Παρακαλώ περιμένετε...
Του Αντρέα Τσεμπερλίδη
Για πολλούς, το όνομα του κυρίου εκ δεξιών της φωτογραφίας ίσως να μην τους λέει τίποτα. Άλλωστε δεν ήταν ποτέ το πρώτο βιολί στις ομάδες που αγωνίστηκε αλλά είχε τον ρόλο του 6ου παίχτη. Όμως ο Ζντενκο Μπάμπιτς κατάφερε τον Οκτώβριο του 1985 να περάσει με το κατόρθωμα του στην μπασκετική αθανασία και η ιστορία πάει κάπως έτσι.
Λίγες μέρες πριν τον αγώνα του Κυπέλλου Κόρατς μεταξύ της Ζαντάρ που αγωνιζόταν ο Μπάμπιτς και του ΑΠΟΕΛ, ο Ντράζεν Πέτροβιτς είχε σημειώσει 112 πόντους απέναντι στους εφήβους της Ολύμπια Λιουμπλιάνα θέτοντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι εκείνη την στιγμή. Οι παίχτες της Ζαντάρ που δεν συμπαθούσαν και ιδιαίτερα ούτε τον Μότσαρτ ούτε την Τσιμπόνα, στις μεταξύ τους συζητήσεις πίστευαν πως η επικείμενη ρεβάνς με τους Κύπριους ήταν μια καλή ευκαιρία για να καταρριφθεί το ρεκόρ του Πέτροβιτς.
Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν πασιφανέστατη και ήδη απο τον πρώτο αγώνα με το τελικό σκορ στο 121-40 υπέρ των Γιουγκοσλάβων δεν υπήρχε αμφιβολία για την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Κάπου εδώ οι απόψεις για το ποιος πήρε την απόφαση να επιλεγεί ο Μπάμπιτς ως αυτός που θα κυνηγούσε να σπάσει το ρεκόρ, διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο προπονητής Βλάντο Τζουροβιτς ήταν αυτός που ρώτησε έναν έναν τους παίχτες του και όταν τα μεγάλα ονόματα όπως ο Πετράνοβις, ο Πόποβιτς, ο Ομπαντ και ο Βράνκοβιτς αρνήθηκαν, ο Τζούρο πίεσε τον Μπάμπιτς και άλλοι υποστηρίζουν πως ο Βλάντο που είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Ντράζεν απο την εποχή της Σιμπένκα δεν ενεπλάκη καθόλου στην υπόθεση και άφησε τους παίχτες του να αποφασίσουν.
Όπως και να έχει οι περίπου 500 θεατές που βρέθηκαν στο Zanine στις 10 Οκτωβρίου του 1985 δεν είχαν την παραμικρή υποψία πως σε λίγο θα έβλεπαν την ιστορία να γράφεται μπροστά στα μάτια τους. Ίσως άρχισαν να καταλαβαίνουν πως υπήρχε ένας συγκεκριμένος σκοπός όταν με το που ξεκίνησε το ματς όλη η ομάδα της Ζαντάρ έψαχνε τον Μπάμπιτς. Ο αγώνας είχε ραδιοφωνική μετάδοση και όσο ο Μπάμπιτς σκόραρε αφειδώς, το γήπεδο άρχισε να γεμίζει απο φιλάθλους που ήθελαν να γίνουν μάρτυρες αυτού που διαφαινόταν ως μία ιστορική στιγμή για το άθλημα. Αλλά και οι Κύπριοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται προς τα που πήγαινε το παιχνίδι και φυσικά δεν είχαν καμία πρόθεση να γίνουν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Αδιαφορώντας λοιπόν για τους υπόλοιπους της Ζαντάρ άρχισαν να στέλνουν δύο και τρεις παίχτες πάνω στον Μπάμπιτς σε μία προσπάθεια να σταματήσουν το κρεσέντο του Γιουγκοσλάβου.
Μάταια όμως καθώς εκείνο το βράδυ ο Ζντενκο βρισκόταν σε δαιμονιώδη κατάσταση. Το ρεκόρ καταρρίφθηκε ήδη απο το 26ο λεπτό και μέχρι την λήξη του αγώνα το κοντέρ σταμάτησε στους 144. Με 28 τρίποντα, 16 δίποντα και 28 ελεύθερες βολές ο Γιουγκοσλαβος small forward κέρδισε μία θέση στο Libro d'Oro της ευρωπαϊκής ιστορίας του αθλήματος με ένα στατιστικό στοιχείο που δεδομένων των σημερινών συνθηκών μοιάζει αδύνατο να καταρριφθεί..