Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΡΦΩΜΑ, Ο ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ

  • 08/12/2021

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Τον Αύγουστο του 1936, το μπάσκετ έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη διοργάνωση του Βερολίνου. 23 ομάδες δήλωσαν αρχικά συμμετοχή αλλά στην πορεία η Ισπανία και η Ουγγαρία αποσύρθηκαν και τελικά το τουρνουά ξεκίνησε με 21 αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα που ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάκτηση της Ολυμπιακής δόξας.

Τα παιχνίδια διεξήχθησαν σε χωμάτινα γήπεδα τένις, όπως καταλαβαίνετε οι συνθήκες δεν ήταν και οι πιο ιδανικές. Οι δύο ομάδες που έφτασαν στον τελικό της 14ης Αυγούστου ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, προς τέρψιν του παρόντα στο Βερολίνο Τζέιμς Νέϊσμιθ, ο οποίος έκανε και τις απονομές των μεταλλίων, του χρυσού στους Αμερικανούς και του ασημένιου στους συμπατριώτες του Καναδούς, οι ΗΠΑ νίκησαν με σκορ 19-8 και πρώτο σκόρερ με 7 τον Τζο Φότερνμπερι που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο πρωτεργάτης μίας άκρως εντυπωσιακής κίνησης.

Στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά εναντίον των Φιλιππίνων και ενώπιον του Αδόλφου Χίτλερ, ο Αμερικανός σέντερ βρήκε έναν νέο τρόπο για να σκοράρει όταν σηκώθηκε και κάρφωσε τη μπάλα χωρίς σίγουρα να υποψιάζεται πως εκείνη τη στιγμή έγραφε ιστορία.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τιμωρήθηκε από τον ίδιο τον Χίτλερ με απουσία μίας αγωνιστικής για την μη τήρηση του ευ αγωνίζεσθαι επειδή οι κατά πολύ κοντύτεροι Φιλιππινέζοι αντίπαλοι του ήταν αδύνατο να τον σταματήσουν.

Ο Αδόλφος μπορεί να ήταν ένα από τα μεγαλύτερα καθίκια που γεννήθηκαν ποτέ αλλά τον διακατείχε αθλητικό πνεύμα...

Σαν Σήμερα

27/04/1950

1950: Ο Red Auerbach αναλαμβάνει προπονητής στους Boston Celtics. Μερικά χρόνια και 9 πρωταθλήματα αργότερα θα αποσυρθεί απο την προπονητική για να αναλάβει GM της ομάδας των Κελτών.