1948: Γεννιεται ο Κρέζιμιρ Τσόσιτς. Ένας από τους κορυφαίους Γιουγκοσλάβους καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών. Ο πιο τεχνικός ψηλός της εποχής του και ένας πρωτοπόρος του αθλήματος.
Παρακαλώ περιμένετε...
Ως κλασσικός ξενύχτης (παλαίμαχος πλέον από τα μαγαζιά) αλλά και μπασκετόφιλος, παρακολουθώ εδω και αρκετά χρόνια ΝΒΑ. Θεωρώ πως είναι ότι πιο θεαματικό μπασκετικά μπορει να δει κάποιος στην pre-season όπου είναι ένα show, ενώ στα play off όπου μπαίνει και ο στόχος του αποτελέσματος, το μείγμα που δημιουργείται είναι εκπληκτικό. Είχα την τύχη να δω ολόκληρα τα δύο τελευταία ματς των Τζαζ με αντίπαλο την Οκλαχόμα. Ζευγάρι όπου σίγουρα ξεχωρίζει το ταλέντο των big 3 των Θάντερ, όπως και ο απίθανος ρούκι Μίτσελ των Τζαζ. Το δικό μου μάτι έπεσε σε ένα παλικαράκι που εμείς οι ευρώπαίοι το γνωρίζουμε καλά από πολύ μικρό παιδί όπου φαινόταν πως το είχε το μπασκετάκι μέσα του αλλά μέχρι να φύγει από την Γηραια Ήπειρο με χτυπητές αδυναμίες.
Πλέον ο περί ού ο λόγος Ρίκι Ρούμπιο έχει εξελιχθεί σε ηγέτης μιας ομάδας των best of 16 του NBA. Μας συστήθηκε από πολύ μικρός με την φανέλα της Μπανταλόνα. Ήταν σκάρτα 16 αλλά εξ' αρχής έδειχνε πως θα...την κάνει.Ο τρόπος που πάσαρε και έκλεβε την μπάλα ήταν μοναδικός όχι μόνο για την ηλικία του αλλά είχε τον τρόπο να το κάνει σαν τουλάχιστον 20ρης. Η βελτίωσή του κάθε χρόνο ήταν μεγαλύτερη,μέχρι που το 2009 ήρθε νομοτελιακά η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα από όπου έγινε και ντραφτ από την Μινεσότα. Το ταξίδι για την Αμερική έγινε το 2011 στην άγουρη για άλλους ηλικία των 21 ετών μόνο που ο Ρίκι έμοιαζε ολοκληρωμένος παίκτης. Σε όλα εκτός από το μόνιμο κουσούρι του,το σουτ. Το τρίποντό του αλλά και οι βολές του ήταν κάτω του μετρίου κάτι που ανησυχούσε τους ειδικούς για την πρόοδό του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
Κάπου εδώ θα κάνω ένα τεράστιο άλμα και θα φτάσω στο...προχθες. Στο δεύτερο ματς εναντίον των Θάντερ ένας Ρούμπιο να βάζει 22 ποντάκια να τραβιέται στα φτερά και να μπουμπουνάει αβίαστα 5/8 τρίποντα ενώ παράλληλα έβαλε και 5/6 βολές με γεμάτη στατιστική σε ριμπάουντ και ασσίστ έφτασε ένα βήμα απο το triple-double, κάτι που τελικά πέτυχε στο τρίτο παιχνίδι σκοράροντας 26 πόντους με 11 ριμπάουντ και 10 ασσίστ, ακόμα και αν το τρίποντο του δεν ήταν σε επίπεδα 60% αυτή την φορά. Απλή αναφορά για το μέγεθος του πεπραγμένου πως το τελευταίο triple-double σε αγώνα της Γιούτα σε play offs είχε γίνει από τον τεράστιο Τζον Στόκτον. Η συνέχεια βέβαια στην σειρά ίσως να μην ήταν αντίστοιχη σε επίπεδο στατιστικής αλλά οι Τζαζ χθες το βράδυ σημείωσαν μία ακόμη εύκολη νίκη απέναντι στους Θάντερ, με τον ίδιο φυσικά να οργανώνει μαεστρικά την ομάδα της “Αλμυρής λίμνης”.
Σε μία χρονιά που όπως και πέρσι ξεκίνησε πολύ μέτρια για αυτόν, στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος έγινε φανερό πως ο Ισπανός έχει δουλέψει πολυ τα αδύνατα στοιχεία του παιχνιδιού του ενώ παράλληλα δείχνει πολύ πιο ώριμος σε όλα τα υπόλοιπα. Μην μας ξεγελάει άλλωστε το γεγονός οτί τον βλέπουμε στα γήπεδα τόσα χρόνια.Έχει ακόμα περιθώρια ωρίμανσης και βελτίωσης. Άλλωστε δεν έχει κλείσει ακόμα τα 28....