Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΣΕΤΣΟΥ: Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΡΕΑΛ

  • 10/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Γεννημένος στην Σοβιετική Ένωση απο Ρώσο πατέρα και Ισπανίδα βασκικής καταγωγής μητέρα που βρέθηκε στην Ανατολική Ευρώπη για να γλυτώσει απο τον Ισπανικό εμφύλιο, ο Χοσέ Αλεξάντροβιτς Μπιριούκοφ Αγκουεραγκαμπίρια ή απλά Chechu για τον κόσμο του μπάσκετ, είναι μία απο τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της δεκαετίας του 80.

Η καριέρα του ξεκίνησε στην χώρα που πρωτογνώρισε ως πατρίδα και συγκεκριμένα στην Ντιναμό Μόσχας. Στην Σοβιετική Ένωση θεωρήθηκε ως ένα απο τα νέα αστέρια και γρήγορα βρέθηκε συμπαίκτης στις εθνικές Εφήβων και Ελπίδων με συμπαίχτες σαν τον Μαρτσουλιονις και τον Τιχονενκο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1982 με τον ίδιο να είναι πρώτος σκόρερ των νεαρών Σοβιετικών.

Το όνομα του είχε ήδη αρχίσει να γίνεται γνωστό στην Ευρώπη και το 1984 η Ρεάλ κατάφερε να παρακάμψει τις προφανείς δυσκολίες και απέσπασε την υπογραφή του φερέλπιδος γκαρντ με την παράξενη μηχανική στο σουτ ( Σουταρε σχεδόν χωρίς να δίνει καθόλου καμπύλη στην μπάλα φτάνοντας στο ίδιο ύψος παράλληλα με την μπασκέτα). Με την Βασίλισσα θα ζούσε μεγάλες στιγμές, θα κατακτούσε τίτλους σε Ισπανία και Ευρώπη ενώ όταν κρέμασε την φανέλα με το 7 το 1995, ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της μέχρι να τον ξεπεράσει ο Ρέγιες και πρώτος σε εύστοχα τρίποντα μέχρι να χάσει και αυτό το ρεκόρ απο τον Γιουλ.

Διεθνής απο το 88 με τους Furias Rojas ( ενώ απο το 86 αγωνιζόταν ως Ισπανός στα ευρωπαϊκά κύπελλα, εξαιτίας των συμμετοχών του με την πρώην Σοβιετική Ένωση μόνο σε φιλικούς αγώνες, έπρεπε να περιμένει μία τετραετία για την αλλαγή υπηκοότητας) χωρίς κάποια διάκριση αλλά με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Πολύ δυναμικός σουίνγκ μαν, αλτικός ( ο Τζώρτζ Καρλ που τον είχε παίχτη για δύο σεζόν στην Μαδρίτη έλεγε πως ήταν ο λευκός με τα πιο γυμνασμένα πόδια που είχε δει ποτέ) ενώ παρότι σουταρε περίεργα ήταν ένας εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων. Ένας θρύλος της Ρεάλ, έχει μείνει στην μνήμη των μπασκετόφιλων στην Γηραιά Ήπειρο...

Σαν Σήμερα

19/05/1928

1928: Γεννιέται στην Νέα Υόρκη ο Dolph Sayes, ο 12 φορές MVP, πρωταθλητής με τους Syracuse Nations το 1955 αλλά και ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ σύμφωνα με ψηφοφορία του 1996 για τα 50 χρόνια της λίγκας.