Παρακαλώ περιμένετε...

Οταν ανθισε ξανα

  • 29/10/2020

Του Βασίλη Χρίστογλου

 

Τo ΝΒΑ χαρακτηρίζεται από θρύλους. Από παίκτες που έχουν γράψει την ιστορία αυτής της Λίγκας με χρυσά γράμματα. Θρύλοι κάθε εποχής, κάθε στυλ παιχνιδιού. Όμως το μπάσκετ δημιουργεί και θρύλους που δεν βασίζονται απαραίτητα στα δαχτυλίδια τους και τους ατομικούς τους τίτλους αλλά  στο πάθος τους και στη θέληση τους, ένας από αυτούς είναι ο Derrick Rose.

Το ‘’Τριαντάφυλλο’’ της πόλης των ανέμων, ο νεότερος MVP στην ιστορία της Λίγκας και κατά πολλούς ο άνθρωπος που θα επέστρεφε τη δόξα σε μία πόλή που ακόμα ζούσε στη σκία της δυναστείας Jordan. Ξεκίνησε ώς ένας δυναμικός Ρούκι και μέσα σε τρία χρόνια έφτασε στην κατάκτηση του μεγαλύτερου ατομικού βραβείου. Έδειχνε σιγά σιγά πως θα έφτανε στην κορυφή του βουνού. Μπορεί οι Χιτ των Big-3 να του είχαν κόψει το δρόμο προς τον τίτλο το 2011 όμως δεν υπήρχε αμφιβολία πως θα κατακτούσε το πρωτάθλημα κάποια στιγμή. Βέβαια κάποια πεπρωμένα δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

Τον Απρίλιο του 2012 θα επιχειρήσει ένα lay up. Θα πέσει κάτω και θα κρατήσει το γόνατο του. Το γήπεδο πάγωσε. Οι όποιες ελπίδες για μία διάκριση άρχισαν να χάνονται. Δεν έγινε ποτέ ξανά ο ίδιος. Για ένα παίκτη που η αθλητικότητα του είναι το απόλυτο όπλο του, ο τραυματισμός στο γόνατο του στέρησε τα πάντα. Οι επόμενες τρεις χρονιές δεν ήταν εύκολες. Κάποιες στιγμές, κάποια φοβερά ματς (με αποκορύφωμα τα playoffs του 2015) αλλά τίποτα δεν ήταν όπως παλιά. Παράλληλα θα έσκαγε μια βόμβα που θα έφερνε τα πάνω κάτω στη προσωπική του ζωή.

Τον Αύγουστο του 2015 η πρώην κοπέλα του, που το όνομα της δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, κατηγόρησε αυτον και τους δύο κολλητούς του ότι μπήκαν στο σπίτι της και την βίασαν. Η υπόθεση αυτή κράτησε για περίπου ένα χρόνο, πολλές δίκες, η πρώην φίλη του ζητούσε 27 εκατομμύρια δολλάρια ως αποζημίωση και η φήμη του σιγά σιγά άρχισε να φθίνει. Πριν τη σεζόν του με τους Νικς η απόφαση βγήκε υπέρ του Rose και δύο χρόνια μετά η υπόθεση έλαβε τέλος με την απόρριψη της προσφυγής.

 

