Παρακαλώ περιμένετε...

Χτιζει χαρακτηρα, ρεκορ και ψαχνει ρολους!

  • 05/11/2020 -
    ΑΠΟΨΕΙΣ / EΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / Euroleague
    /
    BB TEAM

by Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

by Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί κατά την αναχώρηση της ομάδας ο κόουτς Μπαρτζώκας να δήλωνε πως «κάθε εκτός έδρας παιχνίδι στην Euroleague είναι δύσκολο, ειδικά στην Ρωσία» και να είχε προετοιμαστεί για μπασκετικό πόλεμο αλλά σίγουρα μετά τα πρώτα λεπτά του αγώνα θα άλλαξε γνώμη μιας και η εκτός αγωνιστικού ρυθμού, μετά από τέσσερις αναβολές, Ζενίτ έδειξε να μην μπορεί να βάλει δύσκολα στον Ολυμπιακό.

Μπαρτζώκας

Ξεκινώντας ο αγώνας, ο προπονητής του Ολυμπιακού επέλεξε να επιβραβεύσει τους εξαιρετικούς στα προηγούμενα παιχνίδια Jenkins και Martin και να δώσει την ευκαιρία στον Charles να πάρει χρόνο συμμετοχής ώστε βρει τη θέση και τον ρόλο του στο ερυθρόλευκο rotation. Η πεντάδα με Σλούκα, Jenkins, Παπανικολάου, Charles και Martin λειτούργησε εξαιρετικά σε άμυνα κι επίθεση παρά το γεγονός πως ο πίνακας το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου ήταν 20-19 για την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης που εκμεταλλεύτηκε τα εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας του Hollins από τη γραμμή του τριπόντου καθώς και τα «παιδικά» λάθη της ελληνικής ομάδας.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο είδαμε τις πραγματικές δυνατότητες του Ολυμπιακού με τον κόουτς Μπαρτζώκα να λειτουργεί μαεστρικά σε αλλαγές σχημάτων και παικτών, με τους ερυθρόλευκους να κλείνουν το ημίχρονο προηγούμενοι με 27-41, παίζοντας μπάσκετ επιπέδου play off σε άμυνα κι επίθεση.

Το δεύτερο ημίχρονο ενώ επιφανειακά είχε καταλανικό χρώμα μιας και η τακτική του κόουτς Πασκουάλ με τις αλλαγές της άμυνας από man to man, σε half court zone press και ζώνη 2-3 και 3-2, ροκάνισε τη διαφορά στο πλην τρία, σε μια δεύτερη ανάγνωση ήταν κατακόκκινο με τον κόουτς Μπαρτζώκα να κάνει επίδειξη δύναμης, τακτικής και ηρεμίας δοκιμάζοντας σχήματα (Πρίντεζης στο 5), κερδίζοντας παίκτες (Charles) αλλά και αδυνατώντας παράλληλα να χημεία ανάμεσα σε Σπανούλη και Σλούκα.


Περισσότερα στο μπλοκάκι μας:

✓✓✓✓ Ακόμα και μετά από τέσσερις αναβολές αγώνων, η εκτός ρυθμού Zenit παραμένει μία εξαιρετική ομάδα που θα παλέψει για την οκτάδα. Η σημερινή «επαγγελματική» νίκη του Ολυμπιακού δείχνει το φετινό ταβάνι των Πειραιωτών σε μια ιδιαίτερη, λόγω covid19, χρονιά.

✓✓✓ Η ηρεμία τους κόουτς Μπαρτζώκα όταν η Zenit έκανε το come back. Ο κόουτς παρουσιάστηκε αγχωμένος στα προηγούμενα παιχνίδια και αυτό κόστισε στην ομάδα. Οι επαγγελματικές νίκες, η ανάδειξη παικτών και η εμπιστοσύνη του κόσμου, της διοίκησης και των οπαδών στο πρόσωπο του θα του δώσουν την απαιτούμενη ψυχολογία που μόνο κερδισμένους μπορεί να βγάλει τους ερυθρολεύκους.

✓✓✓ Ο Βασίλης Σπανούλης από τα πρώτα λεπτά του αγώνα έδειξε να πατάει καλά στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν η πρώτη φορά μέσα στην φετινή σεζόν που τα πόδια του έδειχνα να μπορούν να ακολουθήσουν τη σκέψη και την ταχύτητα της μέσης του. Αμυντικά ήταν εξαιρετικός ακόμα και σε καταστάσεις άμυνας απέναντι στον αντίπαλο ψηλό στο low post όταν κι έβαζε το κορμί του με αυτοθυσία παίζοντας άμυνα από μπροστά και πραγματοποιώντας αποτελεσματικά box out στο rebound. Τελείωσε τον αγώνα με 9 πόντους, έχοντας 2/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 2/3 βολές, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο κι 1 λάθος.

Kill Bill

✓✓✓ Ο Hassan Martin επανήλθε στις εξωγήινες εμφανίσεις του ξεχνώντας να αστοχήσει (7/7 δίποντα, 2/2 βολές) και επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη της στήλης πως δύσκολα η επόμενη σεζόν θα τον βρει στα ελληνικά παρκέ. Σήμερα τον είδαμε να ποστάρει σε επίθεσεις 4-1 και να μην απειλεί μόνο μέσα από P&R ή put-back καταστάσεις.

