Παρακαλώ περιμένετε...

Rayjon Tucker

NBA
ΟΧΙ
24/09/1997
Shooting guard
196cm

Πολλές φορές ο δρόμος που θα διανύσει ένας αθλητής για να βρεθεί στο NBA δεν είναι ο πιο εύκολος ή ο πιο ενδεδειγμένος. Ο Rayjon Tucker βρέθηκε μετά από 2 μέτριες σεζόν στο Florida Gulf Coast να παίρνει μεταγραφή στο πανεπιστήμιο του Little Rock. Η καλή του σεζόν δεν μεταφράστηκε σε κάποια επιλογή στο Draft και έτσι βρέθηκε στην Αναπτυξιακή Λίγκα και το Wisconsin Herd. Το κακό fit όμως του Jeff Green στην Utah Jazz και το δυναμικό ξεκίνημα του Rayjon Tucker γρήγορα έφερε το τηλεφώνημα. Και ο νεαρός γκαρντ δεν χαράμισε δευτερόλεπτο από την ευκαιρία που του δόθηκε... 

Ο Rayjon Tucker είναι ένας παίκτης με εντυπωσιακά φυσικά προσόντα. Φοβερή αθλητικότητα, ταχύτητα, μέγεθος και αλτικότητα που μπορεί να σε παρασύρει και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Στο επιθετικό μισό, μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να επιτεθεί με μανία το ζωγραφιστό. Με επιτόπιο άλμα στα 122 εκατοστά, παρακαλώ (!!) είναι σίγουρο πως μπορεί να κατεδαφίσει μπασκέτες, εάν το θέλει. Παίκτης τέτοιων προσόντων είναι επόμενο να λατρεύει το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο και έχει τα πόδια να ξεπεράσει ακόμα και τους πιο γρήγορους περιφερειακούς αμυντικούς. Αυτό το εντυπωσιακό φυσικό προφίλ τον βοηθάει να κατεβάζει αρκετά αμυντικά ριμπάουντ και να βοηθάει την ομάδα του στην άμυνα, όταν είναι συγκεντρωμένος.

Παράλληλα, ένα επιπλέον θετικό κομμάτι του παιχνιδιού του είναι το περιφερειακό σουτ. Δεν έχει μεταφραστεί με επιτυχία ακόμα στο επίπεδο του NBA αλλά πιστεύω είναι θέμα χρόνου και είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το προφίλ του. Δεν είναι ο πιο adept παίκτης βέβαια στο να βγαίνει πίσω από σκριν και για αυτό κυρίως χρησιμοποιείται ως spot up απειλή (από τα 39 εύστοχα τρίποντα στην G League, μόλις τα 8 ήταν unassisted). Ίσως να μην είναι το πρωτεύον χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του αλλά είναι χρήσιμος στην επίθεση μισού γηπέδου μιας ομάδας όσο μπορεί να "stretch-άρει" το γήπεδο και να προσφέρει ικανοποιητικό spacing. Θα χρειαστεί βέβαια βελτίωση στην ικανότητα να φτιάχνει το δικό του σουτ γιατί μόλις τα 10 από τα 108 συνολικά σουτ που επιχείρησε στην Αναπτυξιακή Λίγκα ήταν pull-up

Το κύριο αρνητικό του παιχνιδιού του Rayjon Tucker είναι η ελάχιστη αξία που έχει ως δημιουργός είτε στο transition είτε στο μισό γήπεδο. Πράγματι, το πρώτο πράγμα το οποίο κάνει ο G/F της Utah Jazz είναι εφόσον εξασφαλίσει ο ίδιος το ριμπάουντ είναι να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Δύσκολα βλέπει την πάσα ενώ ο δείκης ασίστ / λάθους ήταν μετά βίας κοντά στην μονάδα στην G-League. Αν δεν μπορεί εκεί να δημιουργήσει με ασφάλεια, αμφιβάλλω ότι μπορεί να το κάνει κι αλλού, εκτός αν αλλάξει υφή το παιχνίδι του. Ταυτόχρονα, μπορεί κάποιος να διατυπώσει και ενστάσεις για την αμυντική του συνέπεια. Το φυσικό προφίλ είναι εκεί για τον νεαρό swingman αλλά δεν νομίζω πως είναι αρκετό για να τον "ξελασπώνει" όταν παίρνει κάποια διαστήματα off στην άμυνα. 

Τέλος, στην σύγκριση θα τον περιέγραφα σαν έναν λιγότερο ποιοτικό Will Clyburn. Ο παίκτης της CSKA Μόσχας πρό τραυματισμού είχε αρκετή αθλητικότητα (αν και ώρες ώρες φαίνεται πως σαν να μην πέρασε μια μέρα), όμως ακόμα μπορεί να αμυνθεί αρκετές θέσεις και το σουτ του ήταν πάντα συνεπές. Ο Rayjon Tucker βέβαια δεν είναι το ίδιο καλός δημιουργικά κι αμυντικά είναι μάλλον με τις ορέξεις του αλλά αυτά είναι κάτι που με την σωστή καθοδήγηση μπορεί να βελτιώσει. Ειδικά στη Utah Jazz όταν δεν αναμένεται να έχει το μεγάλο usage κι όπου για να κερδίσει λεπτά, θα πρέπει να αποδείξει πράγματα στο πίσω μέρος του γηπέδου. 

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Σεζόν (Ομάδα)ΠαιχνίδιαΛεπτάΠόντοιΡιμπάουντΑσίστΛάθηΚλεψίματαFG%3P%FT%
2019 (Wisconsin Herd - NBA G League)1633.423.84.62.52.50.947.2%38.6%69%
2019 - 2020 (Utah Jazz - NBA)208.13.110.20.40.0546.5%17.6%82.6%
2020 (Salt Lake City Stars - NBA G League)331.820.35.6111.335.3%25%85.7%

Ημερομηνία αναφοράς: 23/10/2020

Σαν Σήμερα

18/05/1998

1998: Ο Michael Jordan θα κερδίσει το 5ο βραβείο MVP στην καριέρα του και θα ισοφαρήσει τον Bill Russell. Πρώτος στην σχετική λίστα είναι ο Kareem Abdul Jabaar με 6.