Παρακαλώ περιμένετε...

ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ( ROBINSON DAVID)

HALL OF FAME / ΝΒΑ και κόσμος
ΟΧΙ
06/08/1965
Center
216cm

Γεννηθηκε στις 6 Αυγούστου του 1965. Έχει ύψος 2,16 και αγωνιζόταν στην θέση του Center. Τα κολλεγιακά του χρόνια τα πέρασε αγωνιζόμενος στο κολλεγιο του ναυτικου (Navy 1983-87) όπου η λέξη ξεχώριζε είναι μάλλον λίγο για να περιγράψει την επίδρασή του. Στην τελευταία του χρονιά σε αυτό θα αναδειχθεί καλύτερος αμυντικός της περιφέρειάς του, καλύτερος παίκτης του NCAA και θα μετρήσει 28 πόντους, 12 ριμπάουντ, 4,5 κοψίματα και σχεδόν 60% ευστοχία. Φυσικό επακόλουθο ήταν η επιλογή του από τους Spurs στο νούμερο 1 του draft του 1987. Ένα ακόμη επακόλουθο των κολλεγιακών του χρόνων ήταν και το προσωνύμιο «Ο Ναύαρχος».

 

Στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ φόρεσε μόνο μία φανέλα, αυτή των Σπιρουνιών (1989-2003). Παρόλο που έμεινε δύο χρόνια παρπάνω στην ναυτική ακαδημία μετά το ντραφτ και δεν είχε υπογράψει αρχικά συμβόλαιο με τους Spurs, γεγονός που του έδινε την δυνατότητα να ξαναμπει στο ντραφτ, ο David φάνηκε πιστός στην ομάδα που αρχικά τον επέλεξε. Και φάνηκε πιστός για όλο το υπόλοιπο της τεράστιας καριέρας του. Με σώμα βγαλμένο από τα όνειρα του κάθε προπονητή, ήταν ικανός να κάνει ασκήσεις ενόργανης γυμναστικής και η ευλυγισία του ήταν πολύ πάνω του μετρίου. Το δε τρέξιμό του πολλές φορές θύμιζε βραχύσωμο γκαρντ. Και όλα αυτά με ύψος πάνω από 2,15. Όσοι έχουν ακολυθήσει την καριέρα του απο κοντά μιλάνε για έναν άνθρωπο που αν δεν ήταν τόσο πολυτάλαντος και ικανός με ότι καταπιανόταν, ισως να γινοταν ο κορυφαίος όλων των εποχών. Αλλά για τον πολύπλευρο Ντέιβιντ, το μπάσκετ δεν ήταν η μοναδική του μεγάλη αγάπη. Παρόλα αυτά το υπηρέτησε πιστά. Στα 14 χρόνια καριέρας του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ μέτρησε 2 πρωταθλήματα (1999,2003), 1 βραβειο MVP, 1 πρώτη θέση στους σκόρερ (1994), στα ριμπάουντ (1991), αλλά και στα κοψίματα (1991), 10 All Star και συνολικά πάνω από 20,000 πόντους και 10,000 ριμπάουντ. Οι πρωτιές σε διαφορετικές κατηγορίες ειναι αυτές που φανερώνουν την προσφορά του σε πολλές κατηγορίες του παχνιδιοου, και αυτό επιβεβαιώθηκε και όταν κατάφερε να γίνει ένας από τους ελάχιστους αθλητές που έχει πετύχει quadruple double. Αποσύρθηκε το 2003 μετά το δεύτερο δαχτυλίδι του και η φανέλα με το νούμερο 50 έχει αποσυρθεί προς τιμήν του απο τους Spurs.

 

Η προσφορά του όμως στο μπάσκετ των ΗΠΑ δεν έγκειται μόνο στην παρουσία του με την φανέλα των Τεξανών, αφού υπήρξε ένας από τους πιο πιστούς στρατιώτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ της χώρας του. Χρόνια πριν την συμμετοχή του στην Dream Team αλλά και στην Dream Team 2 ,και τα χρυσά μετάλλια με αυτές το 1992 και το 1996, ο David Robinson ειχε οδηγήσει την εθνικη ομάδα των ΗΠΑ στην κατάκτηση του χρυσού στο παγκόσμιο του 1986 αλλά και του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς το 1988.

 

Σε μία εποχή που οι ψηλοί στο άθλημα κυριαρχούσαν, ο Ναύαρχος ήταν κάθε βράδυ εκεί, να αντιμετωπίζει τα θηρία της εποχής του με μία απαράμιλη ηρεμία, σταθερότητα αλλά και με χαμόγελο. Δεν είναι ο κορυφαίος παίκτης, ούτε καν ο κορυφαίος ψηλός όπως των εποχών, αλλά όποιος έχει δει μπάσκετ στα 90ς δεν μπορεί έστω και λίγο να μην νοσταλγήσει ένα τεράστιο μυώδες κορμι να κλέβει την μπάλα και να τρέχει στον αιφνιδιασμό σαν γαζέλα. Τον μεγάλο David Robinson.

Σαν Σήμερα

29/03/1945

1945: Γεννιέται ο Walt Frazier. O επονωμαζόμενος και Clyde the Glyde. Ένας από τους καλύτερους guard όλων των εποχών, που οδήγησε τους Knicks στα δύο μοναδικά μέχρι σήμερα πρωταθλήματά τους στις αρχες της δεκαετίας του 70'.