✓✓ Το σχήμα με τον Πρίντεζη στο 5 και τον Vezenkov στο 4 ανέβασε κατά μία ταχύτητα την επίθεση των ερυθρολεύκων. Θα χρειαστεί αρκετή δουλειά στην περιφερειακή άμυνα ώστε να κλείσουν οι διάδρομοι στο καλάθι και ίσως η πεντάδα με Jenkins, McKissik και Παπανικολάου ή Λαρεντζάκη να μπορέσει να το υποστηρίξει αυτό το πείραμα. Δεν μπορώ όμως να μην χαμογελάω καθώς μια γαλανόλευκη πεντάδα με Καλάθη, Σλούκα, Παπαπέτρου, Giannis και Πρίντεζη φαντάζει μπασκετική οπτασία.

✓✓ Οι Παπανικολάου και Vezenkov βρίσκονται από την αρχή της χρονιάς σε εξαιρετική κατάσταση και ίσως να αδικούνται από τον χρόνο συμμετοχής τους. Σήμερα τελειώσαν τον αγώνα με 8 πόντους (2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ) και 9 πόντους (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ) αντίστοιχα. 

Βεζένκοφ

✓✓ Ο Charles είναι ξεχωριστός παίκτης με μακριά άκρα και ιδιαίτερη αντίληψη του χώρου στην άμυνα. Τέτοιοι παίκτες σπανίζουν στα ελληνικά παρκέ και τους συναντάμε κυρίως στα γήπεδα της Γαλλίας και της Ισπανίας. Θα έχει εξαιρετικό προπονητικό ενδιαφέρον η εξέλιξη που θα έχει από τον κόουτς Μπαρτζώκα μιας και δεν θυμάμαι τα τελευταία παίκτη με αυτά τα χαρακτηριστικά στο ελληνικό μπάσκετ.

❌❌❌❌  Η κακή χημεία των Σλούκα και Σπανούλη που από την αρχή της σεζόν ψάχνονται στο παρκέ. Είναι παίκτες με χαρακτηριστικά την εκτέλεση και τη δημιουργία μετά από κεντρικό P&R ενώ χρειάζονται την μπάλα στα χέρια τους για να βρουν ρυθμό αγώνα. Θα πρέπει ο κόουτς να βρει την κατάλληλη χημεία, πεντάδα και plays ώστε να χωρέσει τους δύο σταρ των ερυθρολεύκων στην ίδια πεντάδα.

Σήμερα, ακόμα και όταν η Zenit πίεζε στο μισό γήπεδο και ο Ολυμπιακός χρειαζόταν δύο χειριστές δεν μπόρεσαν να συγχρονιστούν μιας και έχουν μάθει να κινούνται στους ίδιους χώρους και να έχουν τον ίδιο ακριβώς ρόλο.

❌❌  Η δοκιμή με τον Παπανικολάου πάνω στον Pangos δεν βγήκε στον κόουτς μιας και παρά την αστοχία του ο PG της Zenit βρήκε αρκετά σουτ και διαδρόμους προς το καλάθι. Συνήθως οι προπονητές λέμε κοντό να τον κουράσω, ψηλό να τον σκεπάσω, δηλαδή βάζουμε στο πρώτο ημίχρονο έναν κοντό guard να πιέσει και να κουράσει τον αντίπαλο PG και στο δεύτερο ημίχρονο έναν ψηλό παίκτη για να του κόψει το οπτικό πεδίο και να τον οδηγήσει σε λάθη. Απόψε είδαμε την ανάποδη εκδοχή.


ΥΓ. Όπως το 2020 έτσι και το 2021 θα είναι ιδιαίτερο μιας και οι ομάδες θα χάσουν παίκτες από τις προπονήσεις, αγώνες θα αναβληθούν, το άγχος του ιού θα ρίξει την απόδοση των παικτών και θα φοβίσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία προπονητές. Τα έξι λεπτά που οι επιθέσεις της Zenit ήταν άχρωμες με τέσσερις παίκτες να κοιτούν εκείνον με την μπάλα είναι ενδεικτικά των όσων πρέπει να περιμένουμε. 

Ας αγαπήσουμε όλες τις ομάδες και τους παίκτες λίγο παραπάνω φέτος και ας προσπαθήσουμε να είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός πως σε δύσκολους καιρούς ταξιδεύουν και εκθέτουν τους εαυτούς τους σε έναν κίνδυνο κι εμείς έχουμε το μπασκετάκι να περνάμε τα βράδια μας.

ΥΓ. Να αγαπάτε τους μπασκετανθρώπους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας κι ομάδας.

Σαν Σήμερα

19/04/1965

1965: Για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ 5 παίκτες από μία ομάδα σκοράρουν πάνω από 20 πόντους ο καθένας. Αυτό συνέβη στην νίκη των Celtics επί των Lakers , ενώ για να ξανασυμβεί περάσαν 27 ολόκληρα χρόνια μέχρι τους τελικούς του 1982, όταν και ξαναέγινε με συμμετέχοντες τις ίδιες ακριβώς ομάδες.