Η ανταλλαγή του από τους Μπουλς στους Νικς τον πλήγωσε. Ο ίδιος περίμενε να κερδίσει στο Σικάγο, να τελειώσει την καριέρα του στο Σικάγο και να χτίσει την κληρονομιά του εκεί. Όμως οι Μπουλς δεν μπορούσαν πλέον να τον περιμένουν. Ήθελαν να δώσουν προτεραιότητα στον νέο τους σταρ( Butler) και ότι φήμη και να είχε στο Σικάγο, θεωρούσαν πως θα έπρεπε να αλλάξουν πολλά στην ομάδα. Στην Νέα Υόρκη θα έβρισκε τον Carmelo Anthony και τον Kristaps Porzingis δημιουργώντας έτσι ένα αρκετά δυνατό τρίο. Εκεί θα τον έβρισκε και ο κολλητός του Joakim Noah. Η χρονιά ξεκίνησε καλά, είχε βρει ένα ρόλο του δεύτερου σκόρερ πίσω από τον Antohny και μέχρι τα χριστούγεννα, οι Νικς βρισκόντουσαν σε τροχιά playoffs. Ολοκληρώνοντας μία αρκετά καλή χρονια με 18 πόντους μ.ο, ο Rose εκμεταλλεύτηκε αυτή τη χρονιά για υπογράψει στους περσινούς φιναλίστ του ΝΒΑ και να γίνει συμπαίκτης για πρώτη φορά με τον LeBron James. Ο Θεός όμως του μπάσκετ δεν σκόπευε να τον αφήσει ήσυχο.

Σε έναν αγώνα με τους Μπακς θα γυρίσει το πόδι του. Οι γιατροί του είπαν πως θα μείνει έξω για περίπου δύο μήνες. Ο ίδιος παίρνει την απόφαση και ενημερώνει τους ανθρώπους των Καβαλίερς πως χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί. Το διάστημα μέχρι να ξαναγυρίσει στην ενεργό δράση ήταν αρκετά κρίσιμο. Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ο Rose να σταματήσει το μπάσκετ. Όπως είπε ο ίδιος η οικογένεια του τον έπεισε να μην παρατήσει όλα όσα ονειρεύτηκε και δούλεψε για να καταφέρει. Οι Καβαλίερς θα τον ανταλλάξουν στους Τζαζ και στη συνέχεια αυτοί θα τον ανταλλάξουν. Οι εικόνες να κάνει σουτάκια μόνος του σε ένα γυμναστήριο με σκοπό να επιστρέψει σε φόρμα, δεν έδειχναν πολλά για το μέλλον του. Μέχρι που εμφανίστηκε ο πρώην προπονητής του σαν από μηχανής Θεός για να το εμπιστευτεί ακόμα μία φορά. Ο Τομ Θίμποντο θα παρακάμψει τις αμφιβολλίες των Γουλβς και θα τον υπογράψει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Με τον καιρό θα βοηθήσει τους Γουλβς να μπουν στα playoffs και θα κάνει μία πολύ καλή σειρά εναντίον των Ρόκετς. Οι Γουλβς θα τον εμπιστευτούν και αυτός θα τους βγάλει ασπροπρόσωπους.

Στις 31 Οκτωβρίου του 2018 οι Γουλβς θα αντιμετωπίσουν τους Τζαζ. Την ομάδα που αποδέσμευσε τον Ρόουζ. Θα έλεγε κάποιος πως ήταν πεπρωμένο. Μία απίστευτη εμφάνιση από τον Rose με 50 πόντους και την νικητήρια τάπα για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Όλοι οι παίκτες του ΝΒΑ αποθέωσαν τον πρώην MVP, οι δημοσιογράφοι επίσης. Το ενδιαφέρον των ομάδων άρχισε να γίνεται πιο έντονο με τον καιρό καθώς ο Rose συνέχισε τις φοβερές εμφανίσεις. Και το τριαντάφυλλο άνθισε ξανά.

Η ιστορία του Rose έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα στο ΝΒΑ. Ο ίδιος δήλωσε πως πλέον παίζει μπάσκετ για τα παιδιά και πως θέλει να δείξει πως όσα εμπόδια και αν έρθουν στο δρόμο μας, οφείλουμε να παλεύουμε και να τα προσπερνάμε. Αυτός θα είναι και ο θρύλος του Rose όταν τελειώσει την καριέρα του. Ένας αστέρας που έπεσε από την κορυφή και όσες φορές και να τον χτύπησε η μοίρα, αυτός δεν τα παράτησε ποτέ.

 

                                                                                                        

’Why do we fall? So, we can learn to pick ourselves up’’

Alfred Pennyworth

 

Σαν Σήμερα

Χωρίς γεγονότα