Παρακαλώ περιμένετε...

Ωρα για κυριως πιατο

  • 14/04/2018

Του Νίκου Φετοκάκη

Σιγά σιγά η σεζόν βαδίζει προς το τέλος της. Το πράγμα ξεκινάει να...καίει λοιπόν και να ξεχωρίζουν οι άνδρες από τα αγόρια. Ιδιαίτερα στην Euroleague όπου πλέον σε λίγες μέρες ξεκινάει η φάση των 8, ένα βήμα δηλαδη πριν πούμε ντόμπρο γιούτρο Βελιγράδι.

Είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα ματς στην πρώτη φάση, παίκτες και ομάδες που ξεχώρισαν και αντίστοιχα που απογοήτευσαν. Είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξουμε την MVP ομάδα που είδαμε ως τώρα στην διοργάνωση που θα συμπεριλαμβάνει την πεντάδα, έναν έκτο παίκτη και τον προπονητή. Να ξεκαθαρίσω εξ' αρχής πως από το 1-3 θα μπουν κοντοί παίκτες ανεξάρτητα κανονικής θέσης όπου και οι τρεις κανονικά είναι play maker.

Στο 1 έχουμε ασφαλώς τον Νικ Καλάθη. Απίθανη σεζόν ως τώρα με παιχνίδια που σκοράρει και πασάρει χωρίς κανένα έλεος στον αντίπαλο κάνοντας μάγκα τον εαυτό του, συμπαίκτες αλλά και τον Πασκουάλ. Εκπληκτικό στατιστικό τα 10 double-doudle με πόντους και ασίστ ενώ highlight ήταν οι 31 πόντοι με την Μπάμπεργκ στην Γερμανία όπου ο Παναθηναικός έχασε αλλά εκείνος κουβάλησε το κάρο μόνος του όλο το 40λεπτο.

Στην θέση 2 θα τοποθετηθεί ο Κέβιν Πάνγκος.Το παλικαράκι πήρε από το χέρι την Ζαλγκίρις, την ομάδα με αν όχι το μικρότερο, ένα από τα μικρότερα μπάτζετ στην διοργάνωση και την οδήγησε στους 8 παρολίγον μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας. Καλύτερό του παιχνίδι ήταν μέσα στην Κωνσταντινούπολη με τη Φενέρ όπου σκόραρε 22πόντους και την οδήγησε στην νίκη, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως σε 7 από τα 30 μάτς ξεπέρασε τις 10 ασσίστ.

Τυπικά στην θέση 3 θα μπει ο Λούκα Ντόνσιτς. Ο μικρός που μεγαλώνει και δείχνει πλησιάζει όλο και πιο πολύ στο νούμερο 1 του draft και στο NBA. Έχει ωριμάσει πολύ στο παιχνίδι του σκοράρει με κάθε δυνατό και πιθανό τρόπο και προσπάθησε σε όλη τη πρώτη φάση να παίξει ουσιαστικά για δύο καλύπτοντας όσο είναι δυνατόν αυτό την απουσία του μεγάλου Σέρχιο Γιούλ. Έκανε διάφορα μαγικά παιχνίδια αλλά στο μυαλό μου έχει καρφωθεί εκείνο στο ΣΕΦ που σταμάτησε ...μόλις στους 33.

Τεσσάρι θα...ψωνίσω πάλι από Ισπανία μεριά ή καλύτερα για να μην δεχθώ μπούλινγκ, από Βασκονία. Ο κύριος Σενγκέλια έχει κάνει παπάδες. Σε 23 από τα 30 ματς ξεπέρασε τους 10πόντους σκοράροντας κυρίως μέσα από την ρακέτα με την τεράστια δύναμή του αλλά σουτάροντας υπέραξιοπρεπώς και από έξω ανεβάζοντας κατα πολύ τις μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο. Δε βλέπω μακριά την ώρα που θα τον πάρει καμιά Ρεάλ ή ΤΣΣΚΑ που ιδιαίτερα η δέυτερη δεν έχει και τα τεσσάρια που κάθε κόουτς ονειρέυεται.

Στην θέση 5 παρότι δεν είναι καθαρό πεντάρι θα πάω προς Τουρκία και στο θηρίο που λέγεται Γιαν Βέσελι. Με 2 στα 3 ματς διψήφιο σε πόντους αλλά και φάσεις με εκπληκτικά καρφώματα πολλές από αυτές με πάσες-ασίστ του Σλούκα είναι ότι πιο αξιόπιστο σε αυτή την θέση. Ο Τσέχος που ξεκουράστηκε στο Ευρωμπάσκετ και μπήκε φρέσκος στην διοργάνωση έδειξε ακόμα μια φορά πως είναι ότι πιο μοντέρνο υπάρχει σε ψηλό αυτή την στιγμή στην Ευρώπη.

Έκτος παίκτης ποιός άλλος από τον Κόρει Χίγκινς. Παρ' ότι στα πιό πολλά ματς ερχόταν από τον πάγκο αφού μπροστά του υπάρχουν τα θηρία Ντεκολό και Ροντρίγκεθ στο 1-2 πέτυχε να σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων σε ούτε λίγο ούτε πολύ 22 αγώνες της πρώτης φάσης, δίνοντας άλλο ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του τυχερού κόουτς Ιτούδη που διαθέτει μια περιφέρεια που ο καθένας θα ζήλευε.

Προπονητής; Δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Σάρας. Ο Γιασικεβίτσιους κατάφερε να φτιάξει ένα ζηλευτό σύνολο με παίκτες ως επί το πλείστον άγνωστους και να παίξει η Ζάλγκιρις σε πολλές στιγμες καταπληκτικό μπάσκετ παίρνοντας δίκαια θέση στην γιορτή των 8 της διοργάνωσης.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Σαν Σήμερα

13/05/1976

1976: Oι New Jersey Nets θα κερδίσουν τους Denver Nuggets με 112-106 και θα γίνουν έτσι οι τελευταίοι πρωταθλητές στην ιστορία του ΑΒΑ, αφού μετά έγινε η "ένωση".