Παρακαλώ περιμένετε...

Luke Maye

Eurocup
ΟΧΙ
ΝΑΙ
Power forward
203cm

Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που αν και είναι τόσο καλοί στο κολεγιακό επίπεδο, καταλήγουν να είναι στην καλύτερη ρολίστες στο επίπεδο του NBA. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο Jalen Brunson ο οποίος την χρονιά που δήλωνε συμμετοχή στο Draft ήταν ο καλύτερος PG στο κολεγιακό στερεώμα. Κι όμως... Είδε τον εαυτό του να επιλέγεται στον 2ο γύρο. Άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί, όπως ο Ethan Happ ο οποίος αμέσως διέβη τον Ατλαντικό. Τέτοια περίπτωση είναι και ο Luke Maye. Ένας παίκτης που σταδιακά καθιερώθηκε ως ένας πολύ δυνατός παίκτης στο επίπεδο του NCAA που όμως δεν φάινεται να μπορεί  να σταθεί για την ώρα στο NBA. Τέτοιοι παίκτες για να μακροημερεύσουν, χρειάζονται το σωστό περιβάλλον. Στην Ευρώπη όμως δένουν εξαιρετικά και πιστεύω πως αν ταιριάξει εδώ πέρα, ίσως βρει το περιβάλλον που χρειάζεται. Μην πάτε μακριά, άλλωστε μιας και ο Khem Birch είναι μια τέτοια περίπτωση παίκτη. 

Τι εστί Luke Maye λοιπόν; Ο απόφοιτος του North Carolina κάνει πολλά πράγματα σε βαθμό που αγγίζει το "πολύ καλά" αλλά τίποτα δεν είναι στο "εξαιρετικό". Επιθετικά, προσφέρει τεράστιο versatility τόσο ρόλων, όσο και θέσεων, μιας και μπορεί εκτός από το "4" που είναι η πιο φυσική του θέση, να "ανέβει" στο "5" σαν ένας light Center. Ο Luke Maye έχει "προικιστεί" με ένα αρκετά καλό μακρινό σουτ, με επαναλαμβανόμενη εκτέλεση και καλή μηχανική για παίκτη του ύψους του. Αν και στην G-League τα περισσότερα, ήταν above the break τρίποντα (σχεδόν 3/4), φαίνεται να είναι καλός και από τις γωνίες, ειδικά την αριστερή (10/24 έναντι των 3/15 από την δεξιά γωνία), τουλάχιστον με τα περσινά δεδομένα της G-League. Άλλωστε το 50.8% των προσπάθειων του προέρχονταν απο την jump-shooting ικανότητα του. Δυστυχώς όμως για εκείνον δεν είναι ο πιο ικανός shot creator μιας και ο κύριος όγκος των εκτελέσεων του -το 74.1% στην πραγματικότητα- προέρχονται από ασίστ συμπαίκτη του. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως roller καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Roy Williams τον αξιοποιούσε ως σκρίνερ στην επίθεση του, αν και μεταξύ μας, εικάζω πως στην Ευρώπη ίσως τον δούμε περισσότερο σε Pick & Pop καταστάσεις. Ταυτόχρονα, είναι ένας underrated πασέρ με εκπληκτικό court vision για παίκτη του ύψους του. Διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι από το high post και είναι κάτι που  μόνο ανά διαστήματα έχει δείξει ως τώρα, μιας και δεν έχει βρεθεί η ομάδα να αξιοποιήσει σε βάθος αυτό το ταλέντο του καθώς οι πάσες του έχουν την ίδια πιθανότητα να καταλήξουν σε χέρια συμπαίκτη ή σε αντιπάλου (ακριβώς 1 ασίστ/λάθος). Επιπλέον, είναι ένας καλός, fundamental rebounder, δίχως να τον κάνει απαραίτητα δυνατό σε αυτό το κομμάτι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί.  

Εκεί όμως που εγείρονται ερωτηματικά είναι για την αμυντική συνέπεια του  Power Forward από την Βόρεια Καρολίνα και για την έλλειψη αθλητικότητας. Για το τελευταίο, σαν παίκτης της κατασκευής του, δεν μπορεί να κάνει και πάρα πολλά για να βοηθήσει τον εαυτό του. Στην άμυνα όμως, υπάρχουν δύο όψεις στο ίδιο νόμισμα. Η μία λέει πως είναι αργός σε close out καταστάσεις και στα αμυντικά rotations ενώ φυσιολογικό είναι να δυσκολεύεται να ματσάρει με πιο δυνατούς και εκρηκτικούς παίκτες από αυτόν. Η άλλη όμως λέει πως καλύπτει όλα αυτά με σωστό timing στο μπλοκ, χάρη στην οξυδέρκεια του παιχνιδιού του που μεταφράζεται και στην αμυντική πλευρά του παρκέ, το ίδιο καλά. Πιστεύω πως η βελτίωση του σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού είναι αυτή που θα τον βοηθήσει να βρεθεί το κατάλληλο περιβάλλον που λέμε στην εισαγωγή. 

Όσον αφορά την καθιερωμένη σύγκριση που επιχειρείται στον επίλογο κάθε παρουσίασης, νομίζω θα τον έλεγα κάτι κοντά στον Nicolo Melli των New Orleans Pelicans. Ο Ιταλός PF/C είναι ένας εξαιρετικά fundamental παίκτης με all-around επιθετικό πακέτο όπως ο Luke Maye αλλά χρειάστηκε να βρει τον σωστό προπονητή (Andrea Trinchieri) για να τον βοηθήσει να βρει το μονοπάτι της καριέρας του. Παίρνω από τώρα το ρίσκο να πω πως θα μου άρεσε η προοπτική του Luke Maye στα χέρια του Ιταλού mastermind στο Μόναχο μιας και βλέπω αρκετά κοινά στις περιπτώσεις των δύο παικτών όσον αφορά τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα τους. 

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Σεζόν (Ομάδα)ΠαιχνίδιαΛεπτάΠόντοιΡιμπάουντ (Επιθετικά)ΑσίστΛάθηFG%3P%FT%
2019-20 (Wisconsin Herd - NBA G League)3423.110.67.3 (1.9)1.71.742.6%35.4%92.1% (35/38)

ημερομηνία αναφοράς: 23/10/2020

Σαν Σήμερα