Παρακαλώ περιμένετε...

D.J. Hogg

G-League
ΝΑΙ
03/09/1996
Small forward
206cm

Ο D.J. Hogg είναι ένας παίκτης με δύο αναγνώσεις, την θετική και την αρνητική. Η θετική λέει πως είναι ένας σπεσιαλίστας που θα μπορούσε να βρει συμβόλαιο οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου και του NBA, και είναι ένας αρκετά underrated πάικτης που έχει κινηθεί κάτω από τα ραντάρ εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η αρνητική - η οποία μάλλον είναι και η επικρατέστερη- λέει πως έιναι ένας μονοδιάστατος παίκτης ο οποίος δεν έχει καταφέρει να κάνει το μεγάλο μπαμ ακόμα στην καριέρα του.

Τι είναι τέλος πάντων αυτό το θετικό στοιχείο του D.J. Hogg; Μα φυσικά, το μακρινό περιφερειακό του σουτ. Ο άλλοτε παίκτης του Texas A&M έχει γλυκό καρπό, γρήγορη εκτέλεση και βλέποντας τον κόσμο από τα 206 εκατοστά, έχει υψηλό σημείο απελευθέρωσης που δύσκολα μπορεί να βρει παίκτη να τον αναχαιτήσει. Ταυτόχρονα, κινείται εξαιρετικά μακριά από την μπάλα, βγαίνει εύκολα πίσω από κάποιο flare screen ενώ είναι εξαιρετικός και σε catch & shoot καταστάσεις. Γενικά, είναι ένας παίκτης που το σουτ του βγαίνει αβασάνιστο, κάτι σαν δεύτερη φύση του και σου δίνει την αίσθηση πως κάθε τρίποντο που επιχειρεί, θα καταλήξει στον στόχο. Δύσκολα δημιουργεί όμως το δικό του σουτ (μόλις 1/4 των προσπαθειών του είναι δίχως ασίστ από κάποιον συμπαίκτη του ενώ είχε μόλις 11 pull up προσπάθειες) και κυρίως χρησιμοποιείται ως μια above the break απειλή (δηλαδή όχι από τις γωνίες) σε κάτι παραπάνω από 8 στις 10 φορές που εκτελεί από την περιφέρεια.

Πέρα από αυτό, έχει κάποια επιπλέον χρησιμότητα πέραν του σουτ; Ναι αλλά δεν είναι τα δυνατά του στοιχεία που μπορούν να τον καταστήσουν full time χρήσιμο σε μία ομάδα. Και ποια είναι αυτά; Αυτά είναι η πάσα και η καλή προσωπική του άμυνα. Όσον αφορά το πρώτο, είναι γενικά ένας μη-εγωιστής παίκτης που θα μοιράσει την μπάλα στους συμπαίκτες του και θα πάρει αυτό που του δίνει η άμυνα. Δεν είναι ο playmaker αλλά ένας above average ball mover, δηλαδή ένας παίκτης που θα "κουβαλήσει" την μπάλα και θα βοηθήσει την ομαλή κυκλοφορία της. Από την άλλη πλευρά, στην άμυνα είναι θετικός team defender ο οποίος θα ακολουθήσει το concept της ομάδας. Μακριά όμως από την μπάλα, χάνει πολλά σε αξία και για αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας 3&D αμυντικός. O αδύναμος κορμός του είναι μεγάλο ζήτημα (97.5 κιλά) ενώ η πνευματική του οξυδέρκεια στο αμυντικό μισό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο το οποίο βάζει ένα limit στις δυνατότητες του και περιορίζει την χρηστικότητα του. 

Πέρα από αυτά, μια άλλη οφθαλμοφανή αδυναμία στο παιχνίδι του είναι η ανικανότητα του να τελειώσει συστηματικά στην restricted area με την έλλειψη ταχύτητας να είναι ένα άλλο ζητούμενο. Πράγματι, λιγότερο από το 1/3 των προσπαθειών του είναι εκτελεσμένες από αυτό το σημείο ενώ πέρσι εκτέλεσε μόλις 5 (!!) σουτ μέσης απόστασης. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ταχύτητας συνδυάζεται με αυτό το χαρακτηριστικό μιας και δυσκολεύεται να τελειώσει στον συνωστισμό. Δεν πρόκειται εύκολα να βρει παίκτη που μπορεί να "κερδίσει" με την ντρίπλα του και νομίζω επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα του στην close out επίθεση. Κάτι τέτοιο φαίνονταν ήδη από τις μέρες του στο κολεγιακό επίπεδο και δυστυχώς για αυτόν είναι από τα στοιχεία που μεταφράζονται στο επαγγελματικό επίπεδο. Δεν απορροφά εύκολα φάουλ (2.8 κερδισμένα φάουλ ανά 40') και για αυτό οι προσπάθειες του από την γραμμή της φιλανθρωπίας είναι μετρημένες. 

Αν ήθελα να βάλω μια σύγκριση στο αγωνιστικό προφίλ του D.J. Hogg, αυτό θα ήταν ο Alec Peters της Baskonia. Ένας καλός σουτέρ σε στατιτικές καταστάσεις (αν και ο παίκτης των Βάσκων είναι πιο δυνατός) που θα "ανοίξει" το γήπεδο για τους συμπαίκτες του και θα δώσει λύσεις χάρη στο εξαιρετικό μακρινό του σουτ. Πριν από 10 χρόνια, θα μπορούσε εύκολα να ήταν παίκτης στο NBA, δεδομένου της εξειδίκευσης του σε έναν τομέα αλλά με το παιχνίδι να μετασχηματίζεται και να επιζητά παίκτες τριπλής απειλής (δηλαδή παίκτες να έχουν ικανότητα στην πάσα, τρίπλα και σουτ) με switch ability, δύσκολα πλέον μακροημερεύουν οι one-way παίκτες

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Σεζόν (Ομάδα)ΠαιχνίδιαΛεπτάΠόντοιΑσίστFG%3P%FT%
2018-19 (Delaware Blue Coats - NBA G League)4324.210.61.441.6%36.6%90.2% (37.41)
2019-20 (Wisconsin Herd - NBA G League)4225.4111.448.9%40.1%84.5% (49/58)

Ημερομηνία αναφοράς: 23/10/2020

Σαν Σήμερα

17/06/1976

1959: Γεννιέται ο "Μάτζικ" του ελληνικού μπάσκετ, Νικος Σταυρόπουλος, που τον είδαμε να αγωνίζεται κυρίως με την φανέλα του ΠΑΟΚ.