Παρακαλώ περιμένετε...
Η σχέση του Μαρκ Κιούμπαν με το ΝΒΑ ήταν από την αρχή ταραχώδης. Από την μία ήταν ένας ιδιοκτήτης που έδωσε πνοή και ελπίδα σε ένα αν μη τι άλλο λαοφιλές franchise, το οποίο είχε να δει θετικό ρεκόρ και ελπίδα σχεδόν μία δεκαετία αλλά από την άλλη δεν κρατούσε και πολύ εύκολα το στόμα του κλειστό. Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, με έντονη προσωπικότητα, πολύ γρήγορα αναδιαμόρφωσε τον προιόν των Mavericks και κουβάλησε μαζί του ένα κάρο ιδέες για να κάνουν το ΝΒΑ πιο ελκυστικό. Ένα κάρο καλές ιδέες.
Η σχέση του Μαρκ Κιούμπαν με το ΝΒΑ ήταν από την αρχή ταραχώδης. Από την μία ήταν ένας ιδιοκτήτης που έδωσε πνοή και ελπίδα σε ένα αν μη τι άλλο λαοφιλές franchise, το οποίο είχε να δει θετικό ρεκόρ και ελπίδα σχεδόν μία δεκαετία αλλά από την άλλη δεν κρατούσε και πολύ εύκολα το στόμα του κλειστό. Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, με έντονη προσωπικότητα, πολύ γρήγορα αναδιαμόρφωσε τον προιόν των Mavericks και κουβάλησε μαζί του ένα κάρο ιδέες για να κάνουν το ΝΒΑ πιο ελκυστικό. Ένα κάρο καλές ιδέες. Ετσι ο υπόλοιοι ιδιοκτήτες αν και τον κοιτούσαν με μισό μάτι στην αρχή λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, εν τέλει τον δέχτηκαν κοντά τους. Τι έγινε όμως με το ΝΒΑ? Η αλήθεια είναι ότι δημοφιλία του δεν του άφηνε και πολλά περιθώρια, όμως σίγουρα τα δύο πρώτα χρόνια της κοινής τους πορείας χαρακτηρίστικαν από αρκετές κόντρες, οι οποίες βέβαια πάντα οδηγούσαν σε ένα πρόστιμο, μικρό η μεγάλο (ή παρα πολύ μεγάλο) για τον νεόκοπο ιδιοκτήτη της ομάδας του Τέξας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο πρώτα χρόνια του στο τιμόνι της ομάδα, ο Μαρκ Κιούμπαν πλήρωσε πάνω από 1,000,000$ σε πρόστιμα, όταν το κατ εξοχήν κακό παιδί του ΝΒΑ, ο Dennis Rodman, σε όλη την καριέρα του είχε μετά βίας φτάσει τις 200,000$. Αντίστοιχο ποσό πλήρωνε ο ιδιοκτήτητης των Mavericks και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αφού από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε τα πρόστιμα ως μία δωρεάν διαφήμιση για την ομάδα του και δήλωνε ότι μετά από κάθε πρόστιμο οι πωλήσεις και τα εισητήρια για την ομάδα του σημείωναν ραγδαία αύξηση ενώ πέραν από τα χρήματα των προστίμων που έδινε για φιλανθρωπίες δεν έχανε γενικότερα ευκαιρία να στηρίξει κάποιο ίδρυμα, με αφορμή πάντα, όπως το ίδρυμα έρευνας για τον καρκινο του προστάτη που του δώρισε περι των 350,000$ μετά την επέμβαση του προπονητή της ομάδας του, Don Nelson, για την αφαίρεση του.
Τα γενικότερα πεπραγμένα του θα αναλυθούν σε άλλα λήμματα εν καιρω, αφού είναι ένας από τους παράγοντες που αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε μαζί του. Σήμερα απλά θα δούμε ότι ενδιαφέρον προέκυψε από τα πρόστιμά του την πρώτη διετια. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν λοιπόν να κάνουν με κριτική κατά της διαιτησίας. Μία κριτική όμως που δεν στερουνταν φαντασίας ή προτάσεων. Παρόλο που μπροστά στον κόσμο συνήθως τα λόγια του δεν απείχαν και πολύ από το ελληνικό μοντέλο του «Μπράβο κύριε 30. Ωραίο σφύριγμα, τους έδωσες το παιχνίδι» στην ήττα με τους San Antonio, που του κόστισε 25,000$, οι μετέπειτα δηλώσεις ήταν κάθε φορά και καλύτερες.
Σε κάποια στιγμή σε αυτήν την διετία, προσέλαβε ένα συνεργείο για να καταγράφει, μετράει και αναλύει στατιστικά όλα τα σφυρίγματα των διαιτητών της λίγκας. Στατιστικά τα οποία αργότερα έδωσε φυσικά στην διοργανώτρια αρχή. Μία άλλη φορά, μπήκε μέσα στο γήπεδο από την baseline, και διέκοψε τον αγώνα, για να δώσει την ευκαιρία στην ομάδα του να εκδηλώσει οργανωμένη επιθεση στα τελευταία δευτερόλεπτά του αγώνα. Και δικαιώθηκε αφού ο στόχος του, και της ομάδας του, ήταν να σκοράρουν πάνω από 100 πόντους και εν τέλει οι Mavs κέρδισαν με 102-81. Όλο αυτό φυσικά έγινε προς τέρψιν των φιλάθλων που φωνάζαν όλοι μαζί εν χορώ « Cha-lu-pa», εννοώντας την προσφορά του μεγάλου χορηγού της λίγκας, του Taco Bell, που όταν μία ομάδα έφτανε τους 100 πόντους, όλοι οι παρευρισκόμενοι παίρναν έναν δωρεάν Chalupa. Δωρεάν διαφήμιση για τον μεγάλο χορηγό και ένα πρόστιμο της τάξης των 10,101 chalupa για τον νεαρό ιδιοκτήτη.
Η κορυφαία του όμως στιγμή την πρώτη δεκαετία ήταν χωρίς άλλο η δήλωσή του για τον υπεύθυνο διαιτησίας της λίγκας, Ed Rush, για τον οποίο είπε στα κανάλια ότι « Δεν ήταν ικανός ούτε να λειτουργήσει για μία μέρα ένα κατάστημα Dairy Queen.» Τα εν λόγω καταστήματα ήταν μία αλυσία με γαλακτοκωμικά προιόντα, όπως παγωτα που ήταν δημοφιλής στο Τέξας. Αυτές οι δηλώσεις, εξόργισαν πέρα από κάθε προηγούμε το ΝΒΑ και του επέβαλλε το μεγαλύτερο πρόστιμο που είχε επιβληθεί ποτέ σε φυσικό πρόσωπο στην ιστορία του, 500,000$. Ο Κιούμπαν ξεπέρασε για ακόμη μία φορά τον εαυτό του, οι Dairy Queen κέρδισαν τεράστια τζάμπα διαφήμιση και ο ίδιος απέδειξε ότι είναι πιο ικανός από τον Ed Rush, κατά τις δηλώσεις του, αφού μερικές μέρες αργότερα, πέρασε μία μέρα πουλωντας παγωτά στην εν λόγω αλυσίδα. Για την ιστορία και μόνο, το συνολικό κόστος της Dairy Queen ήταν τότε κάτι λιγότερο από 650,000$...Και όλα αυτά σε δύο χρόνια...Το λες και καλή είσοδο!!!