Παρακαλώ περιμένετε...

ΠΑΟΚ 1990-94

HALL OF FAME / Ελληνικό πρωτάθλημα - Έλληνες
1926
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΕΛΑΘΡΟ (ΠΑΛΕ)
ΜΑΥΡΟ-ΑΣΠΡΟ
ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ, ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΣΑΚΟΤΑ, ΣΟΥΛΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Η δεκαετία του 80ς άνηκε ξεκάθαρα στον Άρη. Ήταν άλλωστε και αυτή που του έδωσε το προσωνύμιο του “Αυτοκράτωρα” (εκ στόματος Μάκη Δενδρινού). Με το ξεκίνημα της καθοδικής πορείας όμως του Άρη, πολλοί ήταν οι μνηστήρες που εποφθαλμιούσαν την θέση του. Και ο ΠΑΟΚ φάνηκε από την αρχή να ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτόυς.

 

Η σεζόν του 1990 ξεκίνησε με την μεταγραφή τον πάγκο του Γιουγκοσλάβου προπονητή Ντράγκαν Σάκοτα. Εκεί θα βρει ήδη μία ομάδα με μεγάλους παίκτες όπως ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο Τζον Κόρφας, ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Νίκος Σταυρόπουλος. Σε αυτούς θα προσθεσει τον κάτοχο του τίτλου πρωταθλητριών, τον Κεν Μπάρλοου, και θα ξεκινήσει να χτιζει την μαγιά μιάς ομάδας έτοιμης να πρωταγωνιστήσει. Δίπλα τους βέβαια και οι μικροί της ομάδας, όπως ο Νίκος Μπουντούρης και ο Αχχιλέας Μαματζιόλας αλλά και οι ρολίστες Παπαχρόνης, Μακαράς και ο Μέμος Ιωάννου. Η ομάδα θα κάνει μία πολύ καλή σεζόν θα φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου του κυπέλλου Κυπελλούχων στην Γενεύη, με μπροστάρηδες τον Μπάνε και τον Μπάρλοου, ενώ θα είναι για ακόμη μία χρονιά στον τελικό του πρωταθλήματος. Ωστόσο η ώρα της αποκαθήλωσης του Άρη δεν έχει έρθει ακόμη, και ο ΠΑΟΚ θα χάσει, αυτοκτονικά, το 5ο και το 6ο παιχνίδι της σειράς για να περιμένει ακόμη μία χρονιά για να βρεθεί στον θρόνο. Οι τελικοί του 1991 ήταν από τους καλύτερους και τους πιο ιστορικούς που θυμόμαστε στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας της Ελλάδας.

 

Το καλοκαίρι του 1991, ο Ντράγκαν θα φύγει και στην θέση του θα έρθει ένας άλλος προπονητής της Γιουγκοσλαβικής σχολής. Ένα προπονητής που ήταν μία σχολή μόνος του. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μαζί του έρχεται κατευεθείαν από τον Άρη ο Νίκος Φιλίππου. Και η ομάδα είναι έτοιμη να κάνει το μπαμ. Ακολουθεί μία πολύ καλή πορεία σε Ευρώπη και Ελλάδα με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να κάνει φοβερά πράγματα έχοντας σταθερά πάνω από 25 πόντους ανά αγώνα. Η ομάδα θα φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλου Κυπελλούχων για δεύτερη συνεχόμενη φορά (και τρίτη στον ημιτελικό) και θα είναι πολύ κοντά στο να κατακτήσει τον τιτλο, ωστόσο ένα μεγάλο λάθος του Παναγιώτη Φασούλα μετά από ένα ριμπάουντ, θα δώσει τον τίτλο στην Ρεάλ Μαδρίτης, μία ομάδα που στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο εκπληκτικό δίδυμο ξένων που είχε τότε, τους Brown και Simpson. Έτσι πήγε χαμένο το τρίποντο από τα 8 μέτρα του Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Το σοκ θα είναι μεγάλο, ωστόσο καιρός για δάκρυα υπάρχει μόνο εκείνη την ημέρα. Η ομάδα θα ανασυνταχθεί και στο τέλος της σεζόν θα βρεθεί να σηκώνει στον αέρα το τρόπαιο του Πρωταθλητής Ελλάδας. Το τελευταίο της ομάδας, το τελευταίο εκτός Αθήνας, και το τελευταίο πριν την δυναστεία Ολυμπιακού-Παναθηναικού. Ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη άλλωστε έρχεται φορτσάτος για να διεκδικήσει τα σκπήπτρα.

 

Όμως και ο ΠΑΟΚ δεν θα αφήσει τον αγώνα για την καλύτερη ελληνική ομάδα εύκολα. Το καλοκαίρι του 1992, θα φέρει τον Cliff Levingston, πρωταθλητή με τους Chicago Bulls, για να συνθέσει με τον Ken Barlow ένα από τα καλύτερα δίδυμα ξένων στην ιστορία της Α1. Μαζί με Κόρφα, Μπάνε και Φασούλα ο ΠΑΟΚ θεωρείται μία από τις καλύτερες – αν όχι η καλύτερη- ομάδα στην Ευρώπη. Και αυτό φαίνεται σε όλη την Ευρωπαική του πορεία. Πριν το final four της Αθήνας, η ομάδα του ΠΑΟΚ φαντάζει το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Το ΣΕΦ είναι κατάμεστο από τους φιλάθλους της ελληνικής ομάδας, ωστόσο η σκληρή παρέα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και του Γιούρι Ζντοβτς έχει αντίθετη άποψη. Όπως φυσικά και ο Τόνι Κούκοτς που θα αποκλείσει τον ΠΑΟΚ από τον τελικό. Έναν τελικό που φυσικά θα κερδίσει η Λιμόζ, στην γνωστή “μέρα που πέθανε το μπάσκετ”. Ο ΠΑΟΚ σοκαρισμενος από την απώλεια του τίτλου, που τον περίμενε χρόνια , θα μπει στα play off του ελληνικού πρωταθλήματος όντας πρώτος. Ωστόσο μετά την επικράτησή του επί του Ηρακλή στα προημιτελικά, θα αποκλειστεί σχετικά εύκολα από τον Ολυμπιακό, που είχε βγει τέταρτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Αργότερα η ομάδα του Πειραιά θα σηκώσει το πρωτάθλημα, ξεκινώντας μία μικρή δυναστεία.

 

Η σεζόν 1993-94 θα ξεκινήσει με λιγότερη αισιοδοξία μάλλον αφού το δίδυμο Μπάρλοου-Λέβινγκστον θα φύγει, ωστόσο στην θέση τους θα έρθει ο Ζόραν Σάβιτς και ο Γουόλτερ Μπέρι. Δεν το λες και άσχημη αντικατάσταση. Ενώ δίπλα σε αυτούς πλέον μπαίνει ο Νάσος Γαλακτερός, μετά από μία πολυτάραχη μεταγραφή αλλά και ο μικρός Γιώργος Μπαλογιάννης. Η ομάδα πηγαίνει καλά σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, ωστόσο ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποχωρεί τον Ιανουάριο λόγω διαφωνιών με την διοίκηση αφήνωντας στο πόδι του τον μέχρι πρότινος βοηθό του, Σούλη Μαρκόπουλο. Στο τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος η ομάδα είναι δεύτερη σε ισοβαθμία με τον πρώτο Ολυμπιακό, ενώ στο κύπελλο Κόρατς όπου αγωνιζόταν (αφού την προηγούμενη χρονιά εν τέλει βγήκε τρίτος) θα φτάσει μέχρι τον διπλο τελικό με την ομάδα της Τεργάστης. Μία ομάδα με παίκτης όπως ο Νάντο Τζεντίλε, ο Ντέγιαν Μποντίρογκα και ο Γκρεγκ Φούτσκα που έπαιζε πραγματικά πολύ καλό μπάσκετ. Ωστόσο και στα δύο παιχνίδια ο ΠΑΟΚ θα είναι καλύτερος, θα κερδίσει εύκολα και έτσι θα κατακτήσει τον δεύτερο Ευρωπαικό του τίτλο. Πρωταγωνιστές φυσικά αυτούς του τίτλου οι Μπάνε Πρέλεβιτς και Γούλτερ Μπέρι. Στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, θα είναι σοβαροί και θα φτάσουν μέχρι τον τελικό αποκλείωντας κατά σειρά τους Άρη και Παναθηναικό. Στην τελική σειρά με τον Ολυμπιακό, τα 4 πρώτα παιχνίδια θα πάνε με την έδρα, οπότε η σειρά θα φτάσει στο 5ο παιχνίδι στο ΣΕΦ. Εκεί σε ένα κλειστό παιχνίδι, εν τέλει ο Ολυμπιακός θα κερδίσει με 70-65, δίνοντας έτσι τέλος στις βλέψεις του ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα. Ήδη έχει αρχίσει να ανεβαίνει ο Παναθηναικός ως δεύτερη δυναμη του Ελληνικού μπάσκετ, στοχεύοντας προς την δικιά του δυναστεία που θα αρχίσει στα τέλη της δεκαετίας του 90. Και έτσι θα τελειώσει και η χρυσή περίοδος της ομάδας του ΠΑΟΚ, μίας ομάδας που κατάκτησε Πρωταθλήμα, αλλά και δύο Ευρωπαικούς τίτλος, και έφτασε μέχρι το σημειο να θεωρείται η καλυτερη ομάδα της Ευρώπης.

Νέα

Δεν βρέθηκαν νέα για την επιλεγμένη ομάδα.

Σαν Σήμερα

13/12/1938

1938: Γεννιέται ο Gus Johnson. Ένας ιδιαίτερα αθλητικός παίκτης με καριέρα τόσο στο ΑΒΑ όσο και στο ΝΒΑ. Συνολικά στο παλμαρέ του έχει 5 συμμετοχές σε All Star Game, ενώ από το 2010 είναι μέλος του Hall of Fame.