Παρακαλώ περιμένετε...

ΡΑΜΠΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ( KURT RAMBIS)

HALL OF FAME
ΟΧΙ
Power forward
203cm

Κερτ Ράμπις, ή Κυριάκος Ραμπίδης εάν το προτιμάτε έτσι. Ο Ελληνοαμερικανός παίκτης που πέρασε από την ΑΕΚ και έγινε ο δεύτερος Ελληνικής καταγωγής παίκτης που έχει παίξει στο ΝΒΑ, και μάλιστα ο δεύτερος που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα σε αυτό (τον πρόλαβε και στα στα δύο ο Λουδοβίκος “Λου” Τσιορόπουλος το μακρινό 1959). Παίκτης με μεγάλη ιστορία τόσο για να έρθει στην “βασίλισσα” όσο και μετά. 

Γεννημένος το 1958 στις 25 Φεβρουαρίου (Ιχθείς), αποφοίτησε από το κολλέγιο της Σάντα Κλάρα, όπου φορούσε το νούμερο 34 το οποίο και αποσύρθηκε.Τη τελευταία του χρονιά κέρδισε το βραβείο του καλύτερου senior της δυτικής περιφέρειας. Όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά για τον νεαρό Κερτ, ώστε να του εξασφαλίσουν την επίλογή στο draft του 1980, από τους Knicks στο νούμερο 58.

Ωστόσο αυτήν την πρώτη του χρονιά μετά το draft οι Knicks επέλεξαν να μην τον έχουν στο ρόστερ τους και ο Ράμπις αναζήτησε στην Ευρώπη μια ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του. Η ομάδα αυτή δεν άργησε να βρεθεί και δεν ήταν άλλη από την ΑΕΚ. Μόνο που υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα. Το 1980 δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή ξένων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και τι μ' αυτό? Εκείνη την εποχή η λύση σε τέτοιο είδους προβλήματα είχε δοθεί προ πολλού με την μόδα των ελληνοαμερικανών που είχε ξεκινήσει ο Ολυμπιακός το 1972 και συνέχισαν οι άλλες ομάδες. Σε μία νύχτα μέσα ο Κερτ Ράμπις θα γίνει Κυριάκος Ραμπίδης με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ένας παίκτης από την Βασιλεύουσα στην “Βασίλισσα”. Θα είναι πρωταγωνιστής της ΑΕΚ εκείνη την σεζόν και θα την οδηγήσει στην κατάκτηση του κυπέλλου το 1981. Η χαρά μας όμως δεν θα κρατήσει για πολύ αφού την αμέσως επόμενη χρονιά ο Ράμπις θα επιστρέψει στην Αμερική και το ΝΒΑ.

Στο ΝΒΑ θα καταφέρει στην καριέρα του να κατακτήσει 4 πρωταθλήματα με τους Λείκερς (1982,1985,1987,1988) στους οποίος πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της αθλητικής του καριέρας. Εκτός από τους λιμνανθρώπους αγωνίστηκε σε ΧόρνετςΣανς και Κινγκς. Μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας ακολουθεί προπονητική καριέρα στην οποία μάλιστα έχει υπάρξει και head coach στο ΝΒΑ, κυρίως με τους Minessota Timberwolves την περίοδο 2009-2011, ενώ έχει υπάρξει βοηθός σε αρκετές ακόμη ομάδες.

Παρόλο του πέρασμά του από την Ελλάδα ήταν σύντομο, είναι από τους παίκτες που ακόμη θυμούνται οι παλίοι και καλό είναι να μαθαίνουν οι νεότεροι. Δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ μέχρι την εθνική Ελλάδος όπως άλλοι παίκτες με παρόμοια ιστορία ( David Nelson- Στεργάκος).

Σαν Σήμερα

20/04/1986

1986: Στην καλύτερή του παράσταση σε playoff , o Michael Jordan θα σημειώσει 63 πόντους, όμως οι Bulls θα ηττηθούν από τους Celtics με 135-131 μετά από 2 παρατάσεις.