπειρία με ποιοτικούς ψηλούς, όντας συμπαίκτης με τον Σακ για 8 σαιζόν, αναγνώρισε από την αρχή την ποιότητα του Pau. Δεν είναι τυχαίο πως από την αρχή αναγνώριζε την αξία του Ισπανού power forward, και πως συνεργαζόντουσαν με κλειστά μάτια, έχοντας ελάχιστες προπονήσεις μαζί. Στις τρεις πρώτες του χρονιές με συμπαίκτη τον Βlack Mamba αριθμούσε 18.7 πόντους και 9.8 ριμπάουντ, ενώ εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία των Lakers. Περιμένουμε με ανυπομονησία την απόσυρση της φανέλας του από την ομάδα του Los Angeles.