Παρακαλώ περιμένετε...

ΝΕΙΣΜΙΘ ΤΖΕΙΜΣ ( NAISMITH JAMES)

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ/ΛΟΙΠΟΙ / HALL OF FAME
BB TEAM

Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1861. Παιδί αγροτικής οικογένειας περνούσε τον ελεύθερό του χρόνο παίζοντας τα παιχνίδια της εποχής όπως το κρυφτό αλλά και ένα παιχνίδι το οποίο ονομαζόταν «Η πάπια στον βράχο». Ακολούθησε βασικές σπουδές φυσικής αγωγής και το 1890 βρέθηκε στο κολλέγιο της YMCA του Springfield. Εκεί, δεδομένων των τότε συνθηκών του ζητήθηκε από τον υπεύθυνό του να δημιουργήσει μέσα σε 14 μέρες ένα παιχνίδι το οποίο θα παιζόταν σε κλειστό χώρο και θα ήταν ασφαλές για τους αθλητές του.

 

Ο καθηγητής αναλύοντας τα δημοφιλή παιχνίδια της εποχής κατέληξε τα συμπεράσματα τα οποία δημιούργησαν το νέο άθλημα στο μυαλό του. Το καινούργιο παιχνίδια θα είχε μία μαλακή μπάλα (όπως το ποδόσφαιρο), θα είχε μετακίνηση μόνο χωρίς την μπάλα (γιατί τα τάκλιν γινοντουσαν μόνο με την μπάλα στα πόδια των παικτών, άρα η μετακίνηση χωρίς την μπάλα ήταν πιο ασφαλής) και θα είχε έναν στόχο για να είναι ενδιαφέρον. Ο στόχος αυτός αποφασίστηκε να είναι το καλάθι, το οποίο τοποθετήθηκε πάνω από τα κεφάλια των παικτών στα 3,05 μέτρα και αποτέλεσε τον στόχο του νέου αθλήματος που ονομάστηκε μπάσκετ.

 

Τον Ιανουάριο του 1891, θα καταγράψει τους πρώτους 13 κανόνες του αθλήματος και τα πράγματα θα πάρουν την σειρά τους. Το 1898 θα αναλάβει χρέη καθηγητή φυσικής αγωγής αλλά και υπευθύνου των αντίστιχων προγραμμάτων στο πανεπιστήμιο του Κάνσας. Στο κολλέγιό του θα εκτελέσει και χρέη προπονητή της ομάδας μπάσκετ για 9 χρόνια (1898-1907), και θα γίνει έτσι ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του κολλεγίου και ο μοναδικός με αρνητικό ρεκόρ (55-60). Όπως ο ίδιος υποστήριζε «το μπάσκετ δεν πρέπει να κοουτσάρεται αλλά απλά να παίζεται.» Ευτυχώς για την ανάπτυξη της προπονητικής πολλοί από τους παίκτες του είχαν διαφορετική γνώμη, με πρώτο και κύριο τον Forrest “Phog” Allen, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας της προπονητικής του μπάσκετ».

Με το άθλημα να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, συνέχισε για όλο το υπόλοιπο της ζωής του να μιλάει γι αυτό αλλά και να προσπαθεί να βοηθήσει στην ανάπτυξή του. Πέθανε στις 28 Νοεμβρίου του 1939 σε ηλικία 78 ετών. Προφανώς δεν είναι μέλος του μπασκετικού Hall of Fame αλλά είναι ο ίδιος το Hall of Fame, καθώς η μέγιστη παγκόσμια μπασκετική τιμή φέρει το όνομά του.

 

 

Αλλα κείμενα για τον James Naismith στο basketbook.gr:

Η ΠΑΠΙΑ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ

PUT THE BALL IN THE BASKET

ΟΙ 13 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

 

Σαν Σήμερα

26/04/1963

1963: Γεννιέται ο Bill Wennington. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Καναδό γίγαντα, αλλά τα δάχτυλα του έχουν δαχτυλίδια!!!