Παρακαλώ περιμένετε...

Το πρασινο μπουλουκι και η «νουτικη κωμωδια» του μεγαλου φιναλε

  • 16/10/2020 -
    ΑΠΟΨΕΙΣ / EΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / Euroleague
    /
    BB TEAM

by Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

by Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από την εποχή που ο Θέσπις ταξίδευε με τον αραμπά του μεταφέροντας τις παραστάσεις από τόπο σε τόπο, στην κλασική Ελλάδα, μέχρι και τη δεκαετία του 1950, άλλοτε με καλογραμμένες παραστάσεις όπως «ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», η «Γκόλφω», «Εσμέ η Τουρκοπούλα» η «Μαρία Πενταγιώτισα» κι άλλοτε με «νούτικες κωμωδίες» (από το νου) χωρίς σενάριο κατά τις οποίες οι ηθοποιοί αναγκάζονταν να αυτοσχεδιάζουν από μνήμης και να προσαρμόζουν κατά περίσταση και κατά περιοχή, τα «θεατρικά μπουλούκια» έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Απόψε ο Παναθηναϊκός έμοιαζε με ένα υπέροχο μπουλούκι, που γεμάτο από «φύσει» και «θέσει» κωμικούς παίκτες, μοίραζε χαμόγελα και αισιοδοξία απέναντι σε μια ομάδα με παίκτες πρωταγωνιστές από τις πιο λαμπερές παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ.

Το καλογραμμένο σενάριο του κόουτς Βόβορας ήταν άριστα διαβασμένο από τους παίκτες του που ως άλλοι Σπεράντζα Βρανά, Καλή Καλό, Κώστας και Γιώργος Γακίδης, Στέφανος και Αλέκα Στρατηγού, Κατίνας Καλουτά και Μαρίκα Κοτοπούλη το εκτελούσαν άριστα δείχνοντας έτοιμο για το μεγάλο φινάλε.

Ως το σημείο όμως ο σεναριογράφος/υποβολέας μπέρδεψε τους ρόλους και οι «φύσει» ηθοποιοί βρήκαν την ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν χωρίς επιτυχία.


Το γιατί στο μπλοκάκι μας...

✓✓✓ Σήμερα συστήθηκε στο ευρύ κοινό ο κόουτς Βόβορας! Τόσο στο ξεκίνημα όσο και στην ροή του παιχνιδιού οι παίκτες του ήταν διαβασμένοι ενώ όλες οι επιθέσεις μετά από πράσινο time out (πλην εκείνης στα 3,4 δευτερόλεπτα) κατέληξαν σε καλάθι για τους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης. Σίγουρα θα κάνει λάθη και μέχρι σήμερα έχει δείξει πως χρίζει βελτίωσης στην διαχείριση των αλλαγών αλλά κοντράροντας τον δεύτερο καλύτερο ευρωπαίο προπονητή και την dream team Barcelona στην Ισπανία είναι ένα μικρό παράσημο στο πέτο του. Αρνητικά έχουμε να γράψουμε και θα γράψουμε και θα σβήσουμε, όχι από εμπάθεια, αλλά από αγάπη και σεβασμό σε εκείνον, στο άθλημα και όλες τις ομάδες.

Βοβόρας

✓✓✓ Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη από έναν ψηλό που θα μπορεί να ανοίγει τις άμυνες σουτάροντας και που θα αποτελεί εγγύηση στο rebound. Ο Ντίνος Μήτογλου είναι ταπεινός, δουλευταράς και με τον κατάλληλο μέντορα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν Ντίνο Μπουρούση για το ελληνικό μπάσκετ. Ένα ακόμα double double με πειστική παρουσία στο καταλανικό παρκέ. 

Μήτογλου

✓✓ Ο κόουτς κλείνοντας το rotation και βασιζόμενος στους παίκτες που από τα πρώτα λεπτά έδειχναν έτοιμοι να ανταποκριθούν έμεινε κοντά στον αγώνα διεκδικώντας ως το τέλος την νίκη και χτίζοντας νοοτροπία μαχητή για την ομάδα του. Μένει να δούμε αν η τακτική του αφορούσε τον σημερινό αγώνα, αν ήταν μήνυμα προς τους παίκτες που δεν πήραν μεγάλο χρόνο συμμετοχής ή αν έπονται αλλαγές στο roster του εξάστερου.

✓✓ Η πεντάδα με Σαντ Ρος, Φόστερ, Παπαπέτρου, Κασελάκη και Μήτογλου, υστερεί σε ταλέντο και δημιουργία αλλά ανεβάζει το αμυντικό rating, την ικανότητα στο rebound κι επιταχύνει στο επιθετικό transition των πρασίνων.

✓✓ Ο Λεωνίδα Κασελάκης είναι ένας από τους λιγότερο ταλαντούχους παίκτες της διοργάνωσης που η καρδιά, πειθαρχία και work ethic του δεν συναντιούνται σε πολλούς άλλους αθλητές. Σε κάθε αγώνα καταστρέφει το μπασκετικό του ταβάνι φωνάζοντας πως αξίζει τη θέση του βασικού PF σε αυτή την ομάδα του Παναθηναϊκού (με τον Ντίνο στο 5). Η φάση του που κάνει τρία άλματα στην διεκδίκηση του rebound για να την χαστουκίσει τελικά στον Nedovic είναι χαρακτηριστική. Σήμερα ο κόουτς τον εμπιστεύτηκε στο ζωγραφιστό κι εκείνος κατέθεσε στο παρκέ όλη του την ενέργεια ενώ θα μπορούσε να απειλήσει και στο low post, αλλά είπαμε... δεν ακούμε εκεί την μπάλα. 

✓✓ Ο Σαντ Ρος έδειξε να καθαρίζει το μυαλό του μέσα από την άμυνα και να διεκδικεί στο παρκέ την μπασκετική του αξιοπρέπεια κάνοντας όλα όσα μας είχε δείξει (προσωπική κι ομαδική άμυνα, σωστές πάσες, rebound, σκορ μετά από isolation και drive) με την παρουσία του σε ΑΕΚ και CSKA.

✓✓ Η σύνθετη άμυνα man to man και ψευτοζώνης έκρυψε την αμυντική αδυναμία του Σάικς απέναντι σε ψηλότερους και δυνατότερους αντιπάλους .

Ο Σάικς κάνοντας τα απολύτως βασικά απέδειξε πως είναι απαραίτητη η παρουσία/απόκτηση καθαρόαιμου PG.

❌❌❌❌ Δύο σερί σχεδόν 10-0 της Barcelona χωρίς time out είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ σε αυτό το επίπεδο. Πολλοί προπονητές επιλέγουν την επιμονή στην αντίδραση των παικτών μέσα στο παιχνίδι αλλά όταν γίνεται ήδη την πρώτη φορά δεν έχει συμβεί τότε το time out και η διακοπή του ρυθμού του αντιπάλου είναι μονόδρομος.
❌❌ ❌ Το πρόσωπο του προπονητή αντιπροσωπεύει την εικόνα μιας ομάδας. Τόσο οι θετικές όσο κι οι αρνητικές αντιδράσεις του κόουτς αποσυντονίζουν την ομάδα μιας και τους μπολιάζουν με υπέρμετρο ενθουσιασμό ή απογοήτευση. Ενδεικτική η αντίδραση του σε εύστοχη βολή της Barcelona στο τέλος που χτυπάει τα χέρια απογοητευμένος δείχνοντας πως δεν πιστεύει στην ανατροπή.

❌❌❌ Ο Ιωάννης όπως έδειξε κι απέναντι στον Ολυμπιακό δυσκολεύεται στην θέση του power forward. Απέναντι στην αθλητική και ψηλή front line των Καταλανών ο κόουτς τον εξέθεσε βάζοντας τον στο ζωγραφιστό όπου χρεώθηκε με τέταρτο και πέμπτο φάουλ πεντέμιση λεπτά πριν τη λήξη. Επιπλέον η αλλαγή σχήματος αποδυνάμωσε την backcourt ζώνη των πρασίνων στερώντας τα χαρακτηριστικά που τους είχαν φέρει μπροστά στο σκορ.

❌❌❌ Μετά το εκπληκτικό του ξεκίνημα, ο Φόστερ μας θύμισε τους λόγους για τους οποίους δεν έχει κάνει κάνει το career break. Οι αντιδράσεις των συμπαικτών του που τον ζουν καθημερινά μέσα από τις προπονήσεις είναι χαρακτηριστικές. 

  • Γνωρίζοντας πως ο Φόστερ θα επιχειρήσει το ένας εναντίον τριών αν γίνει αποδέκτης της μπάλας, ο Νέντοβτς επιλέγει να πασάρει στον Σαντ Ρος που είναι σε λιγότερο ευνοϊκή σε σχέση με τον Αμερικανό θέση στον πράσινο αιφνιδιασμό.
  • Μετά από rebound του Φόστερ ο Παπαπέτρου του ζητά επίμονα την μπάλα στο επιθετικό transition προκειμένου να αποτρέψει τη βιαστική επίθεση. Τελικά ο Φόστερ τον αγνοεί κι αστοχεί στο σουτ.
  • Με το σκορ στο 67-68 η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Φόστερ με τον Νέντοβιτς να τη ζητά επίμονα και τον Αμερικανό να μην πασάρει κάνοντας τελικά το λάθος.

❌❌❌ Σίγουρα η λειψανδρία στους forward του Παναθηναϊκού και έλλειψη επιλογών αναγκάζουν τον κόουτς να χρησιμοποιεί τον Aaron White του οποίου η παρουσία μέχρι σήμερα αποδεικνύει πως είναι ίσως ο χειρότερος Αμερικανός μετά τον Τζώνυ Μπράντς που φόρεσε την πράσινη φανέλα κάνοντας τον Κόρεϋ Αλμπάνο να μοιάζει με τον μεγάλο Τζο Αρλάουσκας. 

❌❌ Ο Παναθηναϊκός δεν ακουμπά την μπάλα στο low post, μην επιτρέποντας έτσι στους ψηλούς να πάρουν ρυθμό αγώνα και στους περιφερειακούς να πάρουν πολύτιμες ανάσες δευτερολέπτων.


ΥΓ. Ο Γιώργος Παπαγιάννης κάνει βήματα μπροστά. Σε άμυνα και rebound. Είναι αισθητά βελτιωμένος και μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια θα βρει ρυθμό. Εύχομαι το σημερινό χαμένο παιχνίδι rebound να τον πεισμώσει.

ΥΓ2. Η τελευταία φάση του αγώνα και το αν θα έπρεπε να γίνει φάουλ στον Καλάθη ώστε να έχει ο Παναθηναϊκός την τελευταία επίθεση αποτελεί debate δεκαετιών. Η προπονητική μου άποψη είναι πως ρωτάς τους παίκτες σου για το αν νιώθουν έτοιμοι να βάλουν το μεγάλο σουτ. 

Σαν Σήμερα

23/04/1969

1969: Ο Jerry West θα σκοράρει 53 πόντους στην νίκη των Lakers επί των Celtics με 120-118. Θα γίνει έτσι ο γκαρντ με τους περισσότερους πόντους σε τελικούς μέχρι την εφμάνιση του MJ, ο οποίος θα σπάσει αυτό το ρεκόρ το 1993.