Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΚΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • 21/09/2021

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Τον Οκτώβριο του 1997 ο Τσάρλς Μπάρκλεϊ αντιμετώπιζε προβλήματα με τον νόμο. O "Σερ", ένα από τα πιο "κακά παιδιά" του ΝΒΑ μπλέχτηκε σε καυγά σε ένα μπαρ στη Φλόριντα και βρέθηκε πίσω από τα σίδερα, το θύμα του ξυλοδαρμού την ίδια ώρα βρισκόταν στο νοσοκομείο, ο Μπάρκλεϊ τον "πέρασε" μέσα από τη τζαμαρία του καταστήματος.

 

Το ΝΒΑ μέσω του Ντέιβιντ Στερν άφησε ξεκρέμαστο τον σούπερ σταρ των Ρόκετς και αυτός απογοητευμένος δήλωνε στις εφημερίδες πως αν η λίγκα επιμείνει στην απόφαση της για τιμωρία, τότε θα σκεφτεί ακόμα και την απόσυρση. Κάπου εκεί μπαίνει στην ιστορία ο Παναθηναϊκός που έψαχνε μία νέα μεταγραφική βόμβα, ανάλογη και ίσως μεγαλύτερη από αυτή που είχε πετύχει δύο χρόνια πρωτύτερα με την έλευση του Ντομινίκ Γουίλκινς.

 

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είχε φροντίσει να ταράξει τα νερά στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας όταν έκανε λόγο για μεταγραφή από το ΝΒΑ το 1998 που θα έκανε πάταγο και ποιος θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει; Η οικογένεια είχε αποδείξει πως δεν φειδόταν χρημάτων, στα πράσινα είχαν ντυθεί μπασκετμπολίστες σαν τον Human Highlight Film, τον Ντίνο Ράτζα και τον Μπάιρον Σκοτ.

 

Η υπόθεση ξεχάστηκε μέχρι το τέλος της σεζόν 97-98 που βρήκε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή μετά από 14 χρόνια και τους διοικητικούς ηγέτες του Τριφυλλιού να σκέφτονται με ποιον τρόπο θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ομάδα. Ο ίδιος ο Παύλος Γιαννακόπουλος σε συνέντευξη του στο "Βήμα" πυροδότησε τη βόμβα κάνοντας τους φίλους του Παναθηναϊκού να ψάχνουν την εφημερίδα από περίπτερο σε περίπτερο όταν δήλωσε πως "Θέλουμε τον Τσάρλς Μπάρκλεϊ. Κάτι αντίστοιχο με τον Γουίλκινς, τον Ράτζα και τον Σκοτ, τα μεγάλα αστέρια που φέραμε στην ομάδα".

 

Η επιβεβαίωση του θέματος από τα πλέον επίσημα χείλη έφερε θύελλα ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών και οι εφημερίδες φρόντισαν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον δημοσιεύοντας την 1η Ιουνίου την πρόταση του Παναθηναϊκού προς τον Αμερικανό για διετές συμβόλαιο ύψους 7.000.000 δολλαρίων -την προηγούμενη χρονιά οι απολαβές του Μπάρκλεϊ ήταν 2.500.000 δολλάρια, η προσφορά των Γιαννακόπουλων τον κάλυπτε απόλυτα-.

 

Οι φήμες οργίαζαν πως ο MVP του 1993 βρισκόταν ήδη στην Ελλάδα για υπογραφές, πως έκανε διακοπές στα ελληνικά νησιά και με το πέρας των θα πρόβαρε τα πράσινα αλλά δυστυχώς για το ελληνικό μπάσκετ ο 34χρονος Μπάρκλεϊ δεν πέρασε ποτέ τον Ατλαντικό. Ζήτησε από τον Παναθηναϊκό προθεσμία για να απαντήσει μετά την 1η Ιουλίου που τελείωνε και τυπικά το συμβόλαιο του με τους Ρόκετς, θέλοντας να δεί και τι θα συνέβαινε με την κόντρα της Ένωσης Παιχτών με το ΝΒΑ που τελικά οδήγησε στο λοκ άουτ της σεζόν 1998-99.

 

Οι πρωταθλητές Ελλάδος δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τότε και στράφηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά, ανακοινώνοντας στις 12 Ιουνίου την απόκτηση του Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Κρινόμενη εκ του αποτελέσματος η επιλογή του Ντέκι αποδείχθηκε ολόσωστη αλλά πείτε μου ειλικρινά, ποιος δεν θα ήθελε να δεί στα ελληνικά παρκέ έναν από τους μεγαλύτερους παίχτες όλων των εποχών στην ιστορία του αθλήματος;

 

Σαν Σήμερα

24/04/1963

1963: Ο Bob Cousy δίνει το τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα των Celtics, στην νίκη της ομάδας του επί των Lakers με 112-109, που έδωσε το 5ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στους Κέλτες.  Ωστόσο αυτό δεν ήταν το τελευταιο του παιχνίδ γενικά καθώς αγωίστηκε για 7 παιχνίδια ως παίκτης προπονητής με την φανέλα των Cincinatti Royals την σεζόν 1969-70.