Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΠΑΙΑΣ ΛΕΝ (BIAS LEN)

HALL OF FAME / ΝΒΑ και κόσμος
ΟΧΙ
18/11/1986
Small forward
206cm

Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1963. Είχε ύψος 2,06 και αγωνιζόταν στην θέση του Small Forward. 

Στα σχολικά του χρόνια αγωνίστηκε στο high school του Northwester(-1982). της περιοχής του Maryland όπου είχε γεννηθεί To 1982 θα βρεθεί στο τοπικό κολλέγιο του Maryland (1982-86) αν και είχε προτάσεις από όλη την χωρα. Ο Len Bias ήταν πάντα ένα είδος τοπικού ήρωα στο basket, πολύ αγαπητός και πολύ δημοφιλής. Την πρώτη του χρονιά στο κολλέγιο χαρακτηριζόταν ως “ακατέργαστο διαμάντι αλλά πολύ άγουρος ακόμη μπασκετίκα”. Και αυτό γιατί τα αθλητικα του προσόντα πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Από την δεύτερη χρονιά και μετά όμως τόσο ο χρόνος συμμετοχής του αλλά και τα νούμερά του θα εκτοξευθούν. Οι διακρίσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη και θα βγει για δύο συνεχόμενες χρονιές καλύτερος παίκτης της Atlantinc Conferance, ενώ θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο του κολλεγιακού πρωταθλήματος. Την τελευταία του χρονιά θα μετρήσει πάνω από 23 πόντους ανά αγώνα με πάνω από 55% ποσοστό ευστοχίας, σε μία εποχή που δεν υπήρχε τρίποντο

Οι άνθρωποι που τον ήξεραν έλεγαν ότι παιρνούσε ατελείωτες ώρες στο γυναστήριοα αλλά και σε ανοιχτά γήπεδα προσπαθώντας να βελτιώσει τον χειρισμό του αλλά και το σουτ του. Επιλέχτηκε στο draft του 1986 από τους Boston Celtics στο νούμερο 2 του draft στις 17 Ιουνίου του 1986 πίσω μόνο από τον Brad Daugherty των Cleveland Cavaliers. Δύο μέρες αργότερα όμως θα βρεθεί νεκρός με την επίσημη αιτιολογία να είναι υπερβολική δόση κοκαίνης η οποία προκάλεσε καρδιακή αρρυθμία και έτσι επέφερε τον θάνατό του. Μαρτυρίες των συμμαθητών του λένε ότι ο ίδιος δήλωνε πως ποτέ δεν θα δοκιμάσει ναρκωτικά στην ζωή του, ωστόσο η επίσημη θέση μέχρι και σήμερα είναι αυτή. 

Έκανε έτσι την αρχή για ένα καταρραμένο draft, το οποίο πάντως έδωσε πολύ μπάσκετ στην χώρα μας αφού από την πρώτη 20άδα μόνο ήρθαν στην χώρα μας 5 παίκτες (με πρώτο και καλύτερο τον Ρόι Τάρπλει). Πολλοί δημοσιογράφοι της εποχής θεωρήσαν ότι ο Bias είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που δεν έπαιξε ποτέ μπάσκετ στο ΝΒΑ ενώ ο Μάικ Σιζέφσκι έχει δηλώσει πως “Δύο παίκτες έχω δει στην καριέρα μου στα κολεγιακά να είναι ένα επίπεδο πάνω από όλους τους άλλους. Τον Michael Jordan και τον Len Bias. Απεβίωσε στις 19 Ιουνίου του 1986.

Σαν Σήμερα

19/05/1928

1928: Γεννιέται στην Νέα Υόρκη ο Dolph Sayes, ο 12 φορές MVP, πρωταθλητής με τους Syracuse Nations το 1955 αλλά και ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ σύμφωνα με ψηφοφορία του 1996 για τα 50 χρόνια της λίγκας.