Παρακαλώ περιμένετε...

THE MAMBA MENTALITY

  • 05/10/2019

Μετάφραση του Γιώργου Καρούλια

"Στις 12 Νοεμβρίου 1996 ο Allen Iverson σκόραρε 35 πόντους στο Garden εναντίον των Knicks. Στις 12 Νοεμβρίου 1996 έπαιξα πέντε λεπτά και τελείωσα με δύο πόντους σε μια νίκη των Lakers στο Houston. Όταν μπήκα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου αργότερα εκείνη τη νύχτα και είδα την 35άρα στο SportsCenter, τα έχασα. Αναποδογύρισα το τραπέζι, πέταξα τις καρέκλες, έσπασα την TV. Νόμιζα ότι δούλευα σκληρά. Πέντε λεπτά, δύο πόντοι. Έπρεπε να δουλέψω σκληρότερα. Το έκανα. Στις 19 Μαρτίου 1999, ο Iverson είχε 41 πόντους και 11 ασίστ εναντίον μου στη Philadelphia.

 

Το να δουλεύω σκληρότερα δεν αρκούσε. Έπρεπε να μελετήσω μανιωδώς αυτόν τον τύπο. Παθιασμένος στα όρια της εμμονής, διάβαζα κάθε άρθρο και βιβλίο που μπορούσα να βρω για τον AI. Μανιωδώς έβλεπα όλα τα παιχνίδια που είχε παίξει στη ζωή του, ξεκινώντας από το IUPU All-American Game. Μανιωδώς μελετούσα την κάθε του επιτυχία και την κάθε του αποτυχία. Μανιωδώς έψαχνα για κάθε αδυναμία που μπορούσα να βρω.

 

Έψαχνα όλο τον κόσμο για ιδέες και θεωρίες. Αυτό με οδήγησε να μελετήσω το πως οι λευκοί καρχαρίες κυνηγάνε φώκιες στις ακτές της Νοτίου Αφρικής. Η υπομονή, το timing, οι γωνίες. Στις 20 Φεβρουαρίου 2000, στην Φιλαδέλφεια, ο Phil Jackson μου ανάθεσε να μαρκάρω τον AI στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου. Κανείς δεν ήξερε τι σήμαινε η πρόκληση αυτή για μένα. Ήθελα να νιώσει τον εκνευρισμό που ένιωθα, ήθελα όλοι αυτοί που γελούσαν για τους 41 πόντους και 11 ασίστ που είχε εναντίον μου να πνιγούν από το ίδιο τους το γέλιο. Έλεγε δημοσίως ότι κανένας δεν μπορούσε να σταματήσει τον άλλον. Αρνήθηκα να το πιστέψω. Θα σκοράρω 50, θα βάλεις ΜΗΔΕΝ.

 

Όταν άρχισα να μαρκάρω τον AI είχε 16 πόντους από το πρώτο ημίχρονο.Τελείωσε με 16. Η εκδίκηση ήταν γλυκιά. Αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος. Ήμουν εκνευρισμένος που με έκανε να νιώσω έτσι εξαρχής. Ορκίστηκα, από τότε και στο εξής, να αντιμετωπίζω κάθε matchup ως ζήτημα ζωής και θανάτου. Κανένας από εκείνη τη στιγμή δεν επρόκειτο να έχει τέτοια επιρροή στην συγκέντρωσή μου. Εγώ θα διαλέξω ποιόν θέλω να κάνω στόχο και θα σημαδέψω. Θα διαλέξω ανεξάρτητα από το αν συμπίπτουν οι στόχοι σου με το που θέλω να βρίσκομαι εγώ είκοσι χρόνια μετά. Αν δεν συμπίπτουν, σου εύχομαι καλό κυνήγι. Αλλά αν συμπίπτουν...?

Θα σε κυνηγήσω, μανιωδώς. Είναι απλά στη φύση μου."

 

Kobe Bryant, The Player's Tribune

 

Σαν Σήμερα

01/06/1979

1979: Οι Seattle Supersonics κερδίζουν τους Washington Bullets με 97-93 στο παιχνίδι νούμερο 5 των τελικών των Play off και κατακτάνε έτσι το μοναδικό πρωτάθλημα στην ιστορία τους. MVP των τελικών ο Jack Sikma.