1955: Γεννιέται ο James Edwards. Ένας ψηλός με σχεδόν 20 χρόνια καριέρα στο ΝΒΑ και τρία πρωταθλήματα. Σε ένα εκ των οποίων μάλιστα - με τους Pistons το 1990 - ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας.
Παρακαλώ περιμένετε...
Του Νίκου Φετοκάκη
Του Νίκου Φετοκάκη
Το μπαούλο αυτής της εβδομάδας έχει μέσα του πολλά κιλά ιστορία και ουκ ολίγους τίτλους. Θα παραμείνει στην μπασκετομάνα Θεσσαλονίκη , θα κατηφορήσει ελάχιστα μέτρα πιο κάτω απο το Ιβανώφειο που βρισκόταν το προηγούμενο και θα βρεθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Εκεί θα πάμε να δούμε τι παικταράδες είδαμε με τα κίτρινα του Άρη Θεσσαλονίκης. Προσδεθείτε... ξεκινάμε..
Τη διετιά 1987-89 έρχεται στην χώρα μας για λογαριασμό του Άρη ένας λευκός τύπος που η αλήθεια είναι δεν πολυσκάμπαζε από επίθεση αλλά ήταν πραγματικό θηρίο αμυντικά . Ιδιαίτερα συμπαθής , έμεινε 2 σεζόν , κέρδισε 2 double με τα κιτρινόμαυρα, ladies and gentelemen o κύριος Γκρέγκ Γουίλτζερ.
Τον κύριο αυτόν έρχεται να τον διαθεχθεί ένας αληθινός γίγαντας. Μετρ στην άμυνα και τα κοψίματα , υπήρξε αντίπαλο δέος εκείνη τη χρονιά της αράχνης του Π.Α.Ο.Κ. Παναγιώτη Φασούλα. Φυσικά μιλάμε για τον Στόγιαν Βράνκοβιτς.
Την ίδια χρονιά έπαιξε στον Άρη ο Μάικ Τζόουνς.. αέρινος αθλητής, δυνατός και καλός σκόρερ, πράγμα που δεν έφτανε για να ολοκληρώσει την εν Ελλάδι καριέρα του, αφού η καλή του σχέση με ...κακών ειδών καλλιέργειες τον ανάγκασαν να..απελαθεί πριν κλείσει η σεζόν.
Περίοδος 1990-91! Πρωτάθλημα για τον Άρη με σφραγίδα Μπράντ Σέλλερς ο οποίος με καλάθι του ελάχιστα πριν το τέλος του τελικού των play offs με τον Δικέφαλο του Βορρά δίνει την νίκη στην ομάδα του. Καλός παίκτης και πολύ δυνατός κάτω από τα καλάθια.
Η παρουσία του μεγάλου Γουόλτερ Μπέρι το 1991-92 θα είναι απλή αναφορά αφού δεν έπαιξε ούτε 10 αγώνες στον Άρη.
Την περίοδο 1992-93 έρχεται ο μπιγκ Ρόι . Ο Τάρπλει τα πήρε όλα με τον Άρη , ακόμα και ευρωπαικό , με εκπληκτικές εμφανίσεις στα κρίσιμα. Ένας από τους 3-4 κορυφαίους Αμερικάνους που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα.
Την περίοδο 1996-97 μια απ τις δύο προσωπικές μου αδυναμίες σε ψηλούς φορά τα κιτρινόμαυρα. Μέλος της ομάδας του έπους της Προύσσας με απίστευτα τελειώματα και εξαιρετικό σούτ από μέση απόσταση δίδαξε τις θέσεις των ψηλών για πολλά χρόνια! Λίγο μυαλό να είχε παραπάνω θα άφηνε εποχή, ο Χοθέ Πικουλίν Ορτίθ. Την ίδια σεζόν ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο παρκέ του Αλεξανδρείου και όχι μόνο ένα πραγματικό θηρίο . Ένας τύπος που δεν κοβόταν με τίποτα κοντά στο καλάθι αλλά που έμελλε να «φύγει» γρήγορα από τον μάταιο τούτο κόσμο. Ο Τσάρλς Σάκλφορντ.
Θα κινδύνευα με ..γραπτό bulling αν δεν έβαζα σε αυτή την μακροσκελή λίστα τον γίγαντα Μάριο Μπόνι! Έπαιξε στον Άρη δύο σεζόν, κέρδισε και αυτός ένα Ευρωπαικό τίτλο με τα κιτρινόμαυρα όπως και το πιο ..κοχονάτο κύπελλο ελλάδας στην ιστορία του Άρη το 1998 και έμεινε στις καρδιές των φιλάθλων αφού ήταν πολλές οι στιγμές που ξεσήκωσε την κερκίδα με την ατελείωτη τρέλα του.
1997-98 είχαμε στη Θεσσαλονίκη και στο Άρη την αυτού εξοχότητα του μεγάλου Ζάρκο Πάσπαλι. Λίγο πριν κλείσει την τεράστια καριέρα του συμμετείχε και εκείνος ουσιαστικότατα σε εκείνο το τεράστιο κύπελλο στο Αλεξάνδρειο .
Το 1999-00 έρχεται η πιο μεγάλη προσωπική μου μπασκετική αδυναμία . Προσωπική άποψη η πιο μεγάλη προσωπικότητα ξένου που έπαιξε στον Άρη παρότι ήρθε σε μεγάλη ηλικία , ο 4 χρόνια πριν πρωταθλητής Ευρώπης με την Ρεάλ Τζόε Αρλάουκας.
Εξίσου μεγάλη παικτάρα υπήρξε και ο λευκός σέντερ Ράιαν Στακ ο οποίος έμεινε 4 χρόνια στον Άρη . Τεσσαροπεντάρι ουσιαστικά, είχε την ατυχία να πέσει σε μια κακή περίοδο του Άρη αλλά παρ' όλα αυτά οι θαμώνες του Αλεξανδρείου τον θυμούνται με νοσταλγία. Βοήθησε πολύ να πάρει η ομάδα του έναν ευρωπαικό τίτλο το 2003 και ένα κύπελλο Ελλάδος το 2004 στο τελευταίο φάιναλ φορ που έγινε στην χώρα μας έχοντας παρέα έναν πρώην NBAer! Τον Σμους Πάρκερ ξεκάθαρο ΜVP σε εκείνον τον τελικό με 21πόντους!!
Μαζί με τον Στακ την τελευταία του χρονιά αλλά και μία χρονιά μετά (2005-07) άλλη μια ..καψούρα μπασκετική στον Άρη ! Ο κύριος Γουίλκινσον σουτάρει εξαιρετικά απο τα 5-6 μέτρα αλλά σήμα κατατεθέν στο παιγνίδι του τότε το σουτάκι με ταμπλό από το πλάι που ήταν σχεδόν άχαστο.
Όπως βλέπετε αυτή η λίστα είναι ατελείωτη. Θα μείνω σε 2-3 χαρακτηριστικές περιπτώσεις ακόμα. Σίγουρα μια από αυτές ήταν ο Τζερεμάια Μάσει (2006-08) ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα άγνωστος μεταξύ αγνώστων στην Λάρισα το 2005-06 αλλά εξαργύρωσε την τρομερή χρονία του πηγαίνοντας στον Άρη την επόμενη σεζόν . Μαχητικός, καλός finisher από κοντά αξιόπιστος σουτέρ έμεινε στην μνήμη των μπασκετικών για τις ταχύτατες κινήσεις του με ή χωρίς την μπάλα.
Ο PJ Τάκερ έπαιξε στον Άρη την σεζόν 2010-11. 2 χρόνια μετά πήγε στο ΝΒΑ και πλέον είναι αναντικατάστατο μέλος της παρέας του μούσια στο Χιούστον.
Επιγραμματικά στον Άρη είδαμε τον θεότρελο Γουίλι Σόλομον, το Σον Χίγκινς, τον Χάρολντ Έλις ,τον καλο ΝΒΑer Καλίντ Ριβς, τον πασίγνωστο Ρέτζι Θίους, φυσικά τον ταύρο Τζέι Τζέι Άντερσον και πολλούς άλλους...
Βουτιά στο παρελθόν που κάνει όλους τους αληθινά μπασκετικούς φιλάθλους να μελαγχολούν και για το τι έχουν δει τα ματάκια μας αλλά και για την κατάσταση του Άρη πλέον.
* για 6 χρόνια στον Άρη αγωνίστηκε ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς . Παρ' ότι Σλοβένος, επίτηδες δεν μπήκε στην λίστα των ξένων παικτών αφού στις συνειδήσεις των μπασκετικών λογίζεται πλέον ως Έλληνας.