Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΗΝΑΣ ΓΚΕΚΟΣ: Ο "ΜΕΞΙΚΑΝΟΣ" ΤΗΣ ΑΕΚ

  • 15/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Το 1976 στο ρόστερ της ΑΕΚ προστέθηκε ένας ομογενής γκαρντ απο την ελληνική παροικία της Κωνσταντινούπολης που με την ομάδα των Ταταύλων είχε αναδειχθεί καλύτερος νέος παίχτης του τουρκικού πρωταθλήματος. Ο Μήνας Γκέκος ήρθε στην Ένωση σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο αφού ένας ένας τα πρόσωπα της θρυλικής ομάδας του έπους του 68 αποσύρονταν και ο Δικέφαλος έμπαινε όλο και πιο βαθιά στα πέτρινα χρόνια. Όταν ο Γκέκος φόρεσε για πρώτη φορά την κιτρινόμαυρη φανέλα με το νούμερο 9, μόνο ο Τρόντζος και ο Νεσιαδης είχαν απομείνει για να θυμίζουν τα χρυσά χρόνια της Βασίλισσας.

 Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν ο 17χρονος Ρωμιός απο την Πόλη άρπαξε απο τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο τότε προπονητής της ΑΕΚ, ο Κώστας Μουρούζης και όχι μόνο την άρπαξε αλλά υπηρέτησε την ομάδα για 15 ολόκληρα χρόνια, έγινε σημαία και αυτός που πάντα έβγαινε μπροστά στα δύσκολα, ο αρχηγός που με το άστρο και την προσωπική του αύρα συσπείρωνε τους οπαδούς. Ο Μηνάς λατρεύτηκε απο τους φιλάθλους, σε έναν σύλλογο που η προσωπολατρεία είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA του. Ο Αεκτζης δέθηκε με την εμβληματική φιγούρα του Γκέκου γιατί αναγνώριζε στο πρόσωπο του την προσφορά και την αφοσίωση. Ουκ ολίγες φορές αγωνίστηκε απλήρωτος ενώ συχνά οι αρμοδιότητες του υπερέβαιναν τις αθλητικές και γινόταν ο κυματοθραύστης των διοικητικών παλινωδιών που μάστιζαν την ΑΕΚ καθόλη την δεκαετία του 80.

Ο λαός της Ένωσης ήταν αυτός που τον κράτησε στην ομάδα όταν το 1985 ο ΠΑΟΚ θέλησε να τον εντάξει στις τάξεις του, απειλώντας τους ιθύνοντες οτι θα κάψουν (!!!) το γήπεδο αν πουληθεί ο Μηνάς. Εννοείται φυσικά οτι κανένας δεν έβαλε την υπογραφή του και ο "Μεξικανός" - νονός ήταν ο Φαίδων Ματθαίου που βλέποντας τον να επελαυνει προς το καλάθι αναφώνησε " Ο Μεξικανός παίρνει το λάσο του και ο,τι πιάσει"- παρέμεινε στην ΑΕΚ και συνέχισε να παλεύει για το καλύτερο. Τελικά το πλήρωμα του χρόνου έφτασε το 1991 με τρόπο σκληρό και σίγουρα όχι όπως άρμοζε στην προσφορά στην ομάδα. Οι διοικούντες έκριναν πως δεν είναι πια απαραίτητος και δεν του έκαναν πρόταση ανανέωσης. Παράλληλα διέρρευσαν στον τύπο ανυπόστατες φήμες οτι ο Γκέκος δημιουργούσε προβλήματα στα αποδυτήρια σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.

 

Ο Μηνάς έφυγε απο τον Δικέφαλο χαρίζοντας στην ομάδα δεδουλευμένα 35 εκατομμύριων δραχμών και φόρεσε τα πράσινα του Παναθηναϊκού. Ο κόσμος όμως δεν τον ξέχασε και αυτό φάνηκε στην πρώτη αγωνιστική της περιόδου 91-92 που τα καπρίτσια της μοίρας έφεραν αντιμέτωπες τις δύο ομάδες στο Γεώργιος Μόσχος. Πατώντας το παρκέ του γηπέδου αποθεώθηκε απο τους φίλους της ΑΕΚ και ανταπέδωσε ανεμίζοντας ένα κιτρινόμαυρου κασκόλ. Μέσα στον αγώνα όμως φόρεσε την μάσκα του εκτελεστή και έριξε 28 σφαίρες στο κορμί της μεγάλης του αγάπης οδηγώντας στην νίκη τον Παναθηναϊκό και συντελώντας στην μεταστροφή του κλίματος εναντίον του με αυτούς που προ ολίγου τον χειροκροτούσαν, να τον γιουχάρουν και να τον αποκαλούν "γενίτσαρο". Η απάντηση του Μηνά ήταν στοχευμένη απαντώντας στις ύβρεις με την ατάκα "Αυτά να τα πείτε στην διοίκηση".

 

Στο Τριφύλλι ο Γκέκος έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 94 αλλά ήδη απο την προηγούμενη χρονιά ο ρόλος του είχε περιοριστεί εξαιτίας της έλευσης του Γκάλη και των προβλημάτων στην μέση του. Ο πανδαμάτωρ χρόνος είχε γιατρέψει τις πληγές και ο Μηνάς επέστρεψε στην ΑΕΚ για να ρίξει την αυλαία με τον Δικέφαλο στο στήθος. Γέλια και τις περισσότερες φορές δάκρυα, πότισαν τις σελίδες του βιβλίου ΑΕΚ και Μηνάς Γκέκος. Αλλά ρωτώντας τον ίδιο πιστεύω πως ξανά το ίδιο βιβλίο θα έγραφε...

Σαν Σήμερα