Παρακαλώ περιμένετε...

ΑΙΖΟ ΤΟΜ (IZZO TOM)

HALL OF FAME / ΝΒΑ και κόσμος
30/01/1955

Γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1955 στο Michigan. Μεγάλωσε και αγωνίστηκε στο τοπικό κολλέγιο από το οποίο αποφοίτησε το 1977. 

Στην νεαρή ηλικία των 22 ετών, ο θρύλος του κολλεγιακού μπάσκετ, αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Έτσι θα ξεκινήσει να προπονεί την ομάδα του Ishpeming HS (1977-79) , ένα High School της περιοχής του Michigan. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως σε όλη την καριέρα του δεν έφυγε ποτέ να εργασΤεί μακρυά από την πολιτεία που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αφήνοντας πίσω τα πρωταθλήματα του high school θα βρεθεί στο κολλέγιο του Northern Michigan (1979-1983) ενώ το 1983, μόλις στα 28 του θα βρεθεί στο προπονητικό τιμ του Michigan State (1983-σήμερα) και από τότε δεν θα φύγει ποτέ. Τα πρώτα 12 χρόνια υπήρξε ως βοηθός προπονητή του Jud Heathcote, ο οποίος ουσιαστικά τον έχρισε διάδοχό του όταν αποχώρησε από την προπονητική και το κολλέγιο το 1995. Τα πρώτα του χρόνια στην ομάδα θα παρουσιαστεί μουδιασμένος αφού οι ομάδες του θα είναι μεν αξιόμαχες αλλά δεν θα καταφέρουν να προκριθούν στο τελικό τουρνουά του NCAA. 

Η τρίτη χρονιά όμως θα είναι διαφορετική, η ομάδα θα βρεθεί με ρεκόρ 13-3 και θα ξεκινήσει ετσι μία παράδοση με 20 συνεχόμενες παρουσίες στα τελικά του εθνικού κολλεγιακού πρωταθλήματος. Η ομάδα του βρίσκεται ολοένα σε ανοδική πορεία και τη σεζόν 1998-99 θα κατακτήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του τον τίτλο της Big Ten Conference δημιουργώντας έναν προάγγελο για αυτό που θα ακολουθούσε. Αστικός μύθος έχει γίνει όμως το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν (1999-2000), όταν στην πρώτη προπόνηση της ομάδας του δεν θα ασχοληθεί καθόλου με ασκήσεις εντός του παρκέ , αντίθετα θα βάλει του παίκτες στου σε όλης την προπόνηση να κόβουν διχτάκια (φήμες που λένε ότι σε αυτήν την προπόνηση συμμετείχε ως guest star o δικός μας Βαγγέλης Βουρτζούμης παραμένουν ακόμη και σήμερα ανεπιβεβαίωτες). Ο λόγος φυσικά που αυτή η ιστορία έχει γίνει τόσο γνωστή είναι το γεγονός ότι λίγους μήνες μετά οι Σπαρτιάτες κλήθηκαν να εφαρμόσουν αυτά που με μεγάλη προσπάθεια έμαθαν στη πρώτη τους προπόνηση, αφού για μια και μοναδική φορά ο Tom Izzo θα πάρει το κολλεγιακό πρωτάθλημα (2000).

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι ομάδα του θα βρεθεί συνεχόμενα για τα επόμενα 17 χρόνια στα τελικά, θα κατακτήσει άλλες 4 φορές τον τίτλο της Big Ten Conference, θα βρεθεί σε έναν ακόμη τελικό το 2009 ενώ θα έχει και το ρεκόρ παρουσιών σε final four στο διάστημα 1999-2010 με έξι παρουσίες. Τον Απρίλιο του 2016, ο θρυλικός προπονητής θα μπει στο Naysmith Hall of Fame, συμπληρώνοντας έτσι το τεράστιο παζλ με τις διακρίσεις του. Και μετά? Τελειώνουν αυτά που έχουμε να πούμε για τον Izzo εκεί? Φυσικά και όχι. Οι ιστορίες για αυτόν είναι άλλωστε πάρα πολλες. Από τα πιο γνωστά του κατορθώματα είναι ότι αρνήθηκε κατ' επανάληψιν το να βρεθεί ως πρώτος προπονητής στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, δηλωνοντας με μεγάλη σιγουριά πως θα είναι Spartan for Life. Το 2010 θα καταφέρει να μπει στη πεντάδα με τους πιο φωνακλάδες και θυμωμένους προπονητές σε όλο το κολλεγιακό ενώ αυτό μάλλον δεν είναι τίποτα μπροστά στα αυτά που βιώνουν οι παίκτες του στις προπονήσεις. Γνωστός για το πιεστικό στυλ παιχνιδιού του αλλά και προπόνησης, δηλώνει συνεχώς πως οι “ Οι παίκτες παίζουν, ενώ οι σκληροί παίκτες κερδίζουν” αλλά και ότι “ δεν είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις για το ποιός θα παίζει αλλά οι ίδιοι οι παίκτες με την παρουσία τους”. Μέρος αυτής της σκληρής προετοιμασίας είναι και η πολεμκή άσκηση για ριμπάουντ που αναφέραμε παραπάνω κατά τη διάρκεια της οποίας οι αθλητές φοράνε κράνη από Αμερικάνικό Ποδόσφαιρο.

Σε όλα αυτά τα χρόνια που είναι προπονητής στο Michgin State η λίστα με τους παίκτες που έχει προπονήσει μεταξύ άλλων είναι εντυπωσιακή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα όνοματα παικτών όπως οι Draymond Green, Jason Ricahrdson, Zach Randolph, Gary Haris, Matt Costello ενώ είτε ως πρώτος είτε ως δεύτερος προπονητής μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει προπονήσει και παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα αφου από το ιστορικό κολλέγιο έχει βγει ο Σκοτ Σκάιλςo Sam Vincent, o Kalin Lucas αλλά και ο Drew Naymick (ο ψηλός του Άρη την σεζόν 2014-15, ο οποίος έχει ψηφιστεί μάλιστα και μέσα στους 25 καλύτερους Σπαρτιάτες όλων των εποχών, ενώ πρώτος σε αυτήν την λίστα ήταν φυσικά ο Magic Johnson).

Σαν Σήμερα

27/04/1950

1950: Ο Red Auerbach αναλαμβάνει προπονητής στους Boston Celtics. Μερικά χρόνια και 9 πρωταθλήματα αργότερα θα αποσυρθεί απο την προπονητική για να αναλάβει GM της ομάδας των Κελτών.