Παρακαλώ περιμένετε...

O COUSY ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

  • 19/03/2019

Του Γιώργου Καρούλια

Μια cult φωτογραφία, για πολλούς λόγους. Αρχικά, μιλάμε για τη δεκαετία του 50, που δεν ετίθετο λόγος να μην υπάρχουν διαφημίσεις τσιγάρων. Δεύτερον, βλέπουμε τον πρώτο κορυφαίο PG στην ιστορία του παιχνιδιού, τον Bob Cousy να τα προτείνει. Το αστείο της υπόθεσης? Ο Bob Cousy ΔΕΝ κάπνιζε, σε αντίθεση με έτερους της εποχής, και απέσυρε τη διαφήμιση αργότερα.

 

Σύμφωνα με τον Charlie Pierce της Grantland, αρκετοί παλιοί παίκτες ήταν φουγάρα. Ο Dave DeBusschere των Knicks ήταν ένας από αυτούς, ο οποίος μετά από κάθε παιχνίδι κατέβαζε μια εξάδα μπύρες, "δίχως καν να βγάλει τα καπάκια από τα κουτάκια", ο John Havlicek συνήθιζε να τα φέρνει κρυφά στο γήπεδο (αν και ο θρυλικός δημοσιογράφος της Boston Globe, o Bob Ryan διαφωνεί), ο Jo Jo White, o Don Nelson και ο πιο μεγάλος γνωστός καπνιστής ήταν ο Tom Heinsohn.

Στην περίπτωση του Cousy, εκείνος διηγήθηκε το background, εξηγώντας γιατί έκανε τη διαφήμιση: " Όλοι μας ψάχναμε να κερδίσουμε ό,τι λεφτά μπορούσαμε εκείνες τις εποχές. Στις μέρες μας, ένας high-profile αθλητής για μία εθνική διαφήμιση θα πάρει εκατομμύρια, εγώ θα έπαιρνα χίλια δολλάρια. Τότε ήρθαν στην επιφάνεια τα τσιγάρα Kent. Δεν είχαμε τότε ατζέντηδες. Ένας τύπος με πήρε τηλέφωνο, του είπα 'εντάξει' και έκανα τη διαφήμιση. Τότε ήρθα στα συγκαλά μου. Βγήκε αυτή η διαφήμιση και είπα στον εαυτό μου ότι δεν είναι αυτό το image με το οποίο θα ήθελα να με συσχετίσουν. Έτσι επικοινώνησα με τον τύπο και του είπα τι ένιωθα. Του είπα ότι θα επιστρέψω τα χρήματα, αρκεί να δώσουμε τα χέρια κι ας το ξεχάσουμε. Φαντάζομαι είχαμε τότε καλή σχέση και η διαφήμιση αποσύρθηκε. Τότε ήμασταν παιδιά του ghetto, παλεύαμε να κερδίσουμε το όποιο παραπάνω δολλάριο μπορούσαμε. Όταν κάποιος σου προσέφερε χίλια δολλάρια για να ποζάρεις, το έκανες χωρίς δεύτερη σκέψη. Απλά τότε έκανα λάθος στην κρίση μου, δεν ήθελα να λέω σε παιδιά να καπνίσουν. Ακόμα και εκείνες τις εποχές, ξέραμε ότι να καπνίζεις δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Τέλος πάντων, ήταν η μόνη φορά στην καριέρα μου που επέστρεψα λεφτά."

 

Ερωτηθείς για το αν η μάρκα του ήταν η Kent, εκείνος σχεδόν φώναξε: "ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΑ. Ήμουν αντικαπνιστής για πολλά χρόνια, μέχρι που άρχισα να καπνίζω πούρα. Μία από τις πολλές κακές συνήθειες που κόλλησα από τον Red Auerbach. Πηγαίναμε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, οπότε για προστατευτώ από το καπνό του, άρχισα να τα κάνω εγώ. Αλλά δεν κάπνισα ποτέ μου τσιγάρα. Όταν ήμασταν παιδιά δεν είχαμε λεφτά, και τα τσιγάρα ήταν πανάκριβα. Μόνο μπύρες πίναμε, κι αυτή τη συνήθεια την αποκτήσαμε στο κολλέγιο".

 

Τέλος, είχε πει στον συμπαίκτη του, Tom Heinsohn ότι αν ήταν τόσο γρήγορος στο παρκέ όσο ήταν στη λήξη του ημιχρόνου, θα γινόταν ο κορυφαίος όλων. Με το που σφυρούσε η κόρνα έτρεχε ΣΙΦΟΥΝΑΣ στα αποδυτήρια να καπνίσει. Ο Red ήταν ήδη εκεί με το πούρο του, οπότε οι υπόλοιποι παίκτες άκουγαν τις οδηγίες του χωρίς να τον βλέπουν, με ένα σύννεφο καπνού να καλύπτει τα αποδυτήρια.

Σαν Σήμερα

23/07/1957

1957: Γεννιέται ο Νίκος Γκάλης, ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους παίκτες όλων των εποχών. Είναι η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